(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan zpravodaj má zájem vystoupit, ale pardon, mezitím ještě blikla faktická pana poslance Patrika Nachera. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych navázal na svého ctěného kolegu Milana Ferance. Víte, že jsem v tomhletom bodě vystupoval v prvním, možná i ve druhém čtení a kritizoval jsem tam záležitost s tím návrhem, který se stručně popisuje jako lex ČEZ, kde by opravdu došlo, nechci říct možná ke krádeži, ale k zestátnění, kdy by ta hranice posouvání takzvaného squeeze-outu. On to ani nebyl squeeze-out, to byl prostě nějaký mix, nabídka nějakých akcií rozdělené společnosti, prostě něco šíleného.

Mně na tom vadí ten princip - jsem rád, že jste to dali pryč, ale mně na tom vadí to, že to sem vůbec v téhleté podobě doputovalo, protože to byla přece věc, kterou jste věděli od začátku, že je úplně mimo, že i odborníci, experti vám říkali, že to sem nedávejte, že přijdou žaloby, že se to nakonec tomu státu prodraží, že to vůbec nedává žádný smysl. Takže jsem rád, že nakonec to tam nemáme, ale mohli jsme si ušetřit několikaměsíční zdržení tohohletoho návrhu, protože se to vlastně zdrželo jenom kvůli téhleté změně. On to někdo na začátku říkal, že je tam nějakých 300 změn a jedna kontroverzní. Díky té jedné kontroverzní, kterou jste tam prostě fakt drželi za každou cenu, se to zdrželo o měsíce.

Tak možná příště více poslouchat experty, někdy vnímat zpětnou vazbu od opozice. Tohleto si myslím, že šlo napříč, že prostě každý, i ten, kdo nemá akcie ČEZu, ví, že tohleto fakt nebylo fér. Tak jsem rád, že to tam není, ale poprosím příště lépe. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan zpravodaj.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Pouze jedna kratinká reakce. Nebudu ten vypouštěný novelizační bod 211 nějak dalece obhajovat, koneckonců mé veřejné názory z průběhu celého roku jsou asi dostatečně známé, vyjadřoval jsem se o tom jako zpravodaj v médiích. Takže jsem chtěl říct: Konec dobrý, všechno dobré. Opravdu, novelizační bod 211 je vypuštěn.

Já jsem i kolegům z opozice zcela věcně vysvětloval, abychom si možná malinko vzpomněli na okamžik přípravy zákona. Zákon vznikal - to, že prošel vládou v květnu 2023, tak prosím vás, zákon se psal na přelomu léta a podzimu 2022. Tak vždycky říkám, vzpomeňme si všichni v této Sněmovně, jaké v té době byly peaky cen energií a kdy se jakási paternalistická vlna řeknu přístupu státu k energetice, to znamená u nás k ČEZu, valila celou Evropou. To není obhajoba, to není výmluva, ale nemám rád v životě úplně takový ten přístup "po bitvě generál". Tak jenom si vzpomeňme na přelom srpna, září, to byly ty opravdu největší peaky cen všech energií, a opravdu řekněme nějaké obdobné návrhy na řeknu státní ingerenci v energetice se objevovaly celou Evropou. Tolik jenom vysvětlení.

Já, prosím vás, jsem vás v rozpravě chtěl seznámit - to je druhý bod a pak ta nejnutnější část legislativně technické úpravy - tak jsem vás chtěl seznámit s usnesením garančního ústavně-právního výboru z jeho 33. schůze ze dne 7. března 2024:

"Ústavně-právní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně jako garanční výbor po druhém čtení

I. hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných návrhů zákona v následujícím pořadí" - to znamená procedura:

"1. Návrh legislativně technických úprav." Avizoval jsem, že je budu načítat.

"2. Návrh ústavně-právního výboru." To je onen pozměňovací návrh vypouštějící novelizační bod 211.

"3. Návrh zákona jako celek."

Za druhé vás seznámím se stanovisky, jaké ústavně-právní výbor zaujal k jednotlivým předloženým návrhům. Co se týká návrhu ústavně-právního výboru, pozměňovacího návrhu osvojeného ústavně-právním výborem, z logiky věci ústavně-právní výbor návrh zákona jako celek doporučuje.

"Ústavně-právní výbor pověřil zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny připravil a navrhl nezbytné legislativně technické úpravy." Avizoval jsem, že budou, hned je přednesu. Pověřil mě, abych vás seznámil se stanoviskem výboru, což tímto činím. Tolik tedy druhý bod, kvůli kterému jsem se přihlásil.

Teď se omlouvám, chviličku to zabere. Budu se snažit to číst pomalu a precizně i pro stenozáznam a pro kontrolu legislativy. Legislativně technické úpravy byly připraveny standardně legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny. Byly zkonzultovány s Ministerstvem spravedlnosti a jsou vzájemně mezi legislativou Poslanecké sněmovny a Ministerstvem spravedlnosti odsouhlaseny. Jedná se celkem o 15 legislativně technických úprav:

1. V části první čl. I v bodě 40 se slova "za text ,§ 33‘ vkládají slova ,odst. 1 a 2‘ a" ruší. Jedná se o nápravu chybného odkazu.

2. V části první čl. I v bodě 44 se text "odst. 1" ruší. Jedná se o nápravu chybného odkazu.

3. V části první čl. I v bodě 71 se slovo "textu" ruší a slova "doplňují slova ,; tím není dotčen odstavec 6‘ se nahrazují slovy "doplňuje věta ,Tím není dotčen odstavec 6.‘". Jedná se o jazykovou úpravu, ve větě nemohou být dva středníky.

4. V části první čl. I v bodě 73 se v navrhovaném znění § 59p odst. 7 slova "podle § 33a" ruší. Jedná se o nápravu chybného odkazu.

5. V části první čl. I v bodě 74 se na začátek textu písmene e) vkládá slovo "informaci,". Jedná se o nápravu jazykové návaznosti úvodní části ustanovení a písmene e).

6. V části první čl. I v bodě 76 se slova "internetových stránkách podle § 33a" nahrazují slovy "internetové stránce". Jedná se o nápravu chybného odkazu.

7. V části první čl. I v bodě 82 se slovo "jejich" nahrazuje slovem "jejím". Jedná se o nápravu chyby v psaní.

8. V části první čl. I v bodě 94 se text "§ 251 odst. 1 písm. a)," ruší. Jedná se o odstranění chybného odkazu.

9. V části první čl. I v bodě 110 se slova "podle § 211" ruší. Jedná se o odstranění chybného odkazu.

10. V části první čl. I bod 206 zní: "206. V § 304a se text ,§ 296 a 109a‘ nahrazuje textem ,§ 109a, 296 nebo § 296a‘." Změna je provedena za účelem dodržení správného pořadí uvedených paragrafů.

11. V části první čl. I v bodě 233 se v navrhovaném znění § 336g odst. 2 text "§ 233 odst. 3" nahrazuje textem "§ 233 odst. 4". Jedná se o nápravu chybného odkazu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP