(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak to by bylo zajímavé, kdyby se možná pan ministr zeptal, jestli bychom mohli o tom dostat nějakou oficiální relevantní informaci, protože pokud bych to tady četl, ten materiál, který je tedy strašně zajímavý, tak tady je zase jiný materiál, že prodej půdy je zakázán zahraničním investorům. Tak já jsem z toho zmatený. Škoda že naše tradiční strany, tedy hlavně ODS, nezakázala prodej půdy cizincům, jako je to v Maďarsku, v Polsku nebo ve Francii, vlastně nepřímo, kde cizinci nemůžou kupovat půdu, protože samozřejmě k nám přišlo x různých finančních investorů, kteří zainvestovali, ano, ale tu půdu nechávají obrábět našim zemědělcům, kteří platí nájem, a stále vyšší, protože tahle vláda samozřejmě navyšuje daně i u nemovitostí. Takže to je ten další bod.

Bod 4: Ukrajině chybí ukrajinští vojáci. Tak to je skutečně velice zajímavá věc. Já tady budu číst jenom titulky, protože už slyším tu propagandu, jak na mě útočí a co všechno tedy vlastně bych si dovolil říct. Takže tady je titulek: "650 000 Ukrajinců se vyhýbá bojům." To je jeden titulek. Mladá fronta DNES, 29. února. Tady je rozhovor s bývalým náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky, Jiřím Šedivým. Titulek: "Ukrajinští muži utíkají z vlasti." Další titulek: "Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se obrátil na Ukrajince, kteří uprchli před válkou ze země, aby se vrátili a pomohli Ukrajině bojovat a přežít", říká jejich ministr. Další titulek: "Jako druhá armáda, tisíce Ukrajinců se vyhýbají bojům a skrývají se na Západě." Další titulek: "Kvůli mobilizaci se necítím venku bezpečně," říká Ukrajinec. To je prosím provládní - co to je - Seznam nebo Novinky, to je stejná provládní parta. Na to konto - ano, víme, že je to problém - u nás pan prezident i náčelník generálního štábu začali mluvit o odvodech, o povinné vojenské službě a tak dále. Já tomu nerozumím tedy. Pokud u nás máme 90 000 Ukrajinců - mužů a v Evropě je jich stovky tisíc a pokud pan náčelník generálního štábu Řehka není schopen získat do naší armády profesionální vojáky a ze 7 000 jich vybral jenom 600, no, tak je to všechno divné, ne? Takže samozřejmě dneska se pravda neříká, protože jenom blázen může chtít válku. Když paní Schillerová mluvila o míru, všichni ti chcimírové včetně mě jsme byli proruští. To je samozřejmě totální nesmysl, ano?

Dneska je tu Emmanuel Macron. Ještě nedávno byla konference, kde se údajně mělo mluvit o tom, které členské státy NATO by poslaly své vojáky do války na Ukrajině. Samozřejmě, v médiích se to nedozvíte, ale já vám můžu říct ze zákulisí, že to byly Polsko a pobaltské země, takže bylo to na stole. To, že potom pan francouzský prezident z toho vycouval a naši to rychle dementovali, tak tyhle úvahy tady jsou a Ukrajinci mají ten problém, že nemají vojáky. Tady je - nevím někdo z Twitteru, doufám, že to není nějaký dezolát - Vojtěch Boháč. Píše: "Ukrajinský předseda vlády dnes při projednávání mobilizačního zákona řekl, že jedním z kritérií pro odvod bude průměrný plat člověka a peníze odvedené na daních." Zajímá mě, jak to vnímáte. "Je spravedlivé, že kdo hodně vydělává, odvádí státu, nemusí nasazovat život? "ptá se pan Boháč na Twitteru. Je tam anketa a 58 % lidí říká, že ne.

Abychom si nalili čistého vína. Já vám to tady teď řeknu a bude zase - nevím, mně je to úplně jedno, co o mě píší. Víte, kolik stojí převod přes zelenou slovensko-ukrajinskou hranici? Mám teď příslib, že vezmou do podcastu Ukrajince, který to tam řekne. Já ho neznám, ale jak jsem řekl, to mě zajímá. 15 000 eur to stojí, 15 000 eur zaplatí Ukrajinec, aby nešel do války, a tady stále jede válečná propaganda. Ano, Putin je agresor, nemělo se to nikdy stát. Ale jak dlouho potrvá ta válka, když Česká republika je tak aktivní a sehnala nějakou munici? No, když to budeme platit my jako daňoví poplatníci, tak by bylo dobré vědět, odkud ta munice je, za kolik se koupila, aby tam nebyly zase nějaké kšefty. Víte, oni zbrojaři to mají v DNA.

Když jsme tak aktivní a jsme tady vlastně dneska lídrem Evropy, tak pan premiér Fiala mohl říct: No, hele, Emmanueli, co kdybychom udělali tu konferenci o míru, když už i sám Zelenskyj mluví o míru? Fakt chceme třetí světovou válku v Evropě, fakt to chceme? Tak, Emmanueli, pojď, ty jsi lídr. Dneska jdeme na tiskovku a řekneme to. Proč ne, když na začátku války se o tom mluvilo, o té dohodě? Akorát přišel Boris Johnson - to je takový bývalý premiér, já jsem ho potkal asi třikrát a ten dává rozhovory za milion dolarů, jak jsem se dozvěděl - a ten to celé zabil.

Takže pokud skutečně bude ta válka... V České republice je stále ujetá válečná propaganda. Místo toho, abychom mluvili o míru, tak... Mně z toho vychází to, že rozumní lidé nechtějí válku. Válka je strašná, umírají lidé. Ano, Putin je agresor, nemělo se to stát. Ano, nesmí okupovat Ukrajinu. Ale když už sám Zelenskyj o tom mluví, že chce dělat tu konferenci o míru, tak když naši jsou takoví aktivní, tak dneska mají příležitost.

Chápu, že Emmanuel přišel lobbovat za EDF. Možná si vzpomene na tendr Temelínu, kdy bývalá vláda pod vedením premiéra Nečase nechala do finále kvalifikovat ruský Rosatom - ruský Rosatom! - proti Westinghousu. Když jsem se stal ministrem financí v lednu 2014, přišel francouzský velvyslanec a stěžoval si, že Francouzi byli vyřazeni bez důvodu. Já jim přeji samozřejmě hodně úspěchů, ale dneska Evropa moc těch lídrů nemá a jeden z nich je tady. Tak chápu, že pan premiér to neudělá, ale můžu jednou říct, že jsem mu to doporučoval.

Takže to strašení odvody, povinná vojenská služba. Chtěl bych jenom upozornit, že Ministerstvo obrany vypracovalo skvělý materiál a jmenuje se to Příprava občanů k obraně státu. Řehka nás tady stále straší válkou, ale když nedej bože by se něco stalo, nevím, co by lidi dělali. Oni nemají kryt, jako má vláda, kde můžou zůstat několik měsíců. Ne, to nemají. Takže tahle příručka by mohla být, si myslím, zavedena ve všech školách, nejenom fakultativně, ale možná by to bylo dobré pro nás všechny a pro naše děti, aby o tom něco věděli. Takže to je bod 4. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP