(9.20 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

V tomto případě bude končit funkční období všem 13 členům toho fondu, stane se to 14. dubna. Pan ministr s předstihem obdržel na základě své výzvy 22 nominací, z nichž po zralé úvaze vybral ty kandidáty, jejichž zvolení by mělo zaručit optimální složení nové Rady právě s ohledem na jejich zkušenosti v jednotlivých oborech kultury.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane předsedo, ale požádám kolegyně a kolegy o ztišení, ať se tady navzájem nepřekřikujeme. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak moc děkuji. Já se snažím opravdu to vystoupení minimalizovat. Je to kvůli stenozáznamu pro budoucnost nebo i pro ty, kteří jsou voleni, že opravdu velmi stručně vás seznámím jenom s těmi jmény a kým byli navrženi. Je to pan Luděk Beneš za Asociaci muzeí a galerií, Stanislav Doubrava - Asociace profesionálních divadel, Roman Giebisch za Svaz knihovníků a informačních pracovníků, Vít Havlíček navržen Komorní filharmonií Pardubice, Tomáš Horyna za Národní památkový ústav, Eliška Jevičová - České středisko mezinárodního divadelního ústavu, Ivo Kristián Kubák - České středisko mezinárodního divadelního ústavu, Roman Michálek za Unii českých pěveckých sborů, Tereza Semotamová za redakci revue Prostor, Marcela Stránská - Rada galerií ČR, Ludmila Vacková - České středisko mezinárodního divadelního ústavu, Jan Wiendl - Ústav české literatury a komparatistiky a konečně Klára Zářecká za Radu galerií. Těchto 13 návrhů ministra kultury volební komise přijala 6. 2. do usnesení číslo 116, které máte taky k dispozici.

A konečně i zde navrhujeme tajnou volbu, i zde je tříleté funkční období, které v případě zvolení by započalo 15. dubna. Prosím o otevření rozpravy a pak hlasování na návrh o tajné volbě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se hlásí o slovo? Pan ministr kultury. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Dobrý den, milé kolegyně, milí kolegové, děkuju panu předsedovi volební komise za přednesení tohoto návrhu. Jenom kratičce doplním, že Státní fond kultury je instituce z pohledu našeho ústavního pořádku prastará. Vznikla krátce po roce 1989 s cílem zajistit nějaké velké financování kultury mimo klasických výdajů státního rozpočtu. To se nepodařilo skrz projekt Česká lotynka, nicméně Státní fond kultury zůstal, má svoje příjmy a má hlavně svou nezastupitelnou činnost v podpoře kultury.

Já jsem právě proto - jak je ten zákon starý, tak je tam taková nezvyklá věc, že ministr kultury dle své úvahy vybírá. Já jsem ale ten svůj seznam kandidátů postavil z expertů, které částečně doporučila i současná Rada Státního fondu kultury. Jsou to lidé, kteří vykonávají svou práci bych řekl oddaně, se zájmem o kulturu, stále ještě zadarmo. Letos v tom fondu bylo více než tisíc žádostí o podporu, rozdělovalo se asi 60 milionů korun.

Vlastně bych vás chtěl požádat o podporu této třináctičlenné rady. Včera se konalo zasedání Rady dosluhující. Poděkoval jsem Radě jménem celé Poslanecké sněmovny, která ji volila, někteří z vás možná také tehdy před třemi lety se toho zúčastnili. A avizuji, že jedním z mých cílů, který už tak napříč stranami ve Sněmovně jsem prezentoval, je to, aby se posílila role Státního fondu kultury v souvislosti s některými zákony, které se teď chystají. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím. V tom případě rozpravu končím. Ptám se, zda chcete závěrečné slovo? Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Jenom jedinou větu. I zde prosím, abyste označili - pokud se tedy rozhodnete volit pro - opravdu všechna jména na tom volebním lístku, jinak by váš volební lístek byl neplatný. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Padl návrh, aby tato volba proběhla volbou tajnou. Já o ní dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 62, přihlášeno je 155 poslankyň a poslanců, pro 141, proti 2. Konstatuji, že návrh na tajnou volbu jsme schválili.

 

Tím jsme - jednak tedy za prvé přerušuji tento bod do provedení tajné volby - tím jsme v současné době, pane předsedo, jestli mám dobré podklady, projednali všechny volební body a já vás poprosím, abyste nás seznámil s dalším postupem.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Navrhuju následující postup. Těch lístků je hodně, takže bychom volili, já to zaokrouhlím, 26 minut do 9.50 hodin. Prosil bych o přerušení do 9.50 hodin, kdy bude otevřena volební místnost. Následně by mohla schůze Sněmovny pokračovat. Volební komise sečte lístky a ty výsledky bych oznámil po dohodě s předsedajícím mezi některými dalšími body, až bude jeden ukončený - uzavřený. Takže prosím, teď přerušení schůze a pojďme se odebrat do volební místnosti do 9.50 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přerušuji schůzi do 9.50 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 9.25 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP