Neautorizováno !


(10.50 hodin)
(pokračuje Pavel Blažek)

To je asi všechno, co k tomu mohu já za sebe říci. A nechci tady říkat nějaké svoje názory na vztahy dlužníků a věřitelů. O tom jsem tady mluvil v minulých obdobích vždycky, ale teď bych to sám od sebe bral jako jakési, a to já jsem doufám nikdy, nikdy nedělával, jako nějaké svoje osobní PR, že jsem jakoby jiný, než směřuje dohoda v té koalici. Dělat to nebudu a já doufám, že se koaličně dohodneme nějakým způsobem tak, aby ten návrh tady prošel. No, v plánu je nejlépe 3. května, ale kéž by tomu tak bylo. No, takže uvidíme. Dál budu poslouchat tu debatu a opakuji, jste chytrá opozice, ty rozpory cítíte v koalici. Také bych to využíval. Od toho je opozice a koalice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Máme zde několik faktických poznámek a reflektuji rovněž zájem pana předsedy Cogana s přednostním právem. Takže nejdříve ale paní poslankyně Taťána Malá, poté se připraví pan předseda Vondráček a poté paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Taťána Malá: Pane ministře, já si dovolím zareagovat. Já jsem odběhla, ale slyšela jsem jméno Roberta Pelikána, takže jak jsem si ujasnila u kolegů, hovořil jste o tom, že on byl z těch, který tuto novelu nebo to zkrácení u spotřebitelů na tři roky chtěl prosadit. A já to tady zopakuju a opakovala jsem to opakovaně na ústavně-právním výboru: je to pravda, chtěl to náš ministr. Ale my jako poslanci jsme to nikdy nedopustili, protože víme, jaké to bude mít dopady, a poslouchali jsme právě názory té odborné veřejnosti a ta hovořila jasně a varovala i před tou poslední novelou v tom roce 2019. A já jsem u ní byla, snažili jsme se ty aktivistické změny mírnit. Nepodařilo se nám to úplně a ty dopady prostě vidíme na těch reálných číslech, které bohužel jste nám vy jako ministerstvo nedodali, protože je ani nemáte. A já jsem na ústavně-právním výboru žádala a nechala hlasovat usnesení, aby nám Ministerstvo spravedlnosti předložilo data, na základě kterých se rozhodovalo. A víte, jak hlasovali vaši poslanci v koalici? Hlasovali proti. Protože tohle není racionální novela. Tohle je novela prostě jenom proto, že jste si to na začátku umanuli, nebo vaši kolegové, dali jste si to do programového prohlášení a je vám jedno, jaké to bude mít dopady.

A teď k tomu, co jste říkal o tom sporu v té koalici, že ho využíváme. No, pro nás by bylo naprosto jednoduché nechat vás, abyste si nabyli čumáky tím, že tady tuhletu novelu schválíme tak, jak leží a běží. My bychom si u toho umyli ruce, byli bychom naprosto v pohodě. Jenomže zásadní problém je, že tahleta novela bude mít totálně ekonomické i sociální dopady a napořád, protože tady už se nikdy nenajde někdo, kdo by to vrátil zpátky. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana předsedu Vondráčka.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já si tady krátce otevřu rubriku "Tak šel čas". Za prvé chci poděkovat tedy panu ministru Blažkovi, že nám vysvětlil, jak funguje tahle koalice. Tahle definice by mohla vejít do učebnic. Jestli to nebude tím, že vlci a beránci by zkrátka v jedné koalici být neměli. (Pobavení a potlesk v levé části jednacího sálu.) Není to přirozené, fungovat to nebude a odnáší to celá republika už dva a půl roku.

A teď jsem si našel článek a on mi to pan ministr určitě odpustí, nebude se hněvat, z roku 2016. (Poslanec Blažek mimo mikrofon: Ministr se bude v nejhorším hněvat.)Přinejhorším se bude hněvat. Ale mám tady krásný článek: Nebudu se tady dojímat nad lidmi, kteří se zadlužili, řekl v České televizi Blažek a dodal, že nic takového jako exekutorská mafie neexistuje. Ministerstvo spravedlnosti tenkrát připravovalo novelu, ale ta novela byla, že buď 30 procent, nebo sedm let splácení a že se zbytek odpustí. Sedm let. Teď se bavíme o třech letech. To je výrazný, výrazný posun a je to něco, a to tenkrát navrhoval ten ministr Pelikán, o čem se tady bavíte. Pan ministr Blažek tenkrát říkal: Občané lapení do dluhové pasti si za svou situaci v drtivé většině případů mohou sami, protože si napůjčovali či nasmlouvali na splátky spotřební zboží, i když museli vědět, že svým závazkům nebudou schopni dostát. A pak ještě připomínám, a já jsem ho za to měl vždycky rád, když tady vystoupil pan ministr a říkal, že Tomáš Baťa říkal, že dluhy jsou věcí nikoliv ekonomickou, ale mravní.

Tak jsme se v té debatě posunuli, já jsem vám to všem připomenul, můžeme pokračovat. (Pobavení a potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak já děkuji. Paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Já jsem chtěla poděkovat za to adjektivum, že jsme chytrá opozice. Ale vy jste, pane ministře, chytrý pan ministr také. (Smích v levé části jednacího sálu.) Protože vy na ty otázky, které vám byly položeny, chytře neodpovídáte, a vy nám tady naopak vysvětlujete, a to se mi moc líbí, chytře, že vlastně ta koalice je taková velmi účelová, že na jedné straně zůstane koalicí, protože je to výhodné, protože jste ve vládě, a na druhé straně ale ve vztahu k občanům to není tak důležité. Tam budete vždycky říkat třeba při každých příštích volbách: Víte, my jsme byli v té koalici ti, kteří pro tenhle zákon nechtěli hlasovat, nemohli se ztotožnit s tím návrhem. Ale nakonec jsme museli, protože jsme byli v koalici a jinak by se koalice rozpadla. Takže, pane ministře, to je chytré zdůvodnění. Ale myslím si, že i to chytré zdůvodnění, pokud je takhle otevřeně na mikrofon řečené, tak má životnost několika minut. Já to prostě neberu. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: (Po krátké odmlce.) Děkuji. Já jsem se tak zaposlouchal do vás, že jsem zapomněl reagovat. Poprosím pana ministra Blažka, který chce reagovat s faktickou poznámkou.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Tak já chci předně poděkovat kolegovi Vondráčkovi, to se mně tady ještě nestalo, aby mě někdo citoval, tak to je vlastně čest. (Pobavení v levé části jednacího sálu.) Já na těch slovech nemám co měnit. A pokud jde - já jsem se nechtěl dotknout pana ministra Pelikána. Já jsem jenom to bral obecně tak, že to byl pan ministr, který v jisté době prosazoval více věcí na straně dlužníků než věřitelů. Konkrétně už si nepamatuju, jak to tehdy bylo, ale bylo to takové obecné přirovnání. A to je asi tak všechno, co jsem k tomu chtěl podle mě v tuto chvilku říci. (Pobavení v levé části jednacího sálu.) A dotazy; víte, někdy člověk mluvit má, někdy méně je více a někdy člověk ví, že každé slůvko navíc by byla třeba chyba. (Poslanec Blažek gestikuluje.) Jestli je to chytré, to já nevím, ale myslím si, usuzuji v tuto chvilku, že bude správné, když si poslechnu další a další názory opozice a někdy se k nim třebas vyjádřím. Děkuji. (Smích v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Janulík s faktickou.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, pan ministr vám v podstatě vysvětlil, to mě strašně zaujalo, tu podstatu toho. Ale pro mě to není jako politika, jo, pro mě je to o základních jaksi morálních kamenech, z kterých máme všichni poskládané svoji osobnost a na kterých stojí společnost. Protože tak jak tady říkal kolega Kohoutek: dluhy se prostě musí platit. A jestliže udělám takovouto, jak tomu říkáte, koalici, která jde úplně proti přirozenosti, jo, to je úplně proti. Mně to připomíná tu totalitu, kdy ti komunisti porušovali základní zákony, i ty biologické, i ty fyzikální, společenské, a dopadli, jak dopadli. A toto prostě mně to tak připomíná, jo. Protože nemůžete přece popřít úplně samu podstatu, protože pak to celé úplně ztrácí smysl. Čili jak to říkal kolega: křížit vlky s beránky nebo beránka s vlky, to prostě nejde. To nemůže tak fungovat. A vyslat ten signál, že prostě naděláme dluhy a ono to nějak dopadne, protože to za nás někdo zaplatí, no, tak to je cesta do pekla. Já si pak budu říkat: sakra, že jsem ty dluhy nedělal, protože splácet svoje dluhy je prostě vlastně nesmysl. Takže já vím, že to je Sophiina volba, že to je kvadratura kruhu. Ve vaší situaci to nemá žádné řešení, protože to je úplně od zdi ke zdi. To jediné lepidlo toho byl ten Antibabiš a teď se to prostě bohužel obnažuje. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak já děkuji. Skáčou nám tady faktické - pan ministr Blažek.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Takhle - každé sdružení lidí, to znamená včetně koalice, je o kompromisech. To znamená, i ostatní strany musely, a je to úplně běžné a normální, jinak to nejde, jinak bychom byli Národní fronta, musejí občas také udělat něco v té koalici, co se třeba nelíbí jim, jo. To je vlastně normální a není to tak, že ta koalice je jenom Antibabiš. Ono se to jako hezky poslouchá, jsou tam věci společné. Ale byl bych zase nerad, aby to vyznělo tak, jako to říkal pan kolega Janulík, že ta koalice je vlastně jenom pro tohleto a všecko ostatní nám je jedno. Tak to není pravda. Jindy ustupují jiní, tentokrát, jak to cítím po debatách na našich klubech, tak ustupuje nejvíce ODS v téhle věci, to je pravda. A jak to tak vidím zatím ještě ne úplně ustoupila a má to své problémy, které jsou v chodu koalice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP