(19.20 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Pak tady upravujeme také ještě záležitosti, které se týkají možnosti OSPODů navrhnout soudu zrušení svěřenectví, to jsou věci, které se týkají § 14. Pak také ještě body 5 a 6, které se týkají § 47, § 50, změna výše opakujících se dávek na základě nařízení vlády nebo novelizací zákona. Pak ještě záležitosti, které se týkají poručenského, opatrovnického spisu. Všechny tyto věci jsou v tomto pozměňovacím návrhu velmi podrobně popsány.

A druhý pozměňovací návrh, ten se týká záležitosti zvýšení státního příspěvku na výkon dlouhodobé pěstounské péče tak, abychom ho zvýšili především tam, kde máme náhradní rodiny, které mají tři a více dětí či děti zdravotně postižené, protože ta náročnost a doprovázení a podpora těchto rodin si vyžaduje větší úsilí, větší rozsah podpory, takže proto tento pozměňující návrh, který cílí tady tímto směrem.

Tolik v obecné rozpravě k těmto dvěma pozměňovacím návrhům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Golasowská.

Načtu omluvy, než dorazí k pultíku. Pan poslanec Kučera se omlouvá od 19 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Lang Hubert od 19 hodin ze zdravotních důvodů a paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana se omlouvá od 18.45 z rodinných důvodů.

Tak, a vaše faktická poznámka, paní poslankyně.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Děkuji za ty poznámky kolegovi Juchelkovi, kterého teď tady nevidím, takže se pokusím vejít do těch dvou minut, abych to odůvodnila, to znamená, proč v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí - protože si myslím, že to má být pomoc garantovaná státem, která je pomocí právě týraným dětem, což zákon o sociálních službách řeší na úplně jiné platformě. Pak to nejsou služby jedné konkrétní neziskovky.

Proběhlo v minulých letech několik kulatých stolů, na které byli zváni všichni poslanci, dokonce první kulatý stůl byl už v minulém volebním období, pak v roce 2022, pak v loňském roce byly tři kulaté stoly, proběhly také dva kulaté stoly se zástupci ministerstev, a to jak vnitra, spravedlnosti, MPSV, školství a také se zástupkyní státního zastupitelství. Všichni se vyjádřili, že je potřeba udělat alespoň něco, alespoň malou úpravu, co se týká podpory a pomoci týraným dětem. Ta pomoc, jak vlastně říkají ty organizace, a není to jenom organizace Locika, kterou měl asi kolega Juchelka na mysli, ale jak už jsem tady říkala, jsou to další organizace jako Spondea, jako Dětské krizové centrum, všichni s tím jsou srozuměni a říkali, že je to potřeba udělat, aby se pomoci týraným dětem dostalo rychle, na jednom místě a aby děti nemusely čekat na tuto pomoc několik měsíců anebo také několik let, protože víme, že bez rychlé a účinné pomoci se traumata týraných dětí pak přenášejí vlastně do dospělosti. Děkuji. To je všechno za mě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Bělohlávková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Sama jsem velkým zastáncem toho, aby opravdu stát se nikdy nezřekl své odpovědnosti a péče o děti v jakékoliv fázi jejich života, obzvlášť o děti nějakým způsobem znevýhodněné. Vím, že jedna věc je nějaká dlouhodobá politika nebo dlouhodobé směřování, ale druhá věc je opravdu konkrétní, rychlá a účinná pomoc konkrétním dětem, a jako pediatr jsem opravdu přesvědčena, že myšlenka dětských advokačních center, která vznikla na Islandu před desítkami let zpátky, je myšlenka výborná a je to myšlenka, která je dobrá pro děti, které opravdu jsou velice znevýhodněny prostředím, ve kterém žijí, nebo nějakým traumatem, které musely zažít. Pro to dítě je opravdu velikánský rozdíl, jestli se musí podrobovat různým výslechům, vyšetřením a péči třeba na pěti různých místech, v pětkrát různém prostředí s účastí různých osob, anebo jestli to bude opravdu na jednom místě, které pro to dítě bude přívětivé, vstřícné, které bude znát a kde ti odborníci budou docházet za tím dítětem. To znamená, toto je opravdu pozměňovací návrh, který z mého pohledu jako pediatra je ve prospěch dětí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy z místa? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Neeviduji.

Zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přenesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo do podrobné rozpravy se přihlásil jako první pan poslanec Bauer, připraví se paní poslankyně Golasowská.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych se tímto přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je v systému zanesen pod číslem 4170. Nedílnou součástí tohoto pozměňovacího návrhu je i podrobná důvodová zpráva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní poprosím paní poslankyni Golasowskou.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Já se přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 4162, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Z místa se hlásí pan vicepremiér Jurečka. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se chci přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům, ten první je pod sněmovním číslem 4116, ten druhý pod 4117. Tyto pozměňovací návrhy mají ve své písemné části podrobné odůvodnění a stručně jsem se snažil tyto pozměňovací návrhy odůvodnit i v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy k tomuto tisku? Pokud tomu tak není, končím podrobnou rozpravu.

Předpokládám, že ani v tuto chvíli není zájem o závěrečná slova.

A protože nezazněly návrhy na vrácení, zkrácení lhůt ani jiné návrhy, které bychom mohli hlasovat, končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Budeme pokračovat bodem

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb.,
o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 579/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr životního prostředí Petr Hladík. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, krásný, dobrý podvečer. Předkládám v druhém čtení návrh vládního zákona, který se mění zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. Jedná se o záležitost, kterou jsme si vytkli ve vládním programovém prohlášení, a jedná se o několik důležitých věcí: za prvé, ukotvení krajinných prvků takovým způsobem, aby se jednodušším způsobem v naší krajině mohly objevit stromy, stromořadí, remízky, mokřady, také další společenství. Jedná se ukotvení agrovoltaiky, nového způsobu primární výroby zemědělské produkce a sekundární výroby elektrické energie. Jedná se také o boj s erozí, o posílení biodiverzitních funkcí krajiny a jedná se také o zpřísnění ochrany zemědělského půdního fondu, především na I. a II. kategorii třídy ochrany zemědělského půdního fondu, a to v otázce logistických hal, nákupních středisek a fotovoltaik nad 1 hektar jako takových. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu, dále byl tisk přikázán zemědělskému výboru a návrh iniciativně projednal hospodářský výbor. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisk 579/1 až 6. Já prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro životní prostředí, pan poslanec Karel Smetana, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP