(20.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

A tady náhle se krásně sebraly podpisy pod schůzi, která se domnívám, že vůbec prostě nestojí za to, abychom to takovýmto způsobem tady pitvali, že není mezi námi takový rozpor právě v tom, co vy jste nakonec nazvali bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Protože já si opravdu nejsem vědom, jsem členem bezpečnostního výboru a nejsem si vědom, že bychom se nějakým způsobem tak výrazně odchýlili od toho, co třeba hnutí ANO říká nebo co jsme se vás snažili podpořit do současné doby. My jsme, když to tedy shrnu, po vypuknutí toho válečného konfliktu jednoznačně odsoudili tu agresi Ruské federace na území Ukrajiny. Není přece normální, aby ten stát napadl druhý stát. Souhlasili jsme vlastně s tou transkripcí evropské směrnice o přijímání uprchlíků. Máme za sebou x lexů, které se postupně zpřísňují. Podpořili jsme vlastně všechny ty věci týkající se humanitárních dodávek na Ukrajinu, podpořili jsme i věci týkající se zbraňových dodávek na Ukrajinu. Nikdy jste nemohli slyšet z naší strany, že bychom adorovali třeba Ruskou federaci. Říkáme jednoznačně, že je to špatně.

Samozřejmě, když se vrátíme v čase, tak asi už špatně bylo obsazení Krymu Ruskou federací před čtrnácti lety - před deseti, v tom roce 2014. Tehdy možná kdyby to evropské společenství se zvedlo a jasně ukázalo Vladimirovi Putinovi, že takhle ne, a nějakým způsobem silněji jsme dokázali zareagovat jako NATO, jako prostě evropské společenství a postavit se té Ruské federaci, tak možná by k tomu zásahu na Ukrajině nedošlo. Je to možná za možná. Samozřejmě ten Luhansk, Doněck, je to tam složité. Ono vůbec od toho rozdělení Sovětského svazu, kdy vznikla Ukrajina jako nový subjekt, tak prostě ta situace tam opravdu není jednoduchá. Nemá to jednoduché řešení.

Stejně tak jako dneska jsme se dostali do takové pře, kdy my říkáme, a opět jakoby nám to vyčítáte, že my říkáme, je třeba tedy všechno to jednou skončí nějakým ukončením. Ten, kdo prostě je ten slabší, tak se nesmí cítit úplně poražen. Ten, kdo prostě útočí a třeba se mu to nezdaří a bude zastaven i dejme tomu, že se tam dodává další technika, dodává se tam další munice, tak zase se nesmí cítit jako velký vítěz, aby prostě si nedovoloval na ty další státy. Já se tady opravdu domnívám, že jsme ukotveni v NATO právě proto, aby ten Rus v uvozovkách, ten Putin nebo kdokoliv tam bude po něm další, protože nikdo není nesmrtelný, aby prostě to NATO působilo jako odstrašení. Že jo, je to obranný pakt. A dneska už je tam tolik států, tolik subjektů, máme takovou sílu, že já se nedomnívám, že by Rus zaútočil na Pobaltí a podobně. To je prostě takové rétorické cvičení, jako když byl bipolární svět, prostě Západ - Východ a to vzájemné odstrašení prostě tady působí.

Samozřejmě že když napadne stát, který nebyl ani v Evropské unii, nebyl ani v NATO, prostě je to tragické pro tu zemi a pomáhejme té zemi. Pomáhejme té zemi, ale zároveň musíme také v rámci naší velikosti vyvinout nějakou iniciativu. A já nevím, co je špatně na tom, že my hovoříme o tom, že hovořit o nějakém příměří, zkusit navrhnout nějaké zprostředkování, prostě přerušení těch bojů. Dneska tady i kolega Flek mi asi před hodinou potvrdil, že ve své podstatě, jak tady já mám ten článek od toho polského generála, který říká, že ve své podstatě - bohužel, bohužel říkám, bohužel, abyste nám nedávali nějaký proruský narativ - se Rusům daří na té široké frontě - protože jsou samozřejmě mnohonásobně větší a přešli na tu válečnou ekonomiku - na několika místech prorazit tu frontu a postupují vlastně do nějaké druhé, třetí obranné linie těch Ukrajinců. Ukrajinci už jsou tam vlastně v těch zákopech, někteří ti chlapi, dva roky, nemají možnost moc velké rotace. Prostě je to vysilující boj.

V té souvislosti jsme se tady několikrát také zmiňovali s tím přílivem Ukrajinců, kteří vlastně jaksi opustili Ukrajinu, tak je to velký problém pro tu zemi, protože tady v tom článku se hovoří o tom, že Ukrajině chybí víc než 10 milionů obyvatel. Deset milionů obyvatel odešlo do západní Evropy. Odešly samozřejmě ženy, děti z těch bojových území, samozřejmě Ukrajina je veliká na délku, 14 hodin na délku, je to největší evropská země, a mnoho mužů také odešlo. My jsme se tady o tom zmiňovali. V České republice v současné době podle víz dočasné ochrany máme víc než 100 000 mužů. A dneska tady v těch článcích, když tedy pomáháme té Ukrajině po všech stránkách, dodáváme tam munici, dáváme tam techniku, dodáváme tam nějaké náboje - tak samozřejmě ty náboje se nevystřelí samy, ten samopal nevystřelí sám. A ti muži, kteří jsou v té Evropě různě z nějakých důvodů, prostě že nechtěli válčit, nebo někteří opravdu z té Ukrajiny odešli z nějakých důvodů, tak někteří by se mohli třeba vrátit a bojovat za tu svoji vlastní zemi. Je to otázka, která je složitá. A já říkám, neměli bychom se jí také vyhýbat. Protože máme tady 100 000 mužů. A ta Ukrajina říká, nedostává se nám mužů, děláme prostě mobilizace. Kdo sledujete ta videa, tak oni ty lidi tam vysloveně nahání do té armády. Dobrovolníci už dávno padli nebo na té frontě ještě jsou, a nedostává se jim lidí.

Obnova Ukrajiny jako taková, kde budeme samozřejmě všichni přispívat, budeme rádi, když se zastaví ty boje, dejme tomu se vrátí ten ruský medvěd, jak tady někdo říká, nebo ta chapadla, když se stáhnou za původní hranici. Můžeme si všichni přát, aby samozřejmě se navrátil i Krym Ukrajině, ale musíme být realisté. Máme tady situaci, kdy proti nám stojí odhodlaná jaderná velmoc, bohužel, která je řízena, přešla na válečnou ekonomiku, je řízena tak, jak je řízena. Dneska víc než 86 % Rusů v posledních volbách znovu zvolilo Vladimira Putina a on jaksi nemá zatím žádný zájem na tom, aby změnil svůj dosavadní postoj. Ke změně toho postoje může dojít opravdu jenom silou NATO, silou našich ekonomik, silou našich sankčních seznamů.

Tady říkáme národní sankční seznamy ano, jsou tady určité ruské majetky oligarchů, jsou tady mezinárodní sankční seznamy, to všechno se snažíme realizovat jako mezinárodní společenství. Já ze svého předchozího zaměstnání vím, že velice silným argumentem pro Rusy je, pakliže bychom jim sáhli třeba na víza. Oni tady mají v té západní Evropě svoje děti, které tady různě studují, mají tady manželky, mají tady rodiny, mají tady rodiče. A kdybychom prostě dokázali jaksi říci ano, končí vám vízum, nemůžete cestovat v Evropě, nemůžete cestovat v schengenském prostoru, tak je to docela silný argument, který by mohl třeba tu věrchušku, to znamená, to je kolem těch 10 milionů těch high society Rusů, kteří jsou tam v tom národě, by mohl je nějakým způsobem přinutit, aby třeba tam mohly být nějaké tlaky na okolí Vladimira Putina a na ty oligarchy, aby třeba se v tom něco změnilo.

Jsou různé možnosti, ta válka taky samozřejmě, protože co zbývá někomu, když je někdo napaden? Ale prostě jsou i diplomatická řešení, a proto i dneska jsme se ptali, jestli se v této věci něco nekoná. Bylo nám tady řečeno, že tedy to usnesení, kterých naše Poslanecká sněmovna přijala několik, shodli jsme se na tom napříč politickým spektrem. A ta realizace, vy říkáte, že například ta realizace je to, že dodáváme ty zbraně, že dodáváme, že jsme udělali tu iniciativu na náboje. Dá se to také takto uchopit. My říkáme, že by bylo opravdu dobré víc se věnovat třeba tomu diplomatickému úsilí. Ale vzhledem k velikosti naší země a našim možnostem reálným do toho nějakým způsobem zasáhnout, tak spíš jakoby dát takový podnět, že opravdu je vždycky lepší jednat o příměří než tam tvrdě válčit. Byť to asi není jednoduché pro ty Ukrajince.

Není to jednoduchá situace. Kdo to nějakým způsobem vymyslí tak, aby se prostě jaderná velmoc s takhle zarputilým vedením jednostranným nějakým způsobem přinutila k nějaké změně postoje. tak jako přece to si přejeme všichni. Nikdo nemůže nám tady říkat, jak občas se tady nám snažíte podsouvat, že my máme na to nějaký jiný názor, nějaký názor špatný. Já se domnívám, že tak tomu není.

Já bych tady v té první části zopakoval pouze jasné vyjádření našeho pana předsedy, který řekl, že pokud jde o hodnotovou orientaci hnutí ANO - a chtěl bych, abychom už se potom k tomu nevraceli. Abyste neříkali, to je jenom nějaké takové vyjádření, které není pravdivé. Tady to jednoznačně deklarujeme. Hodnotová orientace hnutí ANO, znovu to zopakuji, říká pan Babiš, debaty o vystoupení z NATO a z EU jsou pro nás zcela nepřijatelné. Tak já doufám, že to je úplně jasné sdělení, jasný message pro každého, kdo by nám chtěl říkat, že my říkáme něco jiného.

Stejně tak podporujeme obnovení územní celistvosti Ukrajiny včetně Krymu. Jo? Říkám, opravdu, kdybyste... jestli tedy přijdete s tím, jak zpátky navrátit Krym, který vlastně už deset let je tou integrální součástí Ruské federace, prostě protijaderné velmoci, jak se nám to tedy jakoby povede. Já říkám, pouze tím soustředěným tlakem. Ale víte, že prostě Rus přeorientoval svoji ekonomiku, svoje surovinové zdroje, ze kterých vesměs ta Ruská federace, která není zas tak velkým subjektem z hlediska HDP, žije, tak prostě suroviny prodávají dneska do Asie, prodávají je Indům a prodávají je, já nevím kam, Číňanům. A oni nějakým způsobem to dokázali zvládnout. Ruský člověk žije poměrně skromně, kromě těch centrálních částí Moskvy a těch velkých měst, tam prostě jste jako v 19. století a oni to nějakým způsobem na úkor těch obyčejných lidí dají a prostě přešli na to válečné hospodářství, říkám bohužel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP