Neautorizováno !


(9.20 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Ale co by mě, pane Válku, nejvíce zajímalo: jakou roli hrál tady v tom příběhu národní prodrogový koordinátor Vobořil? To by mě hrozně zajímalo. Jaké on dal stanovisko? Jak on se zasadil o to, aby se kratom nedostával dětem? To mě zajímá. Jestli ten člověk, který se neustále v protidrogové politice snaží řídit vládu, byl překážkou k tomu, aby se zamezilo dostupnosti kratomu dětem, protože já už opravdu nevím, co s tímto člověkem dělat. Na jednu stranu by nejraději všechno zlegalizoval, na druhou stranu tady klade překážky, když chceme věci řešit, když tady dostáváme stovky mailů, telefonátů, říkají nám to lidi na ulicích: Řešte kratom, proč to neřešíte? No jasně, protože to nebylo v novinách tolik jako HHC. Asi to je ten jediný důvod, protože já už fakt nevím. Řešíme automaty s HHC, proč neumíme vyřešit automaty s kratomem? Je to fakt šílené a mně to prostě nepřijde normální. A já věřím, že ani vám to nepřijde normální, ale tak buďte trošku agresivnější. Tady jde o zdraví občanů, tady jde o zdraví dětí. Dospělí ať si o svém zdraví rozhodují, jak chtějí, jasně, ale přece jenom převezměme aspoň trošku té odpovědnosti za to, abychom my tady zamezili tomu, aby se kratom dostával dětem.

A já vám znovu připomínám, pane ministře, dva roky se o tom bavíme, sedm měsíců trvá, než se dostaneme k tomu, abychom to téma dostali sem. A mně to prostě nepřijde normální a musí se tomu smát i lidi venku, co tady předvádíme. Vždyť to je naprosto hloupé. Já rozhodně teď aktuálně zavrhuji tu variantu, abychom čekali na to, až nám projde zákon o psychoaktivních a psychomodulačních látkách, protože moc dobře víme, že legislativní proces - a nejen na národním poli, ale i na evropském - ještě chvíli potrvá, že tam bude potřeba notifikace, že se nám blíží evropské volby, že nevíme, jestli náhodou nebude nějaké vakuum, kdy se bude přeskládávat složení Evropské komise. A to se může (Důrazně.) hodně natáhnout, než my vůbec budeme moci uvést v život zákon o psychomodulačních látkách.

Takže prosím, nespoléhejme na něj. A, pane Válku, já vás znovu vyzývám - předkládejte to na vládě (Důrazně.) každý týden! Nekruťte hlavou, buďte agresivní, vždyť vám jde taky o tu věc - já to vím. Přesvědčte je! Řekněte jim, že tam jsou přece ve hře děti a že je jasně prokázáno, že užívání kratomu poškozuje jejich vývoj! Tak jim to konečně vysvětlete! A jestli tam máte nějakou překážku jménem Vobořil, tak ji prosím řešte, jste místopředseda vlády! A prosím, už tohoto člověka řešte, vážně vás prosím o to. Zmiňuju ho tady pokaždé, když se bavíme o návykových látkách.

Co nám řekl o zákonu o psychomodulačních látkách v televizi? "To je můj zákon." No, to je úžasné. Jestli je to jeho zákon, tak já pro to odmítám hlasovat. (Se smíchem.) Vždyť to není možné. A znovu se zeptám: kdo řídí Českou republiku aktuálně v oblasti návykových látek? Je to vláda? Anebo je to nějaký úředník Vobořil? To si řekněme. Tuto otázku si položme. A proč to tak je?

No, co se týká doplňků stravy - zase, můžu se vrátit k zákonu o nikotinových sáčcích. Ten je svým způsobem nejmírnější, ale je to aspoň nějaké řešení, které my jsme schopni tady udělat v jednom čtení. A když se spolu domluvíme, tak jsme schopni to udělat během půl hodiny. Během půl hodiny jsme schopni vyřešit zákaz prodeje kratomu dětem. Není to super? Za mě jo. Tak pojďme do toho, pane Válku, a já vás tady z toho místa vyzývám a slibuji vám, my na tom s vámi budeme velmi rádi spolupracovat. Ale pojďme to konečně udělat, přestaňme o tom dva roky mluvit a sedm měsíců si odpovídat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr má zájem o vystoupení v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já, pane poslanče, věřím, že té problematice rozumíte, takže ty, řekněme, eufemisticky nepřesnosti, které jste řekl, byly jenom z neznalosti a ne schválně. Tak vy víte dobře, že to nařízení vlády - předpokládám, že to víte, když to nevíte, teď vám to říkám - že to nařízení vlády musí schválit Evropská komise, jinak to nařízení neplatí. Problém je, že kratom nemá skoro žádná země, prakticky žádná země, zařazený na seznam návykových látek. Proč ho nemá? Protože (Důrazně.) bohužel WHO a odborné evropské společnosti nevyslovily jaksi doporučení k tomu, aby kratom byl takto hodnocen. Co si já osobně myslím, je samozřejmě důležité, stejně jako co vy si osobně myslíte, problém je, že regulace čehokoliv podléhá nějakým pravidlům.

Světová zdravotnická organizace drogy rozděluje na ty, o kterých řekne, že mají být zakázané. Pak je situace velmi jednoduchá. Bohužel je tady šedá zóna látek, u kterých Světová zdravotnická organizace, ale bohužel i odborné společnosti, říkají - no, tam je jakýsi potenciál a ten potenciál má různou sílu. U derivátů HHC, které jsou semisyntetické, to znamená, vstupuje do toho ještě chemický produkt, tak obecně odborné společnosti řekly - tady by bylo dobré, aby se regulovaly co nejvíce, co nejdříve. A a proto ve většině zemí v Evropě a u nás taky jsou tyto látky na seznamu zakázaných látek. Není to podle mě úplně šťastné řešení, protože jsou pak sankce pro jejich prodejce a držitele stejné jako u tvrdých drog, ale je to řešení, které legislativa zná a jiné řešení nezná.

U kratomu to takto nikdy nedopadlo a ta druhá moucha a druhý rozdíl - a ten je klíčový - kratom není semisyntetická látka. Je to přírodní látka, která se bohužel v řadě zemí zcela legálně používá a v určitém množství se dokonce používá, řekněme, k paramedicínským účelům, když to řeknu takhle. To, že se tyto látky dostaly do Evropy a dostaly se vlastně do šedé zóny legislativy, kdy všichni víme, že jsou určeny ke konzumaci, ale prodejci tvrdí, že jsou upomínkové předměty, je taky velká chyba. A já na to opakovaně upozorňuju na úrovni Evropské komise, respektive na úrovni jednání ministrů zdravotnictví. Ten problém netrvá rok, netrvá dva, je to dlouhodobý problém, trvá řadu let.

To, že alkohol, který je daleko nebezpečnější než kratom, si vzalo pod sebe Ministerstvo zemědělství, nastavilo regulace a kontroly provádí zemědělská inspekce, je velmi správně. Stejně se postupovalo u tabáku - u alkoholu to je historická konsekvence - u tabáku se postupovalo tak, že tabák je potravina, a tím pádem k tomu Ministerstvo zemědělství takhle přistoupilo. Ministerstvo zemědělství, respektive zemědělská inspekce, ale nechce označit - a nikdy nechtěla a není to současný problém vlády, ani minulé vlády, je to dlouhodobý problém toho resortu - kratom, ale i některé další preparáty jako zemědělský produkt. Vzpomeňme si na debaty ohledně konopí - kdo řešil konopí? Řešil ho zemědělský výbor, když já jsem byl jeho členem v minulém období. A to řešení stejně se nepovedlo udělat tak, aby bylo optimální, stejně to řešení podle mě je velmi suboptimální a de facto není spokojený úplně nikdo.

To znamená, já jsem přesvědčený, že ta legislativa, která je ve Sněmovně, je systémové řešení. Já budu rád, když to téma budeme zdvíhat pravidelně na interpelacích. Řešením není dávat kratom na seznam, protože nám to komise neschválí - my to můžeme klidně udělat, ale finálně ten výsledek nebude, jaký bude. To, co je podle mě řešení - co nejrychleji schválit zákon o návykových látkách, na kterém se opravdu důsledně podílelo Ministerstvo zdravotnictví a koneckonců váš jmenovec na Ministerstvu zdravotnictví, který je, řekl bych, ještě tvrdší bojovník proti návykovým látkám, možná nomen omen, než jste vy, tak je jedním ze spoluautorů toho zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP