Neautorizováno !


(10.40 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Vzpomeňte si, o čem jsme se bavili na ústavně-právním výboru. Vy prostě vycházíte z toho, že jenom půjčky a všichni jsou škaredí, ti, co někomu půjčili peníze jsou hnusní, zlí a musíme je tepat a nesmí ty peníze dostat zpátky. My se bavíme ale také o tom, že to je nevyvážené, že se musíme zabývat tím, že všichni věřitelé fakt nejsou tak škaredí, že tím se můžete stát vy, protože vedle vás bydlí někdo, kdo čerpá elektřinu, vodu, nic neplatí a vy to za něho zaplatíte, on půjde do oddlužení, pak se vám vysměje, stále v tom bytě bude bydlet a stále bude sekat dluhy a vy za něj stále budete platit. Bavíme se o tom, aby byly vyřešeny takovéto případy a vy řeknete, vy jste pro podnikatele. Promiňte, já nechci platit za své sousedy. Já nechci, aby šli do oddlužení, zaplatili jenom šest až deset procent a pak se mi smáli do obličeje. To opravdu nechci. A vy to překroutíte. To opravdu nebylo korektní vystoupení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Malá.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já řeknu víceméně podobnou repliku jako kolegyně Ožanová. Vždyť my vám tady nabízíme alternativu toho, aby skutečně ti ohrožení lidé a ty ohrožené skupiny jako jsou starobní důchodci, osamělí rodiče, invalidní důchodci, aby měli to oddlužení zkráceno na tři roky. Ale jenom mi vysvětlete, proč by věřitelům měl zaplatit šest až čtrnáct procent dlužník, je to chlap, má mezi 35 až 45 lety, má obě ruce, obě nohy, podotýkám, že je má zdravé, má hlavu, má středoškolské vzdělání, tak proč by za něho měli platit dluhy sousedi a a priori třeba ti z těch ohrožených skupin? Proč by měli mí rodiče platit dluhy za svého nezodpovědného souseda? To mi, pane kolego, vysvětlete. Když mi tohleto vysvětlíte, já vám pro to zvednu ruku. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní paní poslankyně Válková a připraví se pan poslanec Kohoutek. Stále jedeme ve faktických poznámkách.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. A já se připojím k paní poslankyni Malé, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, vysvětlete mi, milý pane kolego, poslanče Michálku, proč by měli platit ty dluhy, které tvoří stále opakovaně nezodpovědní dlužníci, například vlastníci bytových jednotek a bytová družstva. Já v jenom takovém bytovém družstvu bydlím a mám vedle také vlastníky bytových jednotek a už takhle když někdo pozdě zaplatí nebo nezaplatí nás to irituje. No přesně vidím ty, kteří si zamnou ruce a řeknou, no tak to je přesně ta příležitost pro nás, konečně nás nebude to představenstvo nebo výbor SVJ buzerovat.

A ještě jednou, protože opakování matka moudrosti. To, co jsem říkala, opravdu respektujeme to, že jsou tady určité sociálně znevýhodněné skupiny mladistvých, už to tady zaznělo, seniorů, samoživitelů a těmto nabízíme to tříleté oddlužení. Takže to je demagogie, co tady potom říkáte a házíte všechno do jednoho pytle. My tu diferenciaci v tom návrhu máme. Měli jsme samozřejmě přísnější, resp. striktnější pozměňovací návrhy, které by lépe vybalancovaly tu nerovnováhu mezi věřiteli a dlužníky. Tak k nim se možná nepřihlásíme. Uvidíme, jaká bude debata. Ale zatím z té debaty opakovaně vidím, že vy prostě nic nepřiznáte, budete tu svojí mantru stále opakovat. A my říkáme ano, přesně jak tady velmi srozumitelně zaznělo od paní poslankyně Malé, na sto procent chceme náš dluh vůči implementaci Evropské směrnice splnit a mohli jsme to už dávno udělat, kdybyste tam nedělali ty kreativní extenzivní rozšiřování právní úpravy, kterou po vás nikdo nechce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kohoutek.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové. Mí kolegové už to tady řekli. Tříleté oddlužení pro podnikatelské subjekty nám skutečně nařizuje ta směrnice EU. Nezlobte se na mě, možná mě zase někdo z vás nebo na sítích nazvou, že jsem asociál, ale mě odmalička moje rodiče učili, že bez práce nejsou koláče. Když na to nemám, tak si to prostě nemůžu pořídit, dluhy se mají platit, a když si něco půjčím, tak to mám vrátit. Ale nezlobte se na mě, ale my tady zase pokračujeme v dalším a dalším páchání morálního hazardu. A jestli skutečně budeme tyhlety předpisy schvalovat dál a dál, tak to s naší společností a civilizací prostě nedopadne dobře. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že žádná další faktická není, poprosím pana ministra Blažka, který je řádně přihlášen do obecné rozpravy.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji podruhé za slovo. Tak za prvé já jsem také nachystal dva pozměňovací návrhy. Jeden je z oblasti insolvencí, druhý exekucí a týkají se oba dva tohoto zákona. Pak načtu čísla, teď tímto nechci zdržovat.

Za další chci říci, projednávání tohoto zákona, vůbec těchto změn v oblasti vztahu mezi věřiteli a dlužníky, se tady projednává strašně dlouho a mění se nám role, to si musíme přiznat i s hnutím ANO. Neboť, už nevím, kolik to je let, třeba šest, sedm, tak v podstatě byl to pan ministr Pelikán navrhovaný za hnutí ANO tehdy ve vládě, který v podstatě to, co teď slyšíme od některých stran, říkal v podstatě také. A byla to tehdy moje strana zejména, neboli ODS, ne moje, že mně patří, ale ODS, která tehdy vybránila tomu - a to, co řekl teď poslanec Kohoutek, jsem tady v podstatě něco podobného tehdy říkal já. Když vznikala tahle koalice, tak já jsem tady projednával s představiteli hnutí ANO, jaký je postoj k této novele. A když to teď zjednoduším, tak mi bylo v zásadě řečeno, že s ohledem na charakter posledních voleb a společenskou situaci, si hnutí ANO dost dobře nedokáže představit, že by otevřeně stálo na straně věřitelů. To je moje parafráze, tak doslova to nebylo.

Potom byl nějaký určitý vývoj. Ano, já přiznávám a nebudu se přít s některými výroky opozice, protože v obecné rovině s ní já v zásadě souhlasím, to jako není na háku. Ale teď vás nežádám o pochopení, ale jenom konstatuji, že prostě každá koalice, která vzniká, má svá pravidla hry. Tady se na začátku přijal určitý záměr koalice v této oblasti jako jsou insolvence. No a tak buďto člověk je součástí nějaké společenské skupiny zvaná koalice, nebo není. To znamená, že já respektuji to, co koalice dohodla od začátku. A vyjednávání o tomto zákoně mělo několik různých fází. Napřed byla obrovsky dlouhá fáze předtím, než ten návrh šel vůbec do vlády. A pak nám nastává další fáze, která spočívá v tom, že se parlamentní republika, nikoliv nějaká vládní nebo něco podobného, tedy v momentě, kdy ten vládní návrh dorazil do Poslanecké sněmovny, pak nám vzniká další kolo, další vyjednávání uvnitř koalice. Já jsem opozici nikdy nepodceňoval. Takže vy jste chytrá opozice, takže víte, že ten spor v té koalici existuje. Také bych toho různým způsobem využíval. Vám je naprosto jasné a víte to, že pokud jde o ODS, tak v této věci vám v mnoha věcech, které říkáte vy vlastně blíže, ano, to já nepopírám, přiznal jsem to i v prvním čtení, kdy jsem to v podstatě pojmenoval tak, že v koalici zjednodušeně řečeno existuje v této oblasti jakýsi pravolevý spor. Ano, to je pravda.

V tuto chvilku ale ode mě nečekejte jednoduchou věc, že bych já byl ten, kdo tu koaliční dohodu doslova zradí. Stalo se to na začátku, byl vydán tento směr. Naše debata teď je, do jaké míry pozměňovací návrhy, pozměňovací návrhy včetně návrhů opozice, jsou nějakým způsobem dosažitelné k nějaké celkové dohodě ve Sněmovně. Budu úplně upřímný, v tuto chvilku si to moc nemyslím, ale to neznamená, že k tomu nemůže dojít. Nebudu vám tady tajit, víte to, a ví to v podstatě i odborná veřejnost, že ty spory v koalici o tento zákon existují. Ale spory v koalici není nic nenormálního, nic, co by se nedělo, děje se to všude na světě. Dobře, no tak máme nějaký spor o této otázce. To neznamená, že se koalice hroutí. Nicméně i pod tlakem času já předpokládám, že bude donucena se nějakým způsobem dohodnout tak, aby zejména třetí čtení proběhlo - a to je moje velké přání - v relativně rozumné době, v relativně rozumné době, aby se ta věc mohla posunout do Senátu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP