(14.10 hodin)

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, nejprve abychom mohli v průběhu toho, co budu přednášet návrhy, svolat poslance k hlasování, bych chtěl navrhnout jménem všech koaličních klubů, abychom dneska jednali a meritorně jednali i hlasovali i o zákonech i po 19. a 21. hodině. Je to tak, jak jsem signalizoval na grémiu. Myslím, že se to do té 19. hodiny dá stihnout, ale kdyby se nám program schůze nějak příliš zasekl... Tak to je první návrh, který bych hlasoval - kdybyste s dovolením hlasovala, až přednesu ty návrhy, které mám ještě k programu schůze.

Kromě věcí, které zde byly navrženy, mám několik doplňků, na kterých nebyla shoda v grémiu, a to dnes doplnit ještě jeden bod, a to za bod 21, veřejné kulturní instituce, ještě vložit bod 16, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 245, o státních svátcích, sněmovní tisk 640, první čtení podle § 90. To by byl jeden návrh k dnešnímu dni.

Druhý návrh by se týkal zítřejšího dne, a to abychom po těch dvou pevně zařazených třetích čteních, která zazněla z grémia, zařadili jako třetí bod bod 1, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o úpadku a způsob jeho řešení, insolvenční zákon, sněmovní tisk 491. To znamená, začali bychom dvěma třetími čteními, pak by byl tento bod: insolvenční zákon ve druhém čtení a pak bychom následovali dalšími body pana ministra Blažka. To je druhý návrh k zítřejšímu dni.

A dále do toho bloku, který bychom měli projednávat zítra, případně v pátek, jako poslední bod vložit bod 113, návrh poslanců Vojtěcha Munzara, Josefa Bernarda a dalších, o pojistném na sociální zabezpečení, sněmovní tisk 630, první čtení, podle § 90 odst. 2 - na konec všech těch bodů, které bychom projednávali zítra, případně v pátek.

Pak mám ještě návrh, abychom do pořadu schůze zařadili bod - třetí čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon o vodách, sněmovní tisk 569. Jak jistě všichni víte, měli jsme zde zařazené třetí čtení, z toho došlo k vrácení druhému čtení, které proběhlo, a můžeme se tedy vrátit do třetího čtení, takže navrhuji nejprve toto třetí čtení zařadit do programu schůze. Pokud tomu Sněmovna vyhoví a zařadí do pořadu schůze, pak navrhuji, abychom to měli v pátek jako první bod, toto třetí čtení zákona o vodách. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pane předsedo, já bych vás poprosila vzhledem k tomu, že je tady velký hluk, a já jsem bohužel neslyšela potom ty poslední návrhy, jestli byste za mnou přišel, abychom si to vyjasnili. Nyní tedy budeme hlasovat.

Předtím, ještě než budeme hlasovat, mám zde oznámení: pan poslanec Kučera hlasuje s náhradní kartou číslo 29.

Pan předseda Marek Benda navrhoval, abychom jednali a hlasovali o zákonech po 19. a 21. hodině, ano? Děkuji. Přivolám kolegy z předsálí.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, tedy vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

A poprosím o klid v sále. Já se omlouvám, pane předsedo, já neslyším. Děkuji. Přivoláme kolegy z předsálí a počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Budeme hlasovat o prodloužení dnešního jednání, to znamená, abychom jednali a hlasovali o zákonech po 19. a 21. hodině.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 96, přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 69. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme pokračovat s přihlášenými s přednostním právem a nyní vystoupí pan předseda, pardon, pan ministr Ivan Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji vám za slovo, vážená paní předsedající. Ještě bych chtěl poděkovat paní předsedkyni Schillerové, že jsme si prohodili to pořadí.

V minulém týdnu tady na tom místě vystupoval pan poslanec Pražák z hnutí ANO, dvakrát neuspěl s iniciativou zařadit na jednání Sněmovny bod informace o digitalizaci stavebního řízení a Portálu stavebníka. V   prvním případě jsem byl v Senátu a v tom druhém případě, kdy zde poměrně dlouze vystupoval, pak na jednání v Bruselu a nemohl jsem osobně reagovat. V pátek pan poslanec dokonce pohrozil, že takto bude on a nebo jeho kolegové z ANO vystupovat až do 1. července a vyzývat k hlasování o zařazení bodu každý jednací den. Já bych byl opravdu nerad, kdyby Sněmovna zbytečně ztrácela drahocenný čas už jen v těch debatách o programu, proto bych dnes využil svého přednostního práva, abych odpověděl na jeho dotazy ohledně digitalizace stavebního řízení a on aby už nemusel vystupovat při každém zahájení jednání Sněmovny ohledně tohoto bodu.

Dovolím si začít poměrně od podlahy. Podle pana poslance Pražáka zaměstnanci Ministerstva pro místní rozvoj, naočkováni nějakým filmem, objíždějí s road show republiku, aby stavebním úřadům tvrdili doslova: Nebojte se, všechno bude. To, že poslanci hnutí ANO jako opoziční poslanci mají výhrady nebo i nějakým způsobem útočí na mě, to bych asi pochopil, ale myslím si, že zaměstnanci rezortu Ministerstva místního rozvoje si to nezaslouží. Mě by zajímalo, jaký film, pane poslanče Pražáku, prostřednictvím paní předsedající, máte na mysli, nebo co to je vůbec za nesmysl? Tady mluvíme o lidech, ředitelích a ředitelkách odboru ministerstva, kteří osobně školili úředníky stavebních úřadů, například ohledně změn ve stavebním řízení nebo územním plánování. Ano, došlo tam i na živou ukázku nového informačního systému pro úředníky, aby viděli, v jakém prostředí budou od července pracovat. Školení vedli lidé, kteří osobně psali nový stavební zákon i jednotlivé prováděcí předpisy, připravili ty informační systémy pro digitalizaci stavebního řízení. Opravdu si myslíte, že jim někdo musí pouštět nějaký film, aby věděli, co mají ti lidé říkat v rámci těchto školení? Jinak těch školení bylo zhruba 30 od přelomu roku a absolvovalo je na 4 500 zaměstnanců stavebních a dotčených úřadů. Vedoucí pracovníci několika odborů Ministerstva místního rozvoje byli na školeních v krajích častěji než v Praze, takže já si myslím, že takhle shazovat jejich práci a jejich iniciativu, ať už tedy v Praze, nebo v terénu, je podle mě nehoráznost.

Pak tady zazněly nějaké výhrady, které se týkaly IT techniky. K nákupům IT techniky pro stavební úřady bych chtěl nejdřív pana poslance ujistit, že ta související zakázka se určitě nejmenuje dynamický nákupní systém, jak tady uvedl. Dynamický nákupní systém je pouze standardní způsob zadávání veřejné zakázky a já věřím, že po letech ve státní správě to jistě sám ví. Předesílám, že nové informační systémy pro stavební úřady nevyžadují speciální výpočetní techniku a digitalizace stavebního řízení může klidně běžet i na těch počítačích, které úřady mají dnes, a to bez jakékoliv instalace. Proč? Protože portály jsou webové aplikace, stejně tak jak si dneska na počítači nemusíte instalovat internetové bankovnictví nebo e-mail. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP