(18.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Připomenu, že české tanky byly na Ukrajině pomalovány nacistickými symboly, aniž by naše země jakkoliv protestovala, aniž by proti tomu jakkoliv premiér Fiala protestoval. I to je bezpečnostní riziko první třídy, protože tím říkáme, že české vládě hitlerovský nacismus na Ukrajině nevadí. V obdobných případech, kdy do zahraničí pronikne nějaký významnější ukrajinský projev nacismu a lásky k válečným zločincům, polští politici, ti se k tomu postavili, a to z vládního i opozičního spektra, hlasitě protestují a Ukrajinci se následně omlouvají a snaží se dávat si větší pozor vyjevovat veřejně své názory. Jen hlupák si může myslet, že každý nepřítel mého nepřítele je přítel. Američané takto začali s podporou islámských fanatiků včetně Usámy bin Ládina v Afghánistánu. Skončilo to radikalizací islamistů po celé planetě a tisícovkami obětí islámské nenávisti k Západu a zcela jasnou porážkou USA v Afghánistánu. Dnes stejně tak toleruje Fialova vládní pětikoalice regulérní nacisty.

Víte o tom, že stávající Ukrajina, Lotyšsko a Estonsko jsou bašty evropského nacismu? Letos 16. března proběhl pochod legií v lotyšské Rize. Lotyšské legie byly ve druhé světové válce součástí jednotek SS. Jedním - v uvozovkách - z krásných příkladů oslavovaných hrdinů, samozřejmě to myslím v negativním slova smyslu, je Herberts Cukurs, který byl členem Arajs komanda, lotyšské skupiny, která se podílela na masovém vyvražďování evropských Židů během holocaustu. Lotyši je tento masový vrah opěvován jako národní hrdina, a dokonce o něm složili rockovou operu. Naštěstí poválečnou kariéru sadistického nacisty a lotyšského národního hrdiny ukončil dvěma kulkami agent izraelského Mossadu. Lotyšští příslušníci Waffen-SS mají v Lotyšsku své veřejné pomníky jako esesmani na Ukrajině nebo v Estonsku, kde se také konají veřejné oslavy veteránů SS. V září 1942 dorazil do Kalevi-Liiva u Tallinnu transport českých Židů z Terezína, kdy šest set bylo hned po příjezdu pod estonským velením na místě zavražděno. Tolerance hitlerovského nacismu a jeho přívrženců, to je skutečné bezpečnostní riziko. Zlo plodí jen zlo.

Válka na Ukrajině neskončí porážkou Ruska ani Američanů, obě země postupují tak, aby tam nevykrvácely. Skončí, a už končí, ekonomickou a politickou porážkou Evropské unie, Ukrajiny a milionů vinných i nevinných Ukrajinců a Rusů, kterým válka vzala životy, domovy, rodiny a zemi. Hnát nás do takové války je zločin a bezpečnostní riziko. A ten, kdo nás do takové války žene, je právě politika Fialovy vládní pětikoalice. Debatujme o tom a odmítněme, vážené dámy a pánové, podporu války za cizí zájmy v jakékoliv formě, pod jakoukoliv záminkou. Znovu opakuji, SPD tady osamoceně už dva roky říká, chceme mír a nechceme válku. Nechovejme se jako zdivočelá blecha, která chce rozhodnout souboj dvou dinosaurů. My ho určitě nerozhodneme.

Má smysl bojovat za dobrou věc, za svou vlast a rodinu. Boj za nadnárodní korporace je naprosto zbytečný. Faktem je, že pokud někdo tuhle válku vyhrává, jsou to ony. Stačí se podívat na jejich rekordní zisky. Složili se na ně všichni Ukrajinci i čeští důchodci. Nechtějte tak po nás, ať jsme solidární se západními zbrojaři a se spekulanty s ropou a plynem, s prohnanými bankéři a pozemkovými spekulanty, kteří se pokouší ovládnout Ukrajinu. V zájmu každé země a lidí je mír a mírová rovnoprávná spolupráce. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní by měl vystoupit pan ministr Síkela, ten tady... je na cestě. Pak je tady podle pořadí pan poslanec Radim Fiala. Není. Pak je tady přednostní právo pana ministra Zbyňka Stanjury, také ho nevidím. A pak je tady přednostní právo pana ministra Hladíka. Pane ministře, prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, krásný dobrý podvečer. Já vlastně na tenhleten projev jsem si nechystal vůbec nic, žádnou špínu, žádné podklady, protože by mě hanba fackovala. Já jsem taky táta, táta pěti dětí, a musím říct, že když se začnou vytahovat věci týkající se vás, vašich dětí a vaší rodiny, tak je vám z toho docela zle.

Vlastně všichni tady mluvíme o tom, co Andrej Babiš udělal - pokolikáté už, kolikátá je to kauza? Já myslím, že to už nikdy nikdo nespočítá, protože už to možná ani nemá smysl. Ale podstatné pro tuhle zemi vlastně není to, co Andrej Babiš udělal, ale co Andrej Babiš neudělal a udělat měl. To, co sliboval lidem a o čem snil na stránkách své knihy a o čem ve svém důsledku ve své knize také promlouval. A co nakonec také bohužel nesplnil. Protože kvůli tomuhle blábolení jsme se museli vyrovnat s energetickou krizí a Česká republika nebyla připravena ani na krizi ekonomickou, o které jsme věděli, dokonce dřív jsme věděli, že přijde.

Tady je pět věcí, které Andrej Babiš udělat měl a neudělal. Pět věcí, o kterých jen mluvil. Za prvé - Andrej Babiš nepomohl lidem připravit se na energetickou krizi, nepomohl lidem s energetickými úsporami jejich domácností. Za vlády Andreje Babiše, opřené o hlasy komunistů, zde byly dotační programy pouze pro bohaté. Proto jako jedna z prvních věcí, kterou jsme jako lidovci, jako celá vláda udělali, bylo zavedení Nové zelené úsporám light, tedy právě ten dotační titul, který je tu pro seniory, pro lidi s invalidním důchodem a pro všechny, kteří pobírají rodičovský příspěvek. Je to konkrétní pomoc pro ty nejzranitelnější, pro ty, kteří pomoc potřebují. Ne pro miliardáře, kteří pomoc nepotřebují. Do dnešního dne si o pomoc s energetickými úsporami zažádalo a také finanční prostředky dostalo 67 000 lidí.

Za druhé - vlna lidí, kteří platí vysoké účty za energie a nemůžou si uspořit dost na to, aby snížili svoji závislost na drahých energiích. Andrej Babiš jen sliboval ve své knize o obnovitelných zdrojích, ale reálně pro ně nehnul ani prstem. Za vlády Andreje Babiše se instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v podstatě nezměnil za celé čtyři roky. Nám se podařilo za poslední dva roky instalovat víc než 120 000 fotovoltaických elektráren na střechy rodinných domů díky programu Nová zelená úsporám. Jen za minulý rok bylo podpořeno z různých dotačních titulů právě Nové zelené úsporám 71 000 malých a velkých fotovoltaických elektráren částkou dohromady 24 miliard korun. Tyto fotovoltaické elektrárny, ať už malé na rodinných domech, nebo velké, které slouží opravdu pro výkon do sítě, pokryjí výrobu čisté elektřiny v objemu roční spotřeby 650 000 domácností. Do konce volebního období tak překonáme cíl z našeho programu dvojnásobně, možná trojnásobně.

Za třetí - vláda Andreje Babiše nedokázala uzákonit komunitní energetiku, díky které by lidé mohli vyrobenou elektřinu mezi sebou sdílet. Naprosto se vykašlal na lidi, kteří si zodpovědně sami elektřinu vyrábí. Nedošlo ani k uzákonění akumulace elektřiny - a toto mělo být uzákoněno do konce roku 2020. Takže místo toho, abychom využívali veškerou elektřinu, kterou ze slunce vyrobíme, musíme za její spotřebu ještě platit, protože je jí moc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP