(16.00 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Samozřejmě v rámci otevřeného trhu Evropské unie - ale tady si jsem skoro jist, že to pan poslanec Babiš ví - tak se domnívám, že ví, že tam žádné omezení možné není, není ani v jím zmiňované Francii, ani v Rakousku, ani nikde jinde, lze to omezit směrem k třetím státům recipročně v případě, že to nefunguje směrem k našim občanům, a takhle to také děláme.

Mimochodem, zemědělský výbor je ukázkou toho, jak ta komunikace může i s opozicí fungovat myslím velmi konstruktivně. To ještě říkám k panu poslanci Nacherovi, když tady si stěžoval na komunikaci v rámci parlamentu. Myslím, že pan poslanec Pražák to může potvrdit, že v rámci zemědělského výboru se snažíme komunikovat napříč celou Sněmovnou, a zpravidla taky podle toho vypadají ta jednotlivá hlasování.

Další věci, které považuji ale za naprosto zásadní, je strašení veřejnosti, strašení občanů České republiky, že zde máme nějaké nekvalitní potraviny, že zde máme nějaké nekvalitní komodity zemědělské. Mě velmi mrzí, že tady tímto způsobem pan poslanec Babiš zneužívá situace, která tady je, že tímto způsobem útočí podbízivě, podprahově vůči našim ukrajinským přátelům, kteří vzdorují agresi putinovského Ruska. To není nic jiného než útok na podprahové emoce občanů, protože kdyby se ty věci zakládaly na pravdě, tak neřeknu ani popel, ale pan poslanec Babiš tady šíří dezinformace a lže, přestože cituje z pochybných tiskovin. Věřím, že pan poslanec Nacher, on nebude moc reagovat, vím, že jsme v nějaké fázi procesu, nicméně není teď možné reagovat, jsme v přednostních právech, nicméně jenom chci upozornit, ať se na to zkusíme zaměřit. To, že tady někdo vytáhne pochybné novinářské zdroje a začne je předčítat, ještě neznamená, že má pravdu a že ty novinářské zdroje pochybného původu se zakládají na skutečnosti a realitě a na pravdách. Prostě tak to není. Pokud kdokoliv zde využije neověřené zdroje, cituje z neověřených zdrojů, šíří dezinformace naprosto jednoznačně.

A já budu tedy prosím citovat, protože to je potřeba uvést na pravou míru - prosím o strpení - protože jsem si ty věci raději nechal znovu prověřit. Takže pokud jde o činnost potravinářské inspekce, ta v poslední době odebrala 57 vzorků potravinářských obilovin - neříkám to, páni poslanci, paní poslankyně, pro vás, ale hlavně pro veřejnost, aby nebyla klamána panem poslancem Babišem - 57 vzorků potravinářských obilovin. Vše vyhovující. Vše vyhovující! Zdůrazňuji, vše vyhovující. Jednalo se tedy o dovozy z Ukrajiny, kterých tady je řádově nižší jednotky procent v rámci celého objemu komodit obilovin v České republice, 39 vzorků mlýnských obilných výrobků. Z těch 39 jeden vzorek mouky nevyhovující, nadlimitní zakázaný chlorpyrifos - což tedy mimochodem byla látka, která ještě před pár lety byla i u nás povolena - její limit byl vysoce nad námi zjištěnou hodnotou, takže žádný dramatický nález ohrožující zdraví občanů.

Pokud jde o kuřecí maso, které tady bylo zmiňováno, tam skutečně z těch více jak 70 vzorků masa bylo zachyceno 8 vzorků nevyhovujících kvůli salmonele, nicméně když se podíváte na záchyty dodávek kuřecího masa z jiných států jak unijních, tak mimounijních, tak se to nijak neliší nebo nevybočuje to z toho, co bohužel je běžné, prostě se salmonelou se potýkáme často i u výrobků českého původu i jiných. Tomu se nedá úplně zabránit, není to něco, co by bylo dramaticky, nebo ne jenom dramaticky, ale co by se odlišovalo od situace kdekoliv jinde.

Abych byl úplně přesný, a musím se zastat i pracovníků nejenom z potravinářské inspekce, ale také ÚKZÚZu, protože ti zase sledují obiloviny, které jsou nepotravinářského použití. To znamená, bylo odebráno 146 vzorků krmných obilovin, 5 vzorků z toho nevyhovělo, z těch 5 pouze 2 byly u dodávek z Ukrajiny. Došlo tam k překročení směrných hodnot pro mykotoxiny. Další 3 nálezy byly z jiných dovozů. Botanická nečistota, nevyhovující obsah vlákniny, překročení bezpečnostních ukazatelných, ukazatel, zvýšený obsah pesticidů, chlorprofamu - to není tedy Ukrajina, to jsou jiné dovozy. A ty 2 vzorky, kde došlo k překročení mykotoxinů, byly překročeny pouze v doporučené, nikoliv závazné hodnotě. Takže opět žádné ohrožení, žádný problém. Doporučené hodnoty - nikoliv závazné - překročeny. Tak já bych tady poprosil opravdu...

Ještě jedna věc, abych to uvedl na pravou míru, jak je to u té slunečnice. Tady skutečně tedy došlo k jednomu nálezu růstového regulátoru chlormekvátu v ukrajinské slunečnici. Byla k tomu publikována tisková zpráva jak ÚKZÚZu, tak Ministerstva zemědělství 25. května 2023. Ten nález ale nebyl rizikový, mimo jiné i proto, že tato látka v rámci Evropské unie je standardně povolena u obilovin, nikoliv u slunečnice, což byl tedy tento případ, proto byl také publikován zcela řádně, transparentně.

Tak já jenom skutečně touto citací chci vyvrátit, opravdu vyvrátit dezinformace, polopravdy, případně evidentní lži, které jsou tady šířeny, byť se jejich autor odvolává na to, že tady cituje z nějakých tiskovin, serverů nebo něčeho podobného. Prostě i tyto tiskoviny jako odpovědný... nebo kdyby byl trochu odpovědným poslancem, tak si ověří zdroj, z čeho cituje, a potom tady bude říkat pravdu, nebude šířit nesmysly a nebude mást veřejnost.

Poslední dvě věci, které musím zmínit, když jsme u těch potravin, tak pan poslanec Babiš tady strašil tím, jak stoupají ceny potravin. Opak je pravdou. Zaplaťpánbůh, inflace je zkrocena. (Pobavení v lavicích hnutí ANO.) Jsme na třetině výše inflace, když jsme přebírali vládu od vás, kolegyně a kolegové z hnutí ANO, jsme na 2 % nebo 2,3 % v lednu. (Reakce z lavice ANO.) A chcete říct konkrétní data? Já vám řeknu úplně přesně. Ceny, budeme se pohybovat v potravinářských komoditách, protože to je něco, za co částečně odpovídám: pšeničná mouka hladká v lednu 2022: 22,16 korun, v lednu 2024, tedy po roce: 16,04 korun. Chléb konzumní kmínový 44,48, dneska 42,87. Hovězí maso zadní bez kosti 285,15 korun, dneska 262,74 korun. Mléko polotučné trvanlivé 18,71 korun v roce 2023, dneska 15,12 korun. Zdražila zelenina - logicky, protože na jaře zelenina je vždycky dražší, to je vcelku logické. Potraviny - a já cituji data, pokud mohu mluvit, paní poslankyně, páni poslanci, cituji data Českého statistického úřadu, nikoliv různých serverů a podobně jako váš pan předseda.

A poslední věc, kterou mi dovolte také tady říct, pokud jde o prodloužení autonomních obchodních opatření vůči Ukrajině po 5. červnu 2025, respektive 2024, tak ty věci jsou zase trochu jinak, než říkal pan poslanec Babiš. Skutečně jsme souhlasili, ale za změněných podmínek - zdůrazňuji, za změněných podmínek - s pokračováním dohody o bezcelních obchodních vztazích, když to převedu do srozumitelné mluvy, a mezi ty podmínky mimo jiné patří možnost spustit zrychleně ze strany Evropské komise safeguardovou proceduru, to znamená, pokud se ne v celé Evropské unii, ale v jednom státě vyskytne nějaký problém, je možnost přijmout jakákoliv opatření, a o těchto opatřeních se dále vede debata a diskuse, stejně tak jako máme definované dnes tři komodity - cukr, drůbeží maso a vejce - kde se navrhuje zavést automatická ochranná opatření v případě, že objem dovozu do Evropské unie přeroste průměr let 2022 a 2023. My jsme jasně, a já i při debatách se zemědělci, hovořili o tom, že se budeme snažit prostřednictvím Evropského parlamentu i prostřednictvím jednání Rady ministrů, případně summitu Evropské unie, mezi tento seznam doplnit ještě obiloviny a olejniny. Je to důležité s ohledem na situaci na komoditních trzích nejenom v Evropě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP