(17.10 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

My musíme chránit naši vlast proti agresorovi a ten se jmenuje Putin. Za TOP 09 jasně říkám, že pokud někdo svým jednáním štve lidi proti sobě, zpochybňuje naše spojenecké závazky v NATO, surfuje na nenávisti vůči uprchlíkům a straší lidi vším možným jen proto, aby získal pochybné politické body, tak se sám vylučuje ze slušné společnosti. Takto to dělal Klement Gottwald, takto to dělaly jiné hyeny v historii naší země. Tak se ale nechová slušný demokratický politik. Tak se prostě chovat nesmí a nemůže. Proto prosím debatujme, diskutujme, argumentujme, ale chovejme se k sobě slušně. Nepodléhejme svodům složek, nepodléhejme svodům materiálů, které chceme zneužívat, nepodléhejme nesmyslným argumentům, ale pojďme se bavit o tom, co můžeme udělat pro bezpečnost naší země a jak zastavit agresora, jak zastavit Putina. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vystřídali jsme se v řízení schůze. Já vám přeji pěkné odpoledne. Budeme pokračovat v přednostních právech, která jsou přihlášena. Jako další vystoupí pan ministr Ivan Bartoš a po něm se připraví pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Vážený pane premiére, vážené ministryně, ministři, vážené poslankyně a vážení páni poslanci, já bych chtěl asi v první řadě poděkovat všem, kteří podpořili svolání této mimořádné schůze, všem, kteří si uvědomují, že naše bezpečnost není samozřejmost a že její zajištění musí být pro politiky napříč celým spektrem tou nejvyšší prioritou, a jsou připraveni v souladu právě s tímto i jednat.

Nacházíme se v novodobých dějinách v bezprecedentní situaci. V Evropě, tedy jen nedaleko od nás, rozpoutal Vladimir Putin největší válečný konflikt od druhé světové. Bylo by velmi naivní předpokládat, že se nás ta Putinova agrese nikterak netýká. Naopak, pro bezpečnost naší země, České republiky, a občanů je zcela klíčové, abychom tuhle hrozbu žádným způsobem nepodceňovali a hlavně neopakovali historické chyby a jednali zodpovědně a jednotně, bez ohledu na to, jestli se blíží nějaké volby, či bez ohledu na takzvané stranické dresy, protože tohle nás svým významem a závažností dalece přesahuje.

Proto mají dnes všichni poslanci a poslankyně šanci dát jasně najevo, na čí straně stojí, zda na straně českých občanů, svobodné, bezpečné, demokratické Evropy, nebo na straně Putinova Ruska. Za vládu je postoj jednoznačný a je načase, aby jasný postoj zaujal i předseda hnutí ANO Andrej Babiš a všichni jeho lidé, stejně tak hnutí SPD, bez jakýchkoliv dalších výmluv, mlžení a nějakých ale. Občané mají právo na jednoznačnou odpověď, zda opozice v takto těžkých časech podporuje jednotnou zahraniční a bezpečnostní politiku, naši armádu a pevné ukotvení ve strukturách NATO a Evropské unie, zda odmítá agresi a propagandu Vladimira Putina, zda stojí plně za Ukrajinou a souhlasí s další podporou této napadené země, včetně dodávek vojenského materiálu a zbraní.

Řekněme si to totiž velmi otevřeně. Naše bezpečí, bezpečí České republiky, stojí a padá s Ukrajinou. Pokud Ukrajina prohraje, Putin postoupí dál do Evropy a stane se pro nás bezprostředním ohrožením. To říkají experti na obranu, to zde zaznělo i od mých kolegů, například Jakuba Michálka, který zahajoval jednání této schůze. To není žádná teorie, to není žádná hra na co by kdyby, to je prostě holý fakt.

Již zde již několikrát bylo dnes zmíněno, že si stačí vzpomenout na dění kolem odtržení Krymu. Řada státníků tehdy také Putina podceňovala a zcela mylně se utěšovala myšlenkou, že mu ten Krym jaksi bude stačit. Lidem, jako je Putin, ale nikdy nic nestačí. Jakékoliv ústupky, které v této oblasti uděláte, vnímají jako slabost, která je motivuje k ještě větší agresi, v případě Ruska i rozpínavosti. Ukázalo se, že politika takzvaného appeasementu, tedy ustupování agresorovi, totálně selhala i ve dvacátém století, když jsme byli předhozeni Hitlerovi, a ty chyby se prostě nesmí znovu opakovat.

Sama Ukrajina proti ruskému všepožírajícímu molochu vyhrát nemůže. Pro její vítězství je skutečně klíčová podpora nás, České republiky, a všech dalších demokratických států ve světě. Proto děláme jako vláda maximum, dělá to i celá země, ale přesně proto i Putin dělá maximum, aby naopak té podpoře zabránil a skrze svoje trojské koně, lži a propagandu vlastně rozbíjel tu jednotu demokratických států, a Ukrajinu tak odřízl od jejích spojenců. A bohužel, v téhle práci mu nyní pomáhá právě Andrej Babiš a jemu podobní.

Já nechci spekulovat, zda se tak děje z nějakého čistého prospěchářství, nebo hloupé krátkozrakosti. Ať už je důvod jakýkoliv, tak je nezbytné tomu říci dost. Ono totiž nejde o nějakou složku jeho, Andreje Babiše, nebo estébácké metody či sprostoty, že si hledal informace o dětech pirátského ministra Jana Lipavského, protože si dovolil upozornit právě na ta rizika, která jsou spojena s Babišovým jednáním. Skutečným problémem totiž je, že měl Jan Lipavský pravdu. Andrej Babiš je počínající bezpečnostní riziko. Dlouhodobě rozeštvává a oslabuje společnost a přebírá čím dál víc ty Putinovy narativy a činí kroky, které by žádný zodpovědný demokratický politik v takovou dobu činit prostě neměl.

Připomeňme si pár příkladů. Některé z nich už dneska zazněly. Andrej Babiš vládu a prezidenta doslova označil za válečné propagandisty, protože se stavíme proti Putinovi. Řekl, že nemáme pokračovat dodávkách zbraní napadené zemi. Andrej Babiš řekl, že nechce Ukrajinu nikdy v Evropské unii. Stejně tak řekl, že naši vojáci zatahují Česko do války. Naznačuje, že je špatně, že vláda financuje obranu naší země, stejně tak jako že dává prostředky na pomoc Ukrajině. A uvedl, že v případě napadení Polska by porušil závazky NATO a neposlal na pomoc vojáky, protože je přece potřeba mluvit o míru. Prosím pěkně - mluvit o míru, kdyby Putin napadl naše polské sousedy a mířil k nám?

O míru ostatně Andrej Babiš hovoří čím dál častěji. Máme prý řešit mírové konference místo podporovat Ukrajinu. Mír si, pane poslanče Babiši, zde nepřítomný, prostřednictvím pana předsedajícího, samozřejmě přejí úplně všichni. Nelze ale maskovat za hezká slovíčka o míru, aby se Ukrajina vzdala Rusku. Okupace nemá s mírem vůbec nic společného, což sami známe z historie velmi dobře. A já znovu opakuji, když padne Ukrajina, Putin půjde dál do Evropy. Pokud kdokoliv vyzývá, ať k tomu přispějeme a ohrozíme bezpečnost naší země, nehájí zájmy České republiky a s vlastenectvím to tedy nemá už vůbec nic společného. Co se týká mírové konference, tu má přece právo iniciovat jen Ukrajina. A Rusko už takovouhle konferenci jasně odmítlo, protože o mír nestojí, protože stojí jen o kapitulaci Ukrajiny. Tedy konference v Babišově podání by byla leda jednání s masovými vrahy o tom, které území a obyvatelstvo jim předhodíme. To si myslím, že je zcela nepřípustná úvaha.

Já se snažím vždycky v lidech hledat spíš to dobré, takže stále chci věřit, že podobné mnichovské dohody si ve skutečnosti nepřeje ani hnutí ANO, že jde jen o marketingové výkřiky, což ostatně budou moci i v rámci této schůze při hlasování jednotliví poslanci dokázat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP