(19.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se paní poslankyně Ožanová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo také. Vaším prostřednictvím k panu kolegu Lochmanovi. Vy tady v podstatě redukujete otázku bezpečnosti České republiky nyní na možný útok Ruské federace, ohrožení Ruskou federací. Méně zmiňujeme migraci, které se musíme věnovat. Ale to, čemu se moc nevěnujete, je bezpečnost energetická, i když říkáte, že jste naplnili zásobníky. Ale musíme si přiznat, že z 50 % sem pořád teče ropa i plyn z Ruské federace, ať jakýmikoliv oklikami.

Co takhle bezpečnost potravinová? Tam se nám asi také úplně nedaří, což nám vysvědčení, nebo vám vysvědčení dávají v současnosti zemědělci. Takže potravinová bezpečnost nic moc. A výtky zemědělců, určitě oprávněné, a máte z nich trošku strach.

Což takhle zdravotnická bezpečnost, léková bezpečnost, dostatek léků? Také v tom bruslíme, nedokázali jsme to zajistit. Objevují se tady nové infekce, otázka očkování. Čili zase žádné výsledky.

A výkonnost ekonomiky, která to má všechno zaplatit? Tragická. My se chlubíme tím, že spotřebováváme méně energie, ale to je tragédie, protože jestli i firmy šetří energií, tak to ukazuje, že ta výkonnost firem zjevně jde dolů, a svědectvím toho je situace, že jsme teď hospodářsky pořád pod úrovní roku 2019. To je tedy krásný výsledek! A ukazuje se to v tom, a ty plody si budeme sklízet už tento rok na podzim, jak tady řekl můj ctěný kolega Drahoš Ryba, hasiči, policajti nebudou mít v září dost peněz na mzdy, školám jste okrouhli ze slibovaných 130 na 115 %, a to ještě necelých, platů učitelů. Finance pro lékaře budou docházet na podzim také, a dokonce nepůjde ani rozepsat služby. Vy jste neudělali vůbec nic, a proto odkláníte pozornost jiným směrem (Předsedající: Čas.) a strašíte Ruskou federací.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Lang. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, dnes si dovolím mluvit poprvé. Přiznám se, že mě trošku pan kolega Lochman, vaším prostřednictvím, vyprovokoval. Bylo to zajímavé, když popisoval, jak sem máme přijít a jak se máme chovat na Sněmovně. Já bych ráda diskutovala, ale musela bych mít s kým!

Teď si představte bezpečnostní hrozby. Nechci se kolegy Baxy dotknout, pan ministr je skvělý člověk, já si s ním ráda popovídám, ale je ministr kultury ten správný, abych si s ním popovídala o bezpečnostních hrozbách pro Českou republiku? Víte, já bych si třeba ráda popovídala i s panem ministrem Lipavským, ale to by tu musel chodit! Vážení, já ani nevím, jak někteří ministři vypadají! Nejčastěji vidím pana ministra Baxu, budiž mu čest, a pana ministra Šalomouna, ale většinu ostatních, promiňte, pokud by nevystupovali v tisku a v televizi, tak nevím ani, kdo to je, notabene aby mluvili! Protože nejzajímavější je praktika, která se rozmohla při projednávání zákonů - nemluvit, na nic neodpovídat a vše až v závěrečném slovu, aby se náhodou nikdo nemohl na nic zeptat. Ano, já bych chtěla diskutovat, ale řekněte mi s kým, když tu vlastně teď nikdo není. Bezpečnostní hrozby - není tu vnitro, není tu zahraničí, tak s kým máme diskutovat? Měli by tu být představitelé vlády, právě těchto silových rezortů! Takže co? Nic! Vy máte připraveno usnesení. Je jedno, co my řekneme, vy diskutovat nechcete, tak mi neříkejte, že chcete! Není to pravda!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Lang a připraví se pan poslanec Lochman. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Tak já také na kolegu Lochmana, prostřednictvím vás. Já jsem si tady udělal poznámky do svých poznámek, které budu mít za chviličku. Snad na mě dojde, asi tak za dvě hodiny, počítám.

Pane kolego Lochmane, prostřednictvím paní předsedající, vy jste tuším ročník 1980. To znamená, vy hovoříte o jakýchsi estébáckých metodách, estébáckých praktikách. Já bych se chtěl zeptat, co to je? Nebo jestli se domníváte, že když to vztahujete jakoby k opozici, když to vztahujete k našemu hnutí ANO, tak mi doložte, jaké máme u nás estébácké metody, estébácké praktiky. Vy o tom něco víte? Tak mi to tady pojďte sdělit na pultík! Jestli to bezpečnostní ohrožení České republiky jsou nějaké estébácké metody. Vy nás tady pořád nálepkujete, že máme nějakého šéfa, že má na nás nějaké složky, že musíme prostě držet nějakou lajnu. Prosím vás, jste k tomu přišel? Já jsem během těch dvou a půl let to tady slyšel od vás několikrát, protože vy když nevíte kudy kam, tak vždycky sklouznete do těchto laciných, prostě úplně ubohých argumentací, na které nemáte vůbec sebemenší důkaz, a vy to tady říkáte.

Potom říkáte - já jsem z vesnice a bylo by seriózní, abyste se jakoby omluvili. To jsem si tady také poznamenal. Když tady paní profesorka Válková říkala něco, že vlastně jiný názor vy hned považujete za nějaký útok, je to nějaký útok na demokracii, je to útok na nějaký jednotný blok podpory Ukrajině. Bylo vám tady tisíckrát z naší strany doloženo, že všechno, co jsme podpořit mohli, jsme podpořili. A to, že jenom hovoříme o tom, že máme trošičku odlišný názor, jak se ta situace vyvíjí, protože se to v současné době nevyvíjí pozitivně pro tu Ukrajinu, nechceme, aby tam umírali dále lidé, tak říkáte, že prostě jsme nějací divní.

Pan kolega Flek mi tady říká - vy jste tady viděl nějakou armádu, která vyhrála? Vy jste teď tady vlastně potvrdil, že Rusové prolomili tu frontu, řítí se bůhvíkam až do vnitrozemí té Ukrajiny, bude tam nastávat tedy nějaká humanitární tragédie, budou dobývat další vesnice, další města, a naše granáty, které prostě budou tedy sloužit k nějaké budoucnosti, asi udržování té války, doputují v červnu - květen, červen. Já mám o tom tady celý článek, který hovoří o tom, že ta naše chvályhodná iniciativa, když ty granáty se koupí a dodají, tak budou v červnu!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Lochman se odhlásil a přihlásí se znovu, tak nyní je na řadě pan poslanec Brož, připraví se paní poslankyně Knechtová, pan poslanec Volný a pak se přihlásil znovu pan poslanec Lochman. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo, paní předsedající. Mě také vyprovokoval projev pana poslance Lochmana, vaším prostřednictvím, (paní) předsedající. Já jsem se tedy v jednu chvíli začal radovat, protože pan poslanec začal říkat o tom: já jsem chlap z vesnice, tam nás učí, že když někdo udělá nějakou chybu, tak jde a omluví se. Tak jsem čekal, že vstane a řekne: já se hrozně moc omlouvám, že jsem tady se stejným plamenným projevem nevystoupil ve chvíli, kdy moje hnutí STAN tady prorůstalo do nejvyšší politiky s Dozimetrem. Bohužel nic takového a nepřišla omluva za cokoliv jiného.

A potom ještě mu jenom řeknu, já jsem ten socialismus také prožíval. A on dával příměr třicátého osmého a já mu připomenu čtyřicátý osmý. My jsme se v socialismu - a byla podstata toho nebýt kritický, neříct nic proti vládnoucí třídě, proti vládnoucímu režimu. To je to, co ve vašem projevu zaznělo, že ve chvíli, kdy bude jakákoliv kritika, zaznívalo to tady včera i dneska celý den, tak že je to špatně a že ten, kdo má jiný názor, je nějaký dezolát. Tohle my jsme si opravdu zažívali v socialismu a já nikdy nechci, aby se tohle vrátilo, abych se musel bát svůj názor říct veřejně! Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Knechtová, připraví se pan poslanec Volný a pan poslanec Lochman. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych také zareagovala na pana kolegu Lochmana, vaším prostřednictvím. Víte, ono je velmi jednoduché argumentovat tím rokem 1938, ale já si myslím, že byste se měl vrátit do roku 1918. Měl byste se podívat na ty náhrobky, které máme na Moravě, na každé vesnici, spočítat ty muže, to jsou prostě desítky lidí, kteří se z té první světové války nevrátili, a pak pohlížet na ten rok 1938 určitým úhlem pohledu. Když si zajedete na severní Moravu a poslechnete si tam v bunkrech tu historii, tak si myslím, že se dozvíte možná trošku něco jiného než to, co vám vykládali v dějepise na základní škole. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Volný. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den. Já také chci reagovat na vystoupení pana Lochmana, ale já se ho chci zastat. Já si myslím, že mu úplně zbytečně nasazujeme psí hlavu, a minimálně v otázce těch kompro a používání dětí mně to připadlo, že mluvil velice seriózně, pokud to nebyla samozřejmě řečnická neschopnost hraničící s hloupostí. Ale on vlastně vyzval svoje kolegy z pětikoalice, jak Piráty, tak samozřejmě ODS, kteří by se měli opravdu panu kolegovi Richardovi Brabcovi a panu Babišovi, opravdu by se jim měli omluvit, a to děkuju, že to takhle zmínil, za to, že používali a zneužívali dětí v komplotu (?). Nám se to nestalo, ale u vás to byl jednoznačně, jednoznačně komplot (?) a jednoznačně nefér používání dětí v politických účelech. Děkuji vám za to, že jste vyzval své kolegy, aby se omluvili! Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP