(15.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samozřejmě znova zopakuju, co řekla (Důrazně.), letos to řekla eurokomisařka pro migraci, respektive pro vnitřní záležitosti, neboli má na starosti migraci, Ylva Johansson, která přímo veřejně řekla letos v lednu, že Evropská unie potřebuje brát, přibírat do Evropy o milion migrantů ročně více. Takže to je přímo citát Ylvy Johansson a je to přímo politika Evropské unie. A kdo si z vás myslí - nebo tady to je v podstatě habaďura na voliče - že je potřeba tlačit v Evropské unii a reformovat Evropskou unii. No, výsledek těchto vašich řečí, úplně nereálných, je, že Evropská unie teď přijala migrační pakt EU, a komu z vás se tedy podařilo tomu zabránit? Komu z vás se to podařilo reformovat? Jak už před dvaceti lety tady obelhala voliče ODS, a teď o nějaké reformě zevnitř mimochodem mluví i hnutí ANO. No, to prostě není reálný scénář! Vždyť se podívejte na Slováky, na Poláky a na Maďary! Reformovat EU se jim nedaří, dokonce i nová vláda v Polsku se postavila proti, takže jedinou možností je, že řekli, že to nebudou respektovat. Ale to není reforma EU, že to nebudou respektovat, ten migrační pakt EU, to už je individuální postoj dané země. Takže ta reforma EU se evidentně nedaří. Ani se nepodaří, je to naivní přístup, samozřejmě. Takže se buď musíme snažit tady vyvolat referendum o mezinárodních otázkách, ale to tady navrhuje jediné SPD, anebo samozřejmě jsou to ty scénáře, o který jsem hovořil.

Takže já bych chtěl předřadit jako bod číslo 2 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny návrh SPD zákona o referendu, který už je tady dva roky podán, a snažil jsem se už několikrát předřadit. Je to bod číslo 31, tisk 8 a chtěl bych to předřadit jako druhý bod programu dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Další bod, který bych chtěl předřadit na tuto schůzi Poslanecké sněmovny, je návrh zákona SPD, je to tisk 12, bod 3, je to třetí bod schůze této Poslanecké sněmovny a je to novela trestního zákoníku s pracovním názvem SPD, my jsme nazvali ten zákon "můj dům - můj hrad". To znamená, jedná se o to, abychom posílili institut nutné obrany, který je prostě potřeba posílit. Hlavním principem je poskytnout občanům vyšší míru jistoty a bezpečnosti. To znamená, že my chceme posílit postavení občana, který je napaden ve svém domě a hodlá se bránit. V čem to spočívá? Dnes, když vás někdo v noci přepadne doma, vloupá se k vám ve tmě, vám tam spí manželka a dítě třeba, anebo to je jedno, prostě rodina, je tma, on se vás tam snaží vyloupit, přepadnout, a vy tím pádem vstanete, třeba ho bodnete nebo se bráníte, co máte při ruce, protože jste rozespalý - a co on tam má co dělat, tenhleten kriminálník? - tak se pak ještě prokazuje, zdali to bylo přiměřené, ta obrana. To snad není možné!

Vzpomínáte, jak to bylo teď je to dva roky zpátky, na Plzeňsku, jak propustili recidivistu, toho vraha, vraha propustili normálně z vězení a on v noci šel na okraj tam u Plzně, přepadl v noci pána, normálně se mu vloupal, přepadl ho v noci, pán vzal legálně drženou zbraň, pán v důchodu, střelil ho do břicha. A teď ještě popotahovali toho pána, který byl přepaden, spala mu tam i manželka doma v noci, a ještě ho popotahovali a teď se prokazovala nutná obrana. No, tak to je vrchol!

Takže my samozřejmě už jsme navrhovali minulé volební období - navrhujeme to i toto volební období - novelu trestního zákoníku s názvem "můj dům - můj hrad", aby, pakliže někdo překoná překážku násilím, násilně překoná překážku, to znamená, vypáčí vám okno, vylomí zámek, vykopne dveře, a potom vás doma samozřejmě přepadne nebo napadne, tak aby vždy byl v právu ten napadený a vždy byl v právu ten, kdo je doma. Takže takové ty řečičky z minulého volebního období, co jsem tady slyšel, co když dítě překopne míč na zahradu - o tom vůbec není řeč. Tam žádné násilné překonání přepážky není, to zase tady někdo plácal v minulém volebním období, z jiných stran, který to nečetl, který to vymyslel jenom proto, že je na straně kriminálníků a gaunerů, anebo se mu prostě nelíbí návrh SPD, jedno nebo druhé.

Takže my navrhujeme jako třetí bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny tento návrh zákona. Já už jsem ho navrhoval poprvé mimochodem už ve volebním období 2013 až 2017, před deseti lety jsem to tady navrhoval poprvé. Ani po deseti letech to tady nikdo nechce a jste na straně těch kriminálních živlů, to je prostě neuvěřitelné, nebo jste laxní k tomu. A to my v tom návrhu zákona, který máme zpracovaný velice odborně, nejdeme ani na americký model. Americký model, kde nemají plot, a když je výzva a když to není zezadu, tak ho pak můžete střelit, tohohle člověka - to my tady ani nemáme, to ani nenavrhujeme, my navrhujeme násilné překonání překážky. To znamená, je to jasné. Nikdo vám nemá co vykopávat dveře, vypáčit okno nebo vypáčit zámek u dveří a být u vás doma, na to nemá nikdo právo ani náhodou a každý to elementárně chápe, že tohle je špatně. Takže my navrhujeme zákon s pracovním názvem "můj dům - můj hrad", abychom posílili institut nutné obrany a práva slušných občanů. To navrhuji jako bod číslo 3 a prosím vás o podporu.

Další bod, který navrhuji, je tisk 5, bod 28, opět návrh zákona SPD, a je to zestátnění exekutorů, protože už jsem to tady říkal opakovaně, ostatně probíhá to i mainstreamovými médii, že stoupá prudce kvůli Fialově vládě počet zadlužení a lidé nejsou schopni splácet dluhy, protože už nemají peníze kvůli vaší vládě, a tak to znovu a znovu to začíná být palčivým tématem i z hlediska různých kauz, které čteme. To znamená, že někteří exekutoři prostě zneužili ty peníze, které vybrali, a podobně, takže my navrhujeme zestátnění exekutorů a já myslím, že by to tu situaci uklidnilo. To znamená, samozřejmě dluhy se platit mají, splácet určitě, v tom se všichni shodneme, na druhou stranu ten systém musí být nastavený tak, aby dlužník mohl splácet a aby mohl chodit do práce, splácet a aby to nedošlo do té situace, což jsme teď viděli i oficiální průzkumy, sociolog Prokop to teď říkal někde v Českém rozhlasu, že kdyby se dostali zpátky do systému ti lidé, co pracují v šedé ekonomice, kteří mají dluhy a exekuce, tak by to bylo 12 miliard korun do systému - jenom tím, abychom jenom upravili trochu ten systém tak, abychom upravili podmínky zaměstnávání lidí v exekucích tak, abychom snížili překážky pro zaměstnavatele a upravili systém tak - a my to rádi budeme diskutovat, my to máme připraveno - abychom ty lidi zpátky zařadili do toho systému. Bude na tom profitovat stát, věřitelé i dlužník, samozřejmě. Takže z těchto myslím poměrně rozumných důvodů, chceme zestátnit exekutory a myslím, že by to bylo správně a byly by, myslím, spokojené úplně všechny strany. Takže to je bod číslo 4, který jsem chtěl zařadit na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny.

Potom bod číslo 5 na schůzi Poslanecké sněmovny bych chtěl navrhnout další zákon SPD a předřadit, to je sněmovní tisk 7, bod 30, a je to přímá volba starostů a hejtmanů. My jsme ten zákon podali tady už v minulém volebním období, a když to pojmenuji správně, je to přímá volba a odvolatelnost politiků. To je téma SPD: přímá volba a odvolatelnost politiků a my jsme tady podali ústavní návrh zákona. Je to změna ústavy, která by umožnila, aby byli přímo voleni v první fázi hejtmani a starostové. Je to třeba na Slovensku, je to v Polsku, v Německu jsou taky voleni starostové přímo, v Japonsku taky, v Americe taky, je to všude možně ve světě, jenom u nás v České republice to z nějakého důvodu vy nechcete. To znamená, SPD tady navrhlo - vidíte, že je to tisk číslo 7, že to bylo navrženo už přímo hned po volbách - takže my to navrhujeme předřadit jako bod číslo 6 na schůzi Poslanecké sněmovny- pardon, 5. Je to zákon, který umožňuje přímou volbu a odvolatelnost politiků. V první fázi to chceme starostů a hejtmanů, protože si myslím, že to by mělo teoreticky šanci tady projít, je to ústavní zákon, je potřeba 120 hlasů tady, a samozřejmě v další fázi bychom tam chtěli institut přímé volby zavést i na parlament, i tu odvolatelnost. Nebudu tady vysvětlovat, co to znamená odvolatelnost, v televizi už jsem to říkal mnohokrát. Je to jednoduchý systém, je to v podstatě nové volby nebo vyvolání místním referendem například v případě senátorů senátních obvodů. Tady jsem to naznačil, myslím, že principiálně to tím pádem vám už je to víceméně jasné, ale už jsem to vysvětloval médiím x-krát tento dotaz, jak by to mělo probíhat. To je přímá volba a odvolatelnost politiků, v prvé řadě tedy starostů a hejtmanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP