(18.30 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Když se podíváme na západ od našich hranic, tak tam vidíme ležet na chodnících zfetované lidi. Já budu mluvit konkrétně o fentanylu, který není předmětem tady našeho jednání, ale já vám řeknu třeba konkrétní svojí vlastní zkušenost s fentanylem. Asi před třiceti lety mně vybuchlo do obličeje vápno a měl jsem spálené rohovky, neviděl jsem a měl jsem obrovské bolesti. Protože jsem byl lékař a kolegové mě chtěli ušetřit, tak mi píchli proti té bolesti fentanyl a řeknu vám, kteří jste to nezkoušeli, tak to ani nezkoušejte, protože to je opravdu - po jedné injekci toho fentanylu mně okamžitě všechny veškeré bolesti přestaly, a kdyby jenom přestaly bolesti, ale získal jsem chuť na cigaretu, zvýšilo se mi libido, sexuální touha (Se smíchem.) a tak dále. Čili ten fentanyl má fantastické účinky a nedoporučoval bych vám to některým, kteří jste takoví měkčí povahově, to zkoušet, protože na to opravdu vznikne návyk okamžitě.

A teď se dostávám tady tímto oslím můstkem k tomu, co jsem chtěl říct. Tady ten návrh pětikoalice na vlastně legalizaci návykových látek je sice moc krásná věc, a je to vlastně řešení toho dnešního problému, kdy návykové látky se šíří, zhruba 50 až 100 % každý rok nabývá... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, rozumím, rozumím. Kolegyně, kolegové, prosím!

 

Poslanec Jan Síla: Nechci tady opakovat znovu vlastně obsah té novely nebo obsah zákona předkládaného, který má sedm částí, nebo vlastně mění sedm zákonů dílčích a má tam nějakých pět ještě podzákonných norem, ale zmíním se jenom o těch návykových látkách jako takových. Tady máme zásadní problém, že ty návykové látky jsou nazývané psychotronní, omamné, drogy, psychoaktivní, psychomodulační, návykové a tak dál, přičemž jsou návykové, to jsou látky, chemické látky, které působí buď přímo na buňku mozkovou, to znamená na neuron, anebo zvyšují nebo zpomalují rychlost vedení přes synapse. Obvykle jde po užití té látky o dočasné změny vnímání nálad, vědomí chování ve všech svých modifikacích definovaných psychiatry, těch je spoustu. Jak jsem řekl, tyto změny jsou vnímány jedinci příjemně, způsobují euforii nebo urychlují kognitivní funkce myšlení, mohou zvyšovat, urychlovat, zesilovat motorické reakce, a pro tyto pozitivní účinky jsou vlastně návykové. Kromě kategorie psychomodulačních látek je projednávaná materie návrh druhou novou kategorií látek na takzvané nové zařazené psychoaktivní látky. Jde o látky s předpokládanou psychoaktivitou, ale s neznámým rizikem pro zdraví. S takovými látkami by nemělo být možné nakládat jinak než pro výzkumné účely a mělo by být zakázáno jejich uvádění na trh. To by tak asi mělo být. Já potom ke konci uvedu výhrady, že tam je třeba konkrétně v té novele odstavec, který tady toto nepotvrzuje.

Psychomodulační látky, jejich regulovaný prodej bude legální, jsou podle návrhu poslanců napříč stranami takové, které nepředstavují rizika. V současné době je to hlavně kratom, HHC, HHCO acetát, HHCTP. Co to je kratom? Kratom to je vlastně prášek zelené barvy, rozdrcené listy stromu Mitragyna speciosa, který roste v tropických dešťových lesích v jihovýchodní Asii, Malajsii a na Filipínách. Z tohoto prášku z tropického stromu se v Česku jenom za loňský rok prodalo 200 tun. Populární HHC přitom zakázala už řada evropských zemí. Jedná se zejména o skandinávské země či Francii. Deriváty THC a CBD se u nás prodá za rok také 100 tun. Objem obchodu každým rokem roste geometrickou řadou. Balíčky s cukrovinkami obsahují tyto látky, nejsou oficiálně označené jako potraviny, nemusí tedy splňovat požadavky, které stát na jejich zdravotní bezpečnost klade. Thajští domorodci užívají listy kratomu od pradávna. Já jsem naše jakýsi článek o kratomu z roku 2012, kde místní média v Thajsku nazývají kratom metlou. Není sice tak devastující jako metamfetaminy či heroin, s tím se v oblasti rovněž obchodovalo. Jeho přebujelé užívání i tak přinášelo kupu problémů. "Je to epidemie," cituji list New York Times z roku 2012. Cituji: "Užívání kratomu se šíří jako lavina. Co je to kratom? V Thajsku mu říkají ithang, kakuam nebo thom." V zásadě jde o listy stromu, toho Mitragyna, jak jsem už řekl. "Uživatelé rozeznávají dva typy kratomu pomocí žilek na listech, červené či zelené až bílé, ty mají prý silnější účinek. Mnozí dávají přednost směsi obou. Čerstvé listy se nejčastěji žvýkají, mohou se i kouřit, louhovat jako čaj. V lidové medicíně je kratom často užíván proti průjmům či prodloužení sexuálního styku. Uchování listů je v Thajsku ilegální už od roku 1943. Nařízení vykácet v zemi všechny tyto stromy, přestože patří do tamní flóry, se však minulo účinkem. Mnohdy poslouží jako náhražka opia ke zmírnění opiové závislosti.

V jižních částech Thajska se traduje, že rodiče raději provdají svou dceru za muže, který užívá kratom, než za toho, kdo kouří marihuanu. Říká se totiž, že uživatelé kratomu dokážou těžce dřít, zatímco ti, kteří propadli marihuaně či opiu, jsou jako lenochodi. Zdá se, že donedávna poměrně nevinná tradice užívání kratomu se zásadně vymkla z rukou. Poptávka po listech mezi thajskou mládeží zejména na jihu je prý v poslední době enormní. Celé tlupy pořádají nájezdy do chráněných přírodních parků a vozí odtud pytle kožených listů.

Co nejvíc ale vadí úřadům, je, že rozšířený drogový koktejl činí ze svých uživatelů zcela apatické a ospalé trosky. Je pochopitelné, že rozvoj stále velice chudého regionu větší množství takových typů právě neprospívá. Nedávný průzkum thajského úřadu pro kontrolu narkotik přinesl šokující údaje. Ve třech nejjižnějších provinciích při hranicích s Malajsií užívalo kratom 94 % mladíků ve věku 18 let. "Narkotika a chudoba, to jsou dva naše nejpalčivější problémy," uvedl Srisompob Džitpiromsri. "Povstalci jsou až na třetím místě," dodal.

A teď bych se jenom zmínil ještě k té samotné novele, jaké mám výhrady. Za prvé, není zde explicitně definována identifikace kupujícího ani množství psychomodulační látky. To znamená, že přesto, že je v této novele uvedeno, že bude možno koupit látku jen v kamenných obchodech, a sice pro lidi nad 18 let věku, jenomže tady není nikde stanoveno, že tam nemůže ten člověk přijít třeba druhý den znovu, koupit si toho větší množství a rozdat to svým kamarádům, kteří na něho čekají v parku, a budou si užívat dál. To znamená, původní záměr této novely, která vlastně má zabránit tomu, aby se kratom, HHC, HCO, acetát a THCP nedostával dětem nebo mladistvým, vlastně není nijak řešena tady touto novelou.

Za druhé, v § 33j, "Nakládání se zařazenými psychoaktivními látkami, bod číslo 2: "Za nakládání se zařazenými psychoaktivními látkami se nepovažuje a) přechovávání zařazených psychoaktivních látek fyzickými osobami v malém množství pro osobní potřebu." Vy jste uváděli tady všichni, že ty zařazené psychoaktivní látky, že to bude skupina látek, která bude sloužit jenom k výzkumným účelům a jenom k tomu, aby se určilo, nakolik je ta látka škodlivá jednak pro individua, jinak pro společnost. Tady tento bod, který tu máte uvedený, prakticky umožňuje, aby ti lidi si to pořizovali bez toho, aniž by se někde něco zkoumalo, a byli beztrestní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP