Neautorizováno !


(9.30 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Ten zákon je opravdu velmi přísný v tom smyslu, že když se jakákoliv látka, která není potravina, a tím pádem nemůže jí regulovat Ministerstvo zemědělství nebo nechce, není to lék, protože výrobce to nechce zařadit jaké lék, objeví, a nemusí být v České republice, tak dva roky je zakázán její prodej v České republice. Lhostejno, jestli jako upomínkový předmět, lhostejno, jestli jako erotická pomůcka nebo co, prostě prodej je zakázán. Dva roky se posuzuje jeho dopad a ten dopad budou posuzovat odborníci, psychiatři, Státní zdravotní ústav. Ne politici, ne žádná skupina, ať už jakkoliv prolobbovaná. A já pevně věřím, že ten přístup bude vždycky především zohledňovat medicínské hledisko. A jsem si jistý, že když na Ministerstvu zdravotnictví bude lékař, a když na Ministerstvu zdravotnictví bude ten tým, který je teď, takže to zdravotnické hledisko bude vždycky silně zohledněno. Mně to velmi vadí, mně to osobně vadí. Vadí mi to, protože mám vnuka a druhý se mi narodí. Vadí mi to proto, že vím, jaké případy to jsou. Také proto jsem bojoval, aby se dostal na seznam HHC a deriváty HHC. Také proto připravuji teď širší rozsah toho, co se na ten seznam dostane, a chtěl bych, aby to vycházelo z chemického složení, abychom předešli vlastně tomu, že se budou objevovat nové a nové deriváty.

Nicméně realita je taková, jak jsem popsal, a já myslím, že oba dva to víme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Do rozpravy se dále hlásí pan poslanec Marek Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuju. Souhlasím s tím, že zákon o psychoaktivních a psychomodulačních látkách, který tady máme, je řešení. A děkuji za to, že tu je a poděkoval jsem všem předkladatelům. Vy jste tady v rámci té rozpravy nebyl, ale věřím, že jste jí sledoval. Protože samozřejmě jsme se k tomu vyjadřovali, já jsem tam také vložil pozměňovací návrh, stejně jako několik dalších kolegů. A ano, je to řešení. Ale já znovu opakuju. Jak dlouho to trvá? Pro nás je přece důležité zastavit jakýmkoliv způsobem do té doby, než nenajdeme optimální řešení. A to je to chránit zdraví občanů. Ministerstvo zdravotnictví, které vede ministr. A to je za mě to důležité.

VHO, no. VHO. Jak je to staré to nařízení? Šedesát dva, šedesát osm, já už ani nevím, který rok to je. Jasně, je potřeba ho upgradovat. A zase. Tak budeme tady doma plakat, že venku je to špatně. Anebo půjdeme a zkusíme ty hračky rozkopat. Ale prostě si pořád tady stěžovat nechceme, nechceme. A zase ti lidé venku, kteří nás poslouchají, tak je jim úplně jedno, jaká je, není překážka. Prostě je to štve a chtějí, abychom to vyřešili, to po nás chtějí, nic jiného. Takže děkuji, pane Válku, já zůstanu s vámi v kontaktu. A tak jak jsem slíbil, kdykoliv vám budu nápomocen, kdykoliv vám v této oblasti budu dělat i prostředníka klidně s naším klubem, protože se této oblasti věnuji dlouhodobě. A budu dál, dál dohlížet na to (Se smíchem.), aby se fakt něco dělo. Aby se opravdu něco dělo.

A prosím vás o to samé. Prosím vás o to samé, aby se dohlíželo na to, že se to řeší a že se to řeší jak nejrychleji to jde. Protože já zase přijdu a připomenu se, jestliže uvidím, že tomu zase někdo klade jakékoliv překážky a vlastně bezdůvodně. A ne v zájmu zdraví občanů, ale právě v zájmu byznysu, a to je nejhorší, protože když se bavíme o tom, že se nám tady měsíčně vozí kratom v řádu tun, tak jsou to miliony dávek, miliony. A souhlasím s vámi, že je to přírodní látka, že je to výtažek vlastně z listů, s tím já naprosto souhlasím. Ale víme dobře, a nevíme to jenom tady v Česku, ví to Evropa, ví to svět, že mladý mozek tato látka prostě může značně poškodit. Může poškodit mozek v oblasti vývoje, a to je prokázáno vlastně až do jednadvaceti let, ne do osmnácti, až do jednadvaceti, to také víme. A pořád si jenom říkáme, co to může způsobit a jak tomu neumíme zabránit. Já jsem nespokojený dál. A nemůžu být spokojený vlastně s tím, co jsme si tady dneska řekli, to prostě nejde. Protože já přijdu zase mezi ty lidi, kteří se mě zeptají, tak jak je to tedy s tím kratomem. No víte, jako VHO. Asi tak. Tak děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem chtěla jenom, pane ministře, takový dotaz. Vy jste řekl, že ten váš zákon je jakýsi unikát a i ostatní země v Evropské unii to řeší, že ty látky dávají na seznam zakázaných látek, to jste před chvílí řekl. Mě by zajímalo, jestli když máte setkání ministrů zdravotnictví v rámci členských zemí Evropské unie, jestli jste tuto problematiku spolu řešili. Jestli i oni připravují třeba nějakou legislativu, jak se k tomu staví. Protože vy víte, že se nám může stát, že nám z Bruselu ten náš zákon vrátí s nějakými připomínkami a budeme to řešit samozřejmě dál.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Do rozpravy se hlásí pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já velmi stručně odpovím oběma. Já s tím, co říká pan poslanec, naprosto souhlasím. Ale vy jste to řekla velmi správně. Kratom je přírodní produkt, je to potravina, je to potravinový doplněk, vyrábí se bezesporu z látky, která se konzumuje. Budu rád, když se to na zemědělském výboru zvedne. Budu rád, když zemědělský výbor... a toto je to rychlé řešení, zařadí kratom na seznam potravinových doplňků, to je jenom otázka vyhlášky, a v té chvíli se může zakázat prodej do osmnácti let. To je velmi rychlé řešení. Zemědělská inspekce to může kontrolovat a není co řešit.

Jenom upozorňuju, že se o to pokouší ministři už osm let s úspěchem, který není největší, nebo šest let, o zařazení podobných produktů. Ale máme tady členy zemědělského výboru, já věřím tomu, že do toho půjdou, že přesvědčí zemědělskou inspekci, aby se k tomu postavila čelem. Koneckonců vidím tady bývalého předsedu zemědělského výboru. Nic jednoduššího není.

Ten zákon - a to bych si dovolil odpovědět oběma - vlastně v Evropě ty různé země nepřijímají. Němci přijali zákon, kterým chtěli regulovat konopí, ten zákon si nemyslím, že je úplně šťastný a ono se to teď ukazuje v praxi. Nicméně nechť my debatujeme obecně ten přístup, protože jsme si vědomi, že pokud některá země, vzhledem k tomu, že jsou volné hranice, může se cestovat a tak dále, přijme volnější nebo tvrdší pravidla, tak že začne cestování těch lidí za těmi volnějšími pravidly, kteří jsou uživatelé. Navíc pokud v jedné zemi zakážeme například dovoz kratomu, tak to znamená velmi kontrolovat černý trh a tady toto.

My jsme se v podstatě dohodli, belgický ministr, jestli tedy mohu takhle konkrétně, který je expert přes veřejné zdraví, on je profesor přes tuto problematiku, poměrně uznávaný odborník, tak ten chystá návrh, který chce předložit a který by se měl týkat přístupu DG SANTE k vlastně těmto látkám. Já jsem si vzal za úkol, že nachystám tady návrh této novely. Německý ministr (Se smíchem.) hledá cestu, epidemiolog, jak postupovat v případě konopí tak, abychom tu jeho účinnost složku mohli víc využívat, protože málo platné, ta účinná složka konopí má pozitivní efekt. A italský ministr zdravotnictví, který je v té naší skupině čtyř ministrů, tak ten teď debatuje o tom, jak se propojit vlastně se zemědělskou komisí, respektive zemědělských komisařem. A řekněme akčněji, nebo jak to mám říct, ano, akčněji přistupovat k těm novým preparátům, které se mohou objevit a které jsou právě na tom nešťastném pomezí. Nejsou to potraviny, nikdy to potraviny nebudou, kratom nikdy nebude potravina. Nejsou to léky, protože nikdy je neregistruje EMA, nikdy je neregistruje FDA, a přesto se dají konzumovat, a hledá cestu, jak se k nim postavit, řekněme, velmi podobně jako k anilinovým barvám kdysi v historii. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP