(19.00 hodin)
(pokračuje Ondřej Lochman)

Všichni se evidentně shodneme - a to vypadá, že je ta dobrá zpráva - na tom, že toho agresivního ruského medvěda, kterého máme na východě, je potřeba zastavit, protože je bezpečnostním rizikem pro naši zemi. Slyšel jsem tu od některých v té debatě za poslední dvě hodiny, a myslím, že to tu zaznělo od jednoho z kolegů z ANO, jestli se opravdu obáváme Ruska? No, obáváme! Ono když vám každý týden Rusko hrozí jadernou válkou, a příště že zaútočí na jeden stát či druhý stát, tak je to jenom propaganda, ano, můžeme si říkat, je to jenom propaganda. Současně my víme, že vždycky Rusko, když něco říká, tak to buď může platit, nebo nemusí platit, ale často to, co říkal Putin, pak platilo, i když na začátku říkal, já do té Gruzie nevstoupím, já do Čečenska nevstoupím, já Ukrajinu nenapadnu. A vždycky to skončilo stejně, že?

Takže když slyšíme rétoriku, která zní, že Pobaltí by si mělo dát pozor... A ještě tady také zaznělo, že nás přece nikdy Rusko, lingvisticky se dá říct a slovně, nenapadlo v tom, že by chtělo zaútočit na NATO, tak tady bych chtěl jenom panu kolegovi Langovi, prostřednictvím předsedající, říci, že když víte, že hlavní tahoun teroristického režimu v Rusku říká, že chce vliv, tu svoji sféru dotáhnout před rok 1997, tak to znamená, že NATO v této části Evropy nemá být. To je to, co on říká. Tak na to jsem chtěl upozornit.

Každopádně, abychom se bavili o tom, proč jsme se dneska sešli hlavně, tak přece je to o tom, že bezpečnostní politika státu má mít minimální konsenzus, má mít ten základ. Když se podíváte na sever od nás, někdo zde dnes citoval bývalého náčelníka generálního štábu Polska, tak tam je velká shoda mezi opozicí i koalicí na tom, jak se staví vůči potenciální agresi z Ruska. Velká shoda. Na plno věcech se neshodnou, na tomto se shodnou. Tedy bezpečnostní riziko, které představuje Ruská federace, je jedna z těch věcí, kterou se musíme nutně zabývat.

Hybridní válka, která je vůči nám vedena v on-line prostoru, ať už je to na internetu, anebo je potom ta ekonomická, anebo je to ta válka, která je energetická, tak ta se reálně děje. To, že Rusko se snaží zasahovat do naší ekonomiky, ovlivňovat cenu energií a tak dále, to všechno víme. A když se bavíte se službami v bezpečnostním výboru, když se bavíte o tom, jak Rusko se snaží ovlivňovat takzvanou hybridní válkou volby v různých státech, tak to je prostě doložený fakt. Tak to je další bezpečnostní riziko.

Pak je tu jedno z rizik, které je částečně ovlivněno z Východu, částečně je produkováno zde přímo v České republice, a to je ohrožení demokracie a především jejích institucí, které demokracii představují, ať už to jsou útoky na soudy, třeba ten Ústavní, které jsme zde zažívali, ať už to jsou útoky na Armádu České republiky nebo na Policii České republiky. Tyto útoky v posledních měsících v různé formě jsme zde zažívali a slýcháme je, a to zde u toho pultíku i na sociálních sítích. A není to jen tak kdekdo, jsou to často poslanci. Jsou to politici, kteří tyto věci dělají. A to já považuji za to, co nás ohrožuje. Protože instituce, které tento stát tvoří, které jsou důvěryhodné, které mají nakonec rozsoudit ten spor, instituce, které nás mají ochránit, tak to jsou ty, které nutně potřebujeme k tomu, aby stát měl základní důvěru a byl dobře funkční.

A potom je tady samozřejmě to poslední bezpečnostní riziko, které mám v seznamu, a to je to, že vyvoláváním strachu, a pro některé strany se to stalo programem, základním programem, tak to přináší, že společnost se vám štěpí více a více. A tyto laciné politické body, které v krátkodobém horizontu vždycky každý získá, když jde přes tu hranu, přes tu linii, tak na dlouhodobé trase nefungují. Nebo tedy ony fungují, akorát se vám začne ta společnost rozkládat. A to je to, co potom může dlouhodobě, opravdu dlouhodobě, z bezpečnostního hlediska ničit tu společnost.

Tak to jsou ty hlavní věci, kvůli kterým jsme se setkali a které nás tíží. A k tomu všemu zde přiběhl ještě ten e-mail, který měl být schován, který, jak jsem pochopil, je běžným standardem, tato komunikace. A ten e-mail už byl jenom poslední kapkou. Byla to kapka, která byla ale nicméně opravdu poslední a velmi kyselá, protože my jsme si v roce 1989 mysleli, že estébácké praktiky skončí s tou dobou totality. A ony se nám vracejí. A když k tomu všemu přidáme, k těm všem bezpečnostním rizikům přidáme ještě toto jednání, tak by bylo nezodpovědné to jenom přejít a říct, to prostě se děje, takto se jedná. A to my udělat nemůžeme. My jsme museli říct, že tyto estébácké metody nepatří do slušné společnosti, estébácké metody nepatří do dnešní společnosti, estébácké metody nepatří do žádné politické strany.

Když se podíváme na tyto věci, které se staly, tak bylo nutností vyvolat jednání této Sněmovny. Víte, protože v to, v co já doufám po dnešku, je, že aspoň my všichni, kteří jsme se dneska zde bavili, se nějakým způsobem posloucháme, nějakým způsobem argumenty protistrany nám uvíznou a budeme si říkat, jestli v tom je něco, co dokážeme akceptovat. Protože to minimální, na čem se musíme shodnout, je bezpečnost naší země a ukotvení české země v Evropě tak, aby v dalších dekádách byla bezpečná. A o tom to přece je. To je to hlavní! (Reakce zleva: Pane bože!) Jsem rád, že zde máme různá pozitivní hodnocení.

Víte, my se můžeme určitě přít o to, jak máme zajistit dlouhodobě dobré důchody. Máme se přít o to, jak máme lépe zajistit naše školství. Máme se přít o to, jak co nejlépe pomáhat slabším. Těch věcí je plno. Ale na bezpečnostní politice musí být aspoň ten základní konsenzus, ta základní dohoda. A když není, tak to vede k tomu, že je neustále zpochybňována. A opravdu říkám, z dlouhodobého hlediska to potom vede k tomu, že bezpečnost České republiky tím pádem může být ohrožena.

Je to také o tom, že když někdo tu hranici překročí, což mimochodem se tu dělo mockrát. Já jsem moc rád, že předák opozice tady dneska říkal, jak on pomáhá těm uprchlíkům, jak oni jsou pro ně. Ale já jsem ho tady taky rok v těch posledních projevech slyšel, jak neustále na ně plive, jak toho zneužívá, jak to často vytváří různou nenávist mezi jednotlivci, mezi národy, a mimochodem mezi jednotlivci, kteří sem přišli a jsou ti slabší, tak je zajímavé, že jeden týden slyšíme to, druhý tento. Já jsem s tímto, co řekl předák opozice největšího opoziční hnutí, byl spokojen. Doufám, že si to bude pamatovat i další schůzi.

A když už někdo přestřelí, tak já jsem z vesnice a je úplně běžné říct, chlapi, hele, já jsem byl v efektu, já jsem to přestřelil, tohle se nedělá, já vím, to jsem neměl. (Reakce zleva.) Nejenom to, že je někdo sprostý jak dlaždič, tak to je fajn, že se za to omluvil, ale to, že se taky dokáže omluvit za to, že kompro se na své politické kolegy nevytváří, že nezletilé děti se vůbec do politiky nezatahují. A prostě stačí říct, já se za to omlouvám, takto to být nemělo. A nemusíme se tu dohadovat.

Já potom obdivuju mnohé kolegy z opozice, kteří se snaží obhájit neobhajitelné, protože oni sami vědí, že by sami nechtěli, aby na ně někdo vytvářel složky, aby je zatahoval, jejich rodinu a jejich děti do sporů, které se jich netýkají. Nikdo z nás by to nechtěl. A já věřím, že ani vy zde, kolegové po levici, ani kdokoliv, kdo zde dneska je. Tak my jsme si sice zjistili, že možná je to běžná věc, ale jak já říkám, my na to odmítáme přistoupit.

Doufám, že se základně shodneme po dnešní schůzi v dalších týdnech na tom, co je to minimum, aspoň na všechny strany pro naši bezpečnost. Protože jak říkám, my se musíme shodnout na tom, že to, že máme ruského medvěda, který má zájem o to, rozšiřovat svoji sféru vlivu, který se blíží našim hranicím, a postupně se přiblížil, a jak jsem tu slyšel kolegy z opozice, tak vnímají tu situaci na frontě velmi dramaticky, tak je to prostě bezpečnostní riziko pro naši zemi. A jediné, co s tím můžeme dělat, je pomáhat tomu napadenému, aby se ubránil. Víte, protože on slušný politik, který přemýšlí v politice nejenom do dalších voleb, který přemýšlí na dekádu dopředu, který přemýšlí na to, jak se bude žít dětem, které se nám narodily, mladé generaci, která zde je, jak se bude žít našim vnukům, tak ten nepřemýšlí jenom na to, co se stane v dalších volbách, kolik urve procent. Ten přemýšlí na to, jestli zde bude bezpečno. Ony tyhlety body jsou hrozně laciné, hrozně lákavé, ale taky nás to vede rychle do pekel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP