(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Podnikatel Pavel Wurst, který byl léta podílníkem Podnikatelské družstevní záložny, na další členy kampeličky podal trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz. A co říká? Poslouchejte dobře: "V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a manažer Kamil Bahbouh je vložil na účet." Také řekl: "Bahbouh pere politikům ODS peníze." A třeba také, že skrze nákupy uměleckých děl bylo spořitelní družstvo schopno legalizovat černé peníze. Peklo!

V této souvislosti si připomeňme, jak pan premiér Fiala mluvil o panu Bahbouhovi: "Potkal jsem se s ním v záložně, kde jsem byl za pět let osobně asi třikrát. Pan Bahbouh mě tam přišel pozdravit a představit se mi jako člen managementu, jinak jsem ho neznal. Ale pěkně jsme si tehdy povídali o moderním výtvarném umění, měli tam krásné věci, to mě zaujalo," popisoval. Doufejme, že tedy zůstalo jen u povídání a brzy se z médií nedozvíme ještě další podrobnosti.

Pan Wurst ostatně není jediným svědkem, který o záložně mluví otevřeně jako o pračce peněz. Stejné podezření z legalizace peněz z trestné činnosti má i další dřívější člen záložny, bývalý policista a pracovník civilní rozvědky ÚZSI Tomáš Kubeš. "Chlubili se mi, že perou peníze pro politiky," říká Kubeš a dodává k tomu seznam jmen. Já připomenu, aby to v těch jménech nezapadlo, vše se točí kolem ODS.

A teď ještě k zajímavějším věcem, něco k tomu financování. V médiích se člověk dočte, že Bahbouh a také lidé spříznění se záložnou poslali přes 5 milionů korun na podporu bruselské politické nadace New Direction, která je partnerem frakce evropských konzervativců a reformistů ECR v Evropském parlamentu. Členem frakce je ODS, nadace se podílela třeba na vydání knihy pana Fialy. Na tyto neziskovky a nadace má pan premiér vůbec smůlu - asi jsme už všichni slyšeli o té neziskovce Centrum pro studium demokracie a kultury, to je ta, jak ji pan Fiala spoluzakládal a která na dotacích získala od státu 48 milionů a dalších 28, a to je ta, co zkoumala ženy v Barmě. A teď tu máme zase nadaci a think tank. Z bruselské nadace New Direction mířilo zhruba 7,5 milionu korun zase zpátky do think tanku Pravý břeh - Institut Petra Fialy, který je pupeční šňůrou spjatý s panem premiérem a ODS. Oficiální vysvětlení je, že prý šlo o zakázky, které Fialův institut vysoutěžil v tendrech. A jistě úplnou náhodou ten samý institut oblepuje celou republiku plakáty s premiérem Fialou. To byly ty s nápisem Restart Česka, asi si vzpomenete, novináři se tenkrát ptali institutu pana Fialy, kolik ta velká kampaň stála a kdo platil. Odpověděl toto: "Předpokládáme, že se náklady budou pohybovat v řádu vyšších stovek tisíc korun, financování kampaně bude vykázáno v souladu s platnými předpisy," uvedl Michal Chládek z Pravého břehu. Na otázky, odkud peníze na zaplacení kampaně jsou, kdo je Pravému břehu poskytl, už nereagoval. V tom článku ještě je i vyjádření nějakého experta. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že kampaň takového rozsahu stojí miliony, a ne statisíce korun. Mám za sebou bezpočet kampaní a tohle vidím v řádech milionů. Pokud mají bigboardy, tak rozhodně. Kromě toho jsem viděl, že získali hodně prémiová místa. Reálné jsou miliony, žádné statisíce. No, tak možná už víme, jak to bylo financované - nebo nám to, pane premiére, vysvětlete. Předpokládám, že víte, z jakých peněz byla vaše kampaň financována.

Z médií se také dozvídáme, že poté, co v roce 2014 začal pan Fiala předsedat ODS, přistálo na kontě ODS 850 000 korun od třiaosmdesátiletého Lubomíra Hromádky prostřednictvím Podnikatelské družstevní záložny. Pan Hromádka byl v té době jednatel společnosti Galerie Gema, která sídlí na stejné adrese jako Podnikatelská družstevní záložna a je s ní personálně propojena. S lidmi ze záložny, například s panem manažerem Bahbouhem, se zná jako dlouholetý starosta Líbeznic dnešní ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. Firma, kterou řídil pan Bahbouh v Líbeznicích, revitalizovala kapličku nebo rekonstruovala za 25 milionů hasičskou zbrojnici. No vidíte, to je charita! On ten příběh dál pokračuje a pokračovat asi dál bude, i když taky jsem zaznamenal v médiích informaci, že ten příběh měl už před pěti lety Český rozhlas - to je provládní médium - ale nechtěl ho pustit, aby nepoškodil ODS a Petra Fialu.

No, tak to známe, ne? Reportéři, Dozimetr - tam to taky nechtěli pustit. To jsou ta provládní média, která všichni, vážení spoluobčané, platíme - a neměli bychom, protože nejsou objektivní. A nyní je velký tlak na to, aby se dál nepokračovalo. No, nevím, jestli je to pravda, ale to asi ukážou další dny. Proto určitě všichni chápeme, proč vlastně pětikoalice navrhla ty rady a proč všude jsou tam jejich lidi, kteří mají hlídat ty takzvané dezinformace. To znamená, že pravda se tam nedostane.

Podíváme-li se na to bez emocí, odvíjejí se nám tu dva příběhy. Pokud jde o pana premiéra Fialu, první je, že potvrzuje, že pan Fiala je zcela nekompetentní nejen jako politik a předseda vlády, ale i jako správce vlastních peněz. Je opravdu děsivé, že člověk, který nemá ani elementární finanční gramotnost, může dělat premiéra České republiky. Vlastně podle toho to tady v naší zemi i vypadá.

Druhé vysvětlení je, že pan Fiala jen hraje hloupého a že přesně věděl, že milion uložený v záložně je jen zástěrka pro něco zcela jiného. To, co může každý z nás spekulovat, ale z výše uvedených faktů se nabízí vysvětlení o praní špinavých peněz, legalizace nepřiznaných příjmů a zdrojů, všimné, korupce a tak dále. Upřímně, nevím, co je horší - premiér, který využívá záložnu jako pračku peněz, nebo premiér s vysokou finanční školou života?

Mnohem jasnější je obraz týkající se záložny jako takové. Ze zpráv médií se zdá, že jde o velmi podezřelou instituci pro několik málo lidí, kde se točí obrovské peníze s velmi nejasným původem. Účelem může být tak vyhýbání se daňovým povinnostem, legalizace peněz z trestné činnosti, byznysové zájmy a podobně. Prostě všechno, co má ODS v DNA.

Takže, vážené poslankyně, vážení poslanci, co z toho všeho plyne? Dozvěděli jsme se, že pan premiér má své finance ve stejné době v udržovaném stavu jako svou politickou kredibilitu a že ODS se od devadesátých let nezměnila. Stále je to strana, která se zdá být více spojena s pochybnými finančními manévry, špinavými penězi, korupcí a černým financováním než s principy transparentnosti a odpovědného řízení, které by občané od svých politiků očekávali. Proto si myslím, že byste měli otevřít a připustit diskusi a pan premiér by měl jasně a jednoznačně vysvětlit, jak se věci skutečně mají.

Dnes zase vyšel nějaký článek: "Bahbouh, dveře k vlivným. Kdo je podnikatel z Fialovy kampeličky?" A to je neuvěřitelné, co ten člověk všechno za sebou má, dokonce měl kupovat 62 % akcií Metrostavu. A hádejte, kdo u toho byl? Creditanstalt IB, Věslav Michalik - stejně jak tehdy u pošty, ano? Takže tady už vidíme - já jsem tedy o tom Bahbouhovi nikdy neslyšel (S pousmáním.), ta jména kmotrů byla úplně jiná. A potom jsou tady další věci - ta vražda, krásné ženy i agenti, neskutečné, neskutečné, ne-sku-teč-né.

Takže my chceme od pana premiéra jasné vysvětlení, co to všechno znamená, jak je to vůbec možné, kde vlastně žijeme, když tady léta tenhle člověk, Bahbouh, působí a má vlastně kontakty na všechny. Je to neskutečný skandál. Chápu, že provládní média to moc neřeší, ale my určitě budeme chtít jasné vysvětlení od pana premiéra. Děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Taky děkuji a další s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP