(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pokud vím, Ficova vláda vznikla ze svobodných demokratických voleb a asi bychom to měli respektovat, i když celá ta kampaň, která tady probíhá proti Slovensku, má nějaký důvod, a ten samozřejmě taky řeknu. Já tomu vůbec nerozumím proto, protože minulé úterý pan premiér se konečně rozpohyboval, a jelikož má předsednictví V4 od 1. 7. minulého roku, po osmi měsících svolal Vé čtyřku, i když strašně nerad, protože samozřejmě s jeho nástupem - a to je jeden z výsledků zahraniční politiky - ji rozbil. A na té Vé čtyřce se všichni premiéři shodli na tom, že Putin je agresor, že Ukrajině je potřeba pomáhat, a jediný rozdíl mezi Polskem, Českou republikou, Maďarskem a Slovenskem je, že Maďarsko a Slovensko pomáhají jinak než Česká republika, která tady valí propagandu, shání munici a tak dále a která nechce slyšet slovo mír. Takže to je jediný rozdíl a já tomu nerozumím, že když v úterý pan premiér byl na společné tiskové konferenci s panem Ficem, tak v podstatě teď tvrdí, že ruší společná jednání, tak by bylo dobré, kdyby nám to pan premiér vysvětlil. Fakt tomu nerozumím.

Nechápu, proč politici pětikoalice stále zasahují do vnitřních záležitostí Maďarska a Slovenska, proč se tam angažujeme - ale já vám řeknu, proč. Takže ve stejném období ministr obrany Spojených států Austin přijal v Pentagonu ministra obrany Slovenska Kaliňáka - tady je titulek z novin, doufejme, že to zase nebude někdo zpochybňovat, jak mě teď odchytla Česká televize, ale k tomu se ještě dostanu - "vyzdvihl silné bilaterální vztahy". Takže ti dva ministři, Slovenské republiky a Spojených států, prodiskutovali celou řadu regionálních a bilaterálních otázek a potvrdili silné bilaterální obranné vztahy a vzájemný závazek vůči NATO. To je prohlášení amerického a slovenského ministra. To, že se ministr slovenské vlády setkal s ministrem Ruska, je jejich záležitost, a pan premiér, bohužel - a já vám dneska přečtu jeho bilanci - v zahraniční politice vůbec nic nepochopil, je úplně mimo mísu a to, co udělal, zásadně - a už na to reagovali Slováci - ovlivňuje naše vztahy, bohužel. Je to přece náš jeden z největších partnerů. Kolik firem, i ty firmy, které říká, že mají stejné hodnoty jako pan premiér, podnikají na Slovensku! Bývalý premiér Topolánek - vždyť největší český výrobce elektřiny tam má společnou firmu se slovenským státem na dovoz ruského plynu, vždyť další čeští podnikatelé tam mají média a další investice, jeden z našich největších zbrojařů tam vyrábí munici pro Ukrajinu. Takže pan premiér místo toho, aby uskutečnil společné jednání české a slovenské vlády, říká, že s nimi nebude mluvit do času. Já vám vysvětlím, proč do času, proč neudělal společné zasedání vlády, kde by mohli všechno řešit kromě Ukrajiny - energetiku, dopravní infrastrukturu, ilegální migraci, Green Deal, i tu reformu důchodů, na kterou si tady hrajete. Možná byste se něco naučili i tam - já jsem se tam naučil daňovou kobru a kontrolní hlášení. Chápu pohled pana premiéra na Slovensko, ale je to velká škoda. Je to velká škoda a samozřejmě pan premiér, co tím vlastně udělal? No, on udělal jenom to, že vyměnil Slováky za Ukrajince, to je všechno. Od samého nástupu této vlády pro pana premiéra na prvním místě nejsou ani občané České republiky, ale Ukrajinci, stále jsou to Ukrajinci. My nemáme nic proti Ukrajincům, naše hnutí bylo jediné, které pomáhalo, které dalo peníze, které poskytlo humanitární pomoc a tak dále, to všechno známe. Takže tohle je zásadní chyba a jenom potvrzuje to, že zahraniční politika této vlády a pana premiéra je aktivistická a vůbec zahraniční politice nerozumí.

Tak pojďme popořádku. Pan premiér totiž, on se tomu vyhýbá, on na to nemá mentalitu. Proč, když vláda nastoupila 17. prosince 2021, nechal na mně ještě Evropskou radu 16. 12.? Vždyť se mohl už zúčastnit. Já jsem tam spěchal. Naše vláda byla jmenována 13. prosince 2017, už 14. jsem se tam těšil, na Evropskou radu, kde všichni sedí, ti, kteří by měli rozhodovat. Ale to je jiný příběh - Evropská komise, Evropská rada. Takže pan premiér, jemu to nevoní tam sedět a bojovat za naše zájmy, takže on se poprvé zúčastnil Evropské rady až v únoru 2022 a to bylo období, kdy měla Francie - Macron sedí po levé straně pana premiéra - předsednictví. Vůbec ho to nezajímalo. Dvě schůzky Macrona - řekl: Nemám čas - sedí vedle něj, aby se připravil, aby pochopil, že předsednictví je o aktivitě, o tématech. Macron udělal asi sedm summitů, z toho asi čtyři mimořádné. Fiala, když převzal předsednictví 1. 7. 2022, neudělal ani jeden. Jasně, někteří budou říkat: Vždyť nemůže. No - může. Mohl vytočit Charlese Michella a ten by to svolal. A za naše předsednictví se stalo co? 2,4 miliardy nás to stálo, a co z toho vypadlo pro Českou republiku? Dobrá reklama, ano, Pražský hrad, to jsme vybrali ještě my, a co ještě? Emmanuel Macron si tady udělal svůj summit, takže neformální summit, v rámci našeho předsednictví byl vlastně summit Macrona, přišlo sem 45 státníků a pan premiér tam byl do počtu, takže z toho nic nevypadlo. Vypadlo z toho to, že v rámci těch lží o Green Dealu, kde říká, že já jsem něco podepsal a hlasoval, což samozřejmě není pravda. Právě za této vlády premiéra Fialy schválili ta nejhorší zvěrstva Green Dealu - zákaz výroby aut se spalovacími motory, emisní povolenky pro občany na nemovitosti a tak dále. A Timmermans, ten šílenec zeleno-levicový, promigrační, tleskal. Takže to je výsledek zahraniční politiky pana premiéra v Evropské unii. Kolik přinesl peněz pro nás? My jsme se postarali o ukrajinské uprchlíky, kolik to stálo? 45 miliard. Kolik získal? Ani korunu, ani euro, ani ne euro! A připravili ten zrádný imigrační pakt, to největší ohrožení Evropy. Ano, takže to je politika pana premiéra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP