(14.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já nevím, proč to nemají ministři, já nevím, proč to nemá třeba hejtman, proč tomu bráníte. Já vím, proč to nemají: protože tady vládne pětikoalice celou dobu a vy to prostě nechcete, ale ani hnutí ANO tohleto nepodporuje. To znamená, já si myslím, že by to - vždyť to má i servírka, má to i prodavačka - když způsobí manko, tak si to zaplatí ještě v ten večer. Nechápu, jak třeba na Ministerstvu práce a sociálních věcí - tolik je tam kauz, tolik předražených zakázek, o kterých byla tolik řeč, a ministr nic. Pak ale výsledkem je, tím, že není hmotná odpovědnost, přímá hmotná odpověď ministrů, že jsou tam nekompetentní lidi, protože v privátní firmě by to bylo tak, že by to ten nekompetentní člověk ani nevzal, tu funkci, protože by se bál, že do toho sám zahučí svým majetkem, když způsobí škodu. Vy prostě si děláte z těch ministerstev trafik, nebo chcete mít u jména "ministr", "bývalý ministr" - a přitom jsou to vesměs lidi, nebo často lidi řídí ta ministerstva, kteří v životě neřídili žádnou větší firmu, a najednou jsou ministry, kde mají pod sebou tisíce lidí. Pak to taky takhle vypadá, samozřejmě. Takže samozřejmě tohleto je problém, a co se týče zákona o referendu, který my chceme předřadit, tak by to umožňovalo, aby občané si vymohli samozřejmě tyhlety záležitosti.

Samozřejmě náš zákon o referendu umožňuje i zrušit zákon. To znamená, je to typický příklad z tohoto volebního období, kdy Fialova vládní pětikoalice obelhala lidi, a dokonce jste přímo, přímo jste veřejně slibovali v předvolební kampani, že nebudete zvyšovat daně. Sliboval to pan Bartoš, předseda Pirátů, přímo, sliboval to pan Rakušan, předseda STAN, na mítinku v Ústí nad Labem, ostatně každý si to video může dohledat, byl to i článek na Novinkách, ten článek je tam dodnes, z podzimu roku 2021, každý si to může teď dohledat. Slibovala to i koalice SPOLU, dokonce na to měli plakáty, a obelhali jste úplně všechny. Přitom jste přesně věděli, v jakém stavu přebíráte zemi po předešlé vládě hnutí ANO, a to nemyslím nějak pejorativně. Prostě v tom stavu - vy jste přesně věděli, v jakém stavu je rozpočet a podobně, ať to někdo hodnotí kladně nebo záporně, teď o tom nehovoří. Takže i v takovém případě by občané mohli samozřejmě zvrátit tyhlety vaše - když prostě politik lže anebo slibuje něco jiného.

Samozřejmě by si občané mohli zrušit i Senát například, pakliže by chtěli, takže samozřejmě zákon o referendu je tady potřeba z různých důvodů. Občané by mohli v referendu rozhodnout - samozřejmě je potom otázkou, jaké má být kvorum pro to rozhodnutí, jestli má být kvorum. Když bylo referendum před dvaceti lety o vstupu do Evropské unie, tak tam nebylo žádné kvorum. To znamená, když se vám to hodilo nebo když jste potřebovali, aby referendum fungovalo, tak jste nedali žádné kvorum účasti, to znamená, jeden člověk mohl rozhodnout o vstupu České republiky do Evropské unie, pakliže by nikdo další nepřišel k referendu, a teď najednou slyším, když už tedy někdy na tu diskusi o referendu přijde, nějaká vysoká kvora, 2 miliony účastníků referenda, já nevím, kolik milionů ještě, to tady navrhovala ČSSD a podobně v minulém volebním období.

To znamená, já chci - my v SPD chceme, aby tady byl zákon o referendu v souladu s českou ústavou, kterému vy ostatní bráníte, ten široký demokratický zákon o referendu, a chceme také referendum o migračním paktu vyvolat, samozřejmě. Protože jaký je stav teď? Minulý týden se v Evropském parlamentu prohlasoval migrační pakt EU, který samozřejmě hnutí SPD jednoznačně odmítá a který zavádí kvóty na přijímání migrantů. Ministr vnitra Vít Rakušan jménem Fialovy vlády jeho schválení přivítal. My to zásadně odmítáme. Teď je samozřejmě problém ten, že schválení migračního paktu - bohužel od doby takzvané Lisabonské smlouvy spadá migrační a azylová politika mezi oblasti, o kterých se v Evropské unii rozhoduje většinovým hlasováním, tedy nikoliv na principu jednomyslnosti, tedy právu veta, takže samozřejmě ostatní státy přehlasovaly Polsko, Slovensko a Maďarsko, které hlasovaly proti. Fialova vláda se alibisticky - až bych řekl vlastizrádně - zdržela, a dokonce v první fázi jste byli pro a dokonce jste ten migrační pakt vytvářeli, takže to je další podraz na Českou republiku a na naše občany, protože my tady žádné islámské, africké migranty nechceme, nechceme tady ani, aby se tady šířily mešity a tak dále, jako to vidíme v západní Evropě. A Fialova vláda to podpořila, podporuje to. I po hlasování v Evropském parlamentu Maďaři a Poláci a teď už to řekl i Fico, slovenský premiér, že nebudou respektovat migrační part EU. (Důrazně.) Fialova vláda opět vlastizrádně mlčí! To už se jinak nazvat nedá, to vaše chování. To snad není možné, tohleto! Vy chcete zničit Českou republiku těmito nepřizpůsobivými migranty, kteří tady prostě nemají co dělat! Já tady žádné africké a islámské nelegální migranty, zlegalizované Fialovou vládou, migračním paktem, nechci, jo? A pakliže bude SPD v příštím volebním období ve vládě - a to bychom chtěli - tak uvidíme, jak to voliči rozhodnou a jak se tady všichni domluví, tak my to (Důrazně.) nebudeme respektovat, migrační pak EU, i kdyby se v Evropské unii stavěli na hlavu!

A je to opět otázka na referendum. Proto Fialova vláda brání referendum, protože vy chcete zničit Českou republiku a nechcete, aby občané mohli udělat korekci. (Zvýšeným hlasem.) Vy jste odsouhlasili migrační pakt EU! Alibisticky jste se nejdřív zdrželi, v první fázi jste pro to souhlasili dokonce, ministr vnitra Vít Rakušan svým hlasováním na Radě ministrů vnitra aktivně podpořil migrační pakt EU, všichni to víme, bylo to v červnu, a aktivně to podpořil. A tady jsme to rozebírali tenkrát na té mimořádné schůzi a ministr vnitra Rakušan, vždyť jsem ho poslouchal, se přiznal, že si ještě telefonoval před tím hlasováním s premiérem Fialou z ODS! A ten mu to odsouhlasil, že má být pro! Vždyť jsme to tady všichni v tomhle sále slyšeli! Vždyť to je neuvěřitelné, co předvádí vaše vláda! Vy chcete zničit Českou republiku africkými a islámskými migranty! A my s tím prostě nesouhlasíme! A nebudeme to respektovat! A pakliže se podaří, aby SPD po volbách do Evropského parlamentu, pakliže uspějeme, tak jsme součástí jediné vlastenecké a konzervativní frakce, frakce ID v čele s Marine Le Pen, s Geertem Wildersem a s dalšími, tak my samozřejmě se pokusíme otevřít migrační pakt znovu, aby znovu proběhlo hlasování v Evropském parlamentu, protože tohleto je neuvěřitelné, co vy předvádíte.

A znovu, je to otázka právě na referendum, které my chceme. To znamená, i když to teď Evropská unie za souhlasu Fialovy vlády - je to za vašeho souhlasu, protože ministr vnitra Rakušan za souhlasu premiéra Fialy hlasoval pro v Radě ministrů vnitra EU, všichni to víme, to je veřejná informace, tak ani teď se proti tomu nestavíte logicky, logicky ale z vašeho pohledu logicky, z mého ne - tak je potřeba na to vyvolat referendum, aby se čeští občané postavili, vyjádřili k tomuto, a pakliže budou proti, prostě tomu musíme zabránit společně navzdory Evropské unii. Nejen z toho důvodu tady navrhuju zákon o referendu - už jsem to vysvětlil, těch důvodů je spousta.

Stejně tak my chceme referendum i o dalších věcech. Tady TOP, Piráti a prezident Pavel prosazují zrušení práva veta České republiky. To je přesně ten výsledek migračního paktu teď, že Česká republika nemá právo veta, takže "o nás bez nás" nám tady Německo, Francie a další země nadiktovaly, že musíme respektovat migrační pakt EU, kde nám chtějí tady nasáčkovat nelegální migranty! A my v podstatě nemůžeme dělat nic jiného než to, co tady říkám - buď vyvolat referendum v České republice, aby se národ postavil proti, nebo aby masivně uspěly protiunijní strany do Evropského parlamentu, nicméně samozřejmě to bude velice obtížné, takový výsledek, ale alespoň je potřeba získat blokační menšinu, která začíná 10 % počtu europoslanců, což je něco přes 70, takže je to samozřejmě naše frakce - už na těch číslech plus minus je i v tomto volebním období. A předpokládám, že posílíme samozřejmě při pohledu na preference Marine Le Pen a dalších, AfD a dalších stran a těch, o kterých jsem hovořil, rakouští Svobodní a tak dále. Teď samozřejmě doufám, že posílíme i my. Samozřejmě je to potřeba buď revokovat tedy v Evropském parlamentu, nebo změnit Fialovou vládu, tady už jsem to říkal, a vláda se musí postavit proti a nerespektovat to, jako to udělali Poláci, Slováci a Maďaři. K tomu se ale za Fialovy vlády neschyluje, že - logicky, protože vy jste proti České republice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP