(10.20 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak nejdříve vystoupil arogantní ministr pan Dvořák, v tuto chvíli vystoupil arogantní Vít Rakušan. Pane ministře, včera se tady schvaloval program tohoto jednání. Vy jako vláda a vy jako koalice jste si tento bod zařadili dnes na 9. hodinu, to znamená, že jste určitě musel vědět, že dnes zároveň bude jednání v Senátu. To je první.

Druhé - omluvenku, kterou jste předložil, tak ji máte, jste omluven zde v Poslanecké sněmovně od 11 hodin. Vždyť jsem se na to ptala. I paní Richterová potvrdila, že jste omluven až od 11 hodin. Takže já si myslím, že pokud předkládá ministr vnitra takovýto tisk... (Reakce pana ministra u stolku zpravodajů.) Ale vy jste si to řekl, že chcete, aby se to projednávalo v 9 hodin. Mohli jste si říct, aby to bylo tedy v jiný den, aby to bylo v pátek. Tak nevím, proč se tady teď v tuto chvíli tím způsobem, jakým způsobem se tady rozčilujete! Já jsem si to na 9. hodinu nezařazovala. Vy jste si to rozhodli! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s faktickou paní předsedkyně Alena Schillerová, poté pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já si myslím, proč tolik emocí? Za co se zlobíte? Za co nás tady mentorujete? Vy řídíte tuto Sněmovnu, vaše zvolená předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Pekarová Adamová, ona navrhuje program. Ten program si schvalujete. Vy jste si ten bod tam zařadili, přestože je někde na programu až někde hodně, hodně hluboko, přestože máme jiné priority, přestože prezidentská volba, pokud se nic mimořádného nestane, bude nejdříve za čtyři roky - nepochopitelně. Přes to všechno, že se toto stalo, že vám do toho vstoupil program Senátu - ano, byl jste omluven až od 11, stačilo navrhnout, ať se tento bod přesune na jiný den. My jsme dnes zvedli ruku pro přesunutí novely zákona o sociálním pojištění, pokud se nemýlím, protože pan ministr Jurečka tady zítra ani dnes není, a zvedli jsme pro to ruku a podpořili jsme to. Úplně stejným způsobem bychom podpořili přesun i tohoto bodu z důvodu, že vy se nemůžete dostavit z těch a z těch důvodů. Ne, prostě chtěl jste sem poslat pana ministra, chtěl jste to mít z krku, a ještě nás tady školíte! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, poté s faktickou pan ministr Rakušan. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já opravdu minimálně, chci jenom připomenout, že řešíme novelu zákona o volbě prezidenta České republiky. Já jsem ten výstup pana ministra vnitra taky nepochopil. Všechno to v podstatě řekla už paní předsedkyně Schillerová. Je to koalice, která vlastně organizuje chod Sněmovny, nikdo nikomu tady hlavu netrhal. A nerozumím té reakci, která prostě je velmi ostrá. Mockrát jsem vás slyšel, že chcete zahrabávat zákopy a příkopy a chcete kultivovat debatu, tak tenhle váš příspěvek k tomu rozhodně nepřispěl. To je všechno, co k tomu mám. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní má dvě minuty pan ministr vnitra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, mně už ty dvě minuty určitě budou stačit. No, tak prosím, suďme objektivně, co se tady odehrává. Vaše kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, vážený pane poslanče, tady napadne ministra Dvořáka lživě - lživě! - že nevysvětlil, proč mě zastupuje. Lživě, to se jinak nazvat nedá, ono se to stalo. Potom lživě vystoupí v tom, že žádný Senát není, a já si snad vymýšlím a jsem někde na kafíčku, a ne v práci. To tady prostě padlo! Tak se podívejte do toho stenozáznamu! A my tady máme sedět a nechat si od vás kydat hnůj na hlavu a ani se k tomu nevyjádřit, máme být úplně v klidu a ono se to nějak přečká, protože my na rozdíl od vás ten lustrační zákon chceme projednat, a vy spoléháte na to, že nebudeme zdržovat a že se nebudeme vyjadřovat a necháme si všechno líbit. Nenecháme si všechno líbit! Nenecháme si líbit vaše lži! Nenecháme si líbit to, že tady někoho obviníte z toho, co není pravda. Nějaká výzva k omluvě nebo alespoň ke konstatování: Spletla jsem se, neposlouchala jsem - to prostě také patří k nějaké kultuře debaty. Nestalo se.

A mimochodem, tento bod nebyl pevně zařazen, to je přece omyl. Tento bod byl zařazen jako druhý bod dnešního programu, ano, a já jsem předpokládal, že senátní výbor bude trvat, jak pan předseda sliboval, dvacet minut a že já druhý bod stihnu. Mimochodem, ještě v průběhu projednávání tohoto bodu jsem přišel, a myslím si, že pan ministr Dvořák byl adekvátním zastoupením a všechny věci, které mu logicky připravovalo Ministerstvo vnitra, tady jako předkladatel v prvním čtení pronesl. A já si myslím, abychom byli dobře připraveni na volbu příštího prezidenta a vyhnuli jsme se všem těžkostem, které provázely všechny dosavadní volby prezidenta, je prostě v zájmu naší demokracie, ústavního systému, a je dobře, že plníme legislativní plán, který Ministerstvo vnitra má. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nepřišla řada na pana poslance Nachera, neboť příspěvek pana ministra vyvolal faktické, a sice nejprve paní poslankyně Zuzana Ožanová a poté pan poslanec Jaroslav Foldyna přednesou své faktické poznámky k průběhu debaty. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, přihlásila jsem se poté, co jsem zaslechla, že Ministerstvo vnitra plní plán legislativních prací. Možná, pane ministře, kdybyste byl na interpelacích, tak přesně na tohle téma byla má interpelace, že na to kašlete. Vy neplníte plán legislativních prací! Vy ho plníte jenom někdy, když se vám to líbí. Já jsem upozorňovala, že jste měli v plánu legislativních prací zákon o státní službě, který snad měl být, nepamatuju si přesně, v září nebo v říjnu minulého roku předložen, ale není dodnes. Takže mi neříkejte, že plníte plán legislativních prací. Neplníte! Vy ho plníte jenom někdy, když se vám to chce, stejně jako programové prohlášení vlády - jenom někdy, když se vám to líbí! (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ještě je přihlášen s faktickou pan poslanec Jaroslav Foldyna a poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já jsem tady vystoupil s tím, že mě udivuje, že mandát pana prezidenta bude končit za čtyři roky, že je dost času, že v této chvíli máme spoustu jiných problematických témat, ta neřešíme. Vůbec nekritizuji a nekritizoval jsem pana ministra, jestli tu je, nebo není. Vy přece dobře víte, že je to úplně jedno, jestli tady daný ministr je, nebo není, protože ve finále stoosmička prohlasuje, co potřebuje, takže je to úplně putna.

Mě zarazilo to, že pan ministr tady třeba říká teď jakoby vítězoslavně, že budeme projednávat nějaký lustrační zákon. Si děláte fakt legraci? V době, kdy na Hradě máte, co tam máte, tak vy chcete projednávat lustrační zákon? To jste se zbláznili? (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Ono by se dalo krásně volně navázat na pana Foldynu, prostřednictvím paní předsedající, s tím lustračním zákonem a s tím, jak je překonán a vůbec ve všech postkomunistických zemích už tento zákon vůbec není, a my ho tady neustále resuscitujeme a snažíme se tady hrát na něco, co je prostě totální nesmysl ve smyslu toho, že dizenti si zvolí na Hrad, že jo, tleskají, že tam konečně mají toho správného demokrata, přirovnávají ho k Havlovi. Je to úplně tristní! Je to prostě strašné!

Ale v každém případě chci reagovat na paní poslankyni Ožanovou, prostřednictvím paní předsedající, a hlavně k těm legislativním plánům prací. Ono to není jenom o těch legislativních plánech prací, že si z toho děláte trhací kalendář a vycucáváte si jenom to, co vám vyhovuje. Tady jde spíš o to, že vy jste říkali, že sem do Poslanecké sněmovny budete dávat zákony, které projdou řádným legislativním procesem, a když se podíváte na tu statistiku - můžete to klidně, pane ministře, obohatit o další statistiku - kolik jste sem dali novel zákonů, které jsou poslaneckou iniciativou? A paradox na tom je, že jsou ještě poslaneckou iniciativou samotných ministrů! To už je úplně umocněné na druhou. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP