(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A teď vám řeknu, proč se to všechno děje. No, víte, proč se to všechno děje? Protože tihle progresivisti teď chtějí a potřebují - a politici pětikoalice to dělají - aby se nestal prezidentem Peter Pellegrini, o to tady kráčí, proto tady byl Šimečka a seděl včera s Piráty. A kdo je to Šimečka? No, vyslanec Bruselu, to je také Pirát promigrační, taky by asi chtěl, aby Slovensko přišlo o veto, šílenec zelenej, to jsou oni, Progresivní Slovensko. A tenhle člověk, to jsou jako naši Piráti, tady byl včera. Dneska je u paní Pekarové Adamové ve čtyři hodiny, to je taková náhodička. A kdo to je ten Šimečka? Kdo to je? To je přece za nějaké opoziční strany. A ono je zajímavé, že tu politiku dělala i paní slovenská prezidentka, a ona je z Progresivního Slovenska. My jsme se potkali na intronizaci japonského císaře, potkali jsme se v New Yorku. Shodou náhod jsme byli v uličce, nemohla se mi vyhnout (Se smíchem.), potkali jsme se v Glasgow na klimatické konferenci. Nikdy mě jako premiéra nepřijala ani nenavštívila. Chodila tady za pražskou kavárnou a podporovala Petra Pavla na prezidenta. Super, ne? To je ta politika, takhle se to dělá.

Vážení, proč pan premiér říká, že Fica odložil k ledu do času? No, do 6. dubna, to je sobota, druhé kolo slovenských prezidentských voleb. Když bude po volbách, tak možná pan premiér, státník světový, lídr světový, se uráčí a budou mluvit se slovenskou vládou. Jak směšné, jak trapné! Neuvěřitelné! A všimněte si, co se děje. Vládní propaganda, už jedou na Twitteru: My musíme prosadit na Slovensku toho správného prezidenta. Však se jim to povedlo, úřednice z Pezinoku se stala prezidentkou. Super! Píár kampaň, pecka. Takže o to tady jde. A proto, aby se Pellegrini nestal prezidentem, protože je z koalice, pan premiér si vymyslel tenhle nesmysl a vlastně řekl, že ti Slováci, co si to dovolují? Tam nějaký ministr, on si jedná, s kým chce! To je ono. Jelikož ta kampaň na Slovensku, toho jejich kandidáta progresivního slovenského, se nedaří, tak teď Česká republika, vládní propaganda a média to pojedou, tady pojedou kampaň, protože Slováci na názory České republiky slyší. Takže, vážení, to je celý příběh, celý příběh katastrofální, aktivistické politiky této vlády, která se stále montuje do zahraničí.

Já vím, že oni by rádi rozhodovali, aby Orbán nebyl v Maďarsku premiérem a aby Fico - ale vždyť si ho Slováci zvolili, tak minimálně by se to mělo respektovat. Je to absolutně směšné, to je moje přesvědčení a vše tomu nasvědčuje, že se jedná o kampaň pětikoalice proti kandidátovi koalice na Slovensku Petru Pellegrinimu. Takže to je první bod.

Nebo já nenavrhuji body, ale potřebuji komentovat, a jsem strašně rád, že je tady pan ministr zemědělství, konečně si to můžeme všechno říct. Vaše propaganda, Česká televize, aktivistická jednotka, dneska ráno mě všichni sledovali, jestli jedu metrem, protože zase hejtři si vymysleli fotoshow, tak mě vyprovázel nějaký fotograf a tady mě hned čekala Stošedesátosmička. Jak je to s tím ukrajinským obilím? Pane ministře, já doufám, že nebudete popírat kompetenci komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova Janusze Wojciechowského, který na jednání Rady ministrů zemědělství v Bruselu řekl, že evropský zemědělský sektor přišel v letech 2022 a 2023 o 19 miliard euro - vážení, 19 miliard euro, všichni evropští zemědělci, v důsledku liberalizace obchodu s Ukrajinou, proti kterému my neprotestujeme jako jediná země V4. Poláci jsou proti, Slováci, Maďaři taky, protože vy samozřejmě, jako celá vaše vláda, vy jste proukrajinští, tak proč byste podporoval české zemědělce? Tak vy podporujete ukrajinské - má to svoji logiku, i když oni tam vyrábějí (Se smíchem.) ty jejich věci i jinou technologií. Zemědělský sektor EU přišel v důsledku liberalizace obchodu s Ukrajinou, říká to ten komisař, o tuto částku. Polská vláda jedná o možnosti dočasného uzavření společné hranice pro obchod s Ukrajinou. Polsko zvažuje zákaz dovozu ruského a běloruského obilí. Protestující polští zemědělci zničili okolo 160 tun ukrajinského obilí. Ano, vy jste teď přišel nově, asi vám poradili v píár týmu, že i ruské obilí. No jasně, i ruské obilí, jasně. Takže pokud Evropa má chránit své zemědělce, tak by je měla chránit nejenom před ruským, ale i před ukrajinským obilím, protože to je byznys. Proč dovolujete dovážet z Ruska hnojiva například? To nevadí nikomu? Jsou dobrá ta hnojiva ruská (Se smíchem.)? (Ministr Výborný: Jsou levnější jak z Agrofertu.) Nevím, co říkáte, ale klidně si to vyslechnu.

Dvojí metr, jak říká Patrik Nacher, dvojí metr. Polsko uvažuje o uzavření společné hranice, tam vysypali to obilí ukrajinské, a polská vláda jedná o možnosti dočasného uzavření společné hranice pro obchod s Ukrajinou, aby zabránila další destabilizaci polského trhu. Pan premiér si včera stěžoval na ten hnůj. Tak měl tam zhluboka dýchat, to je dobré na průdušky. Já vám říkám jen jednu věc: když začnou žně, sklady jsou plné a nebude kam dávat to obilí, tak myslím, že zemědělci vám to nasypou před Úřad vlády a všude. Vy tady plédujete stále - malí, velcí, ale ti malí to nedají. Jak pomáháte těm malým? Malí zkrachují a velcí si je koupí, však to dobře víte. Tak vy děláte všechno proti tomu. (Ministr Výborný hovoří o Agrofertu z vládní lavice.) Ano, Agrofert jsem vybudoval z nuly, pane premiére (ministře?), nevím, kolik vám bylo let v roce 1993, kdy jsem byl v nájmu na Václaváku, čtyři zaměstnanci a jeden telefon. To jsem vybudoval. I ten Jandejsek to vím odmakal, a vy žijete z našich daní. Pokud pan premiér ironicky mluví: Ti zemědělci mají nové traktory, co si to vlastně dovolili? Ale on si vozí zadek v BMW! Za naše peníze! Za naše odvody! (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Za naše daně! Ta arogance je neuvěřitelná, co vy tady předvádíte, ne? Mají nové traktory, to říká pravičák ODS. Ten je bohatý, ten má traktor. Možná dostal dotaci nebo musel makat stále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP