(11.20 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Byl bych nerad, až budeme studentům našich vysokých škol předávat nová úzetka, aby tam měli napsáno, že v roce 2024 se ten zákon novelizoval čtyřikrát. To mně nedává opravdu úplně smysl.

Chtěl jsem vás vyzvat, abychom hledali nějaký způsob řešení k tomu, abychom to koncentrovali ne nutně v tomto tisku, byť tedy prostor tady bude, ale ty novely jsou tady čtyři a musíme to nějakým způsobem vyřešit, abychom tady každou neprojednávali ve třech čteních, a hledali způsob, jak to dostat třeba do komplexnější úpravy, na které bude shoda i s opozicí. Protože pokud vím, diskuse na ústavně-právním výboru směřovala k tomu, že bychom v těchto záležitostech dokázali najít shodu.

Takže možná to by byla jedna věc, kde bych chtěl poprosit Ministerstvo spravedlnosti, aby se nad tím zamyslelo, i možná kolegy z opozice, aby vyjádřili svoji představu na jednáních, která se povedou, abychom to případně projednávali v nějaké ucelené podobě, aby se nám to neroztříštilo do čtyř různých novel jednoho zákona v jednom roce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Mám zde další dvě faktické poznámky. Nyní paní poslankyně Helena Válková, poté paní poslankyně Ivana Mádlová, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. No, to je přímo nahrávka na smeč. Nechci tedy tenhle tisk nějak zatěžovat, nicméně koho je to chyba, pane poslanče Michálku, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo? Kdo tady neustále apeluje na to, abychom konečně už dostali když už ne nový trestní řád, na který tak čekala alespoň část naší justice, tak alespoň komplexní novelu? Kdo opakovaně zdvihá tento dotaz na podvýborech pro justici? Kdo se ptá na ústavně-právním výboru, jak je to daleko?

Pan ministr spravedlnosti bohužel na ústavně-právní výbor osobně nechodí, takže je odkázaný na náměstky, například na pana náměstka Stanislava, který už mu teď tedy asi ten vzkaz nepředá, ale na pana náměstka Dvořáka, který je jistě spolehlivým náměstkem, a ten by ho předat mohl, že opakovaně urgujeme tyto návrhy novel a vůbec jako opozice nemůžeme za to, že je pořád nedostáváme.

Takže co děláme? Ti z nás, kterým jde opravdu o potřebné změny v oblasti trestního zákoníku, o to, aby se naplnilo to, co má v programovém prohlášení tato vláda, ti z nás píšou svoje vlastní pozměňovací návrhy, kde očekáváme, že dostaneme negativní stanovisko z Ministerstva spravedlnosti, protože ono přece připravuje ty svoje dobré. Ale jsem zvědavá, jestli v tomhle volebním období se ještě nějakých dočkáme.

Takže ta kritika není na nás, to jste kritizoval sám sebe a nenaplňování vašeho programového prohlášení v oblasti trestní politiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jsou zde další tři faktické poznámky. Nyní paní poslankyně Ivana Mádlová, Michal Zuna a Jakub Michálek, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Využívám toho, že je tady předseda klubu Pirátů pan Michálek a chtěla bych vás vyzvat, abyste zvážil ve stavební vyhlášce to, že tam nedáte, že jsou oddělené společné toalety pro chlapce a dívky tak, jako jste to udělal v odstavci týkajícího se ubytovacích kapacit, kde jasně píšete - je to pro dospělé - že tam jsou oddělené toalety pro muže a ženy, kdežto ve školách a školských zařízeních to tam není. Já vás tímto vyzývám v souvislosti s tímto zákonem, abyste na Ministerstvu pro místní rozvoj zvážili to, že budete v základních a středních školách prosazovat unisex záchody. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Michal Zuna, potom pan poslanec Jakub Michálek. Vzhledem k tomu, pane poslanče, že předtím jste se hlásil z místa, tak tuto přihlášku rušíte. Nyní faktická poznámka, prosím. (Silný hluk v sále.)

Než vám udělím slovo, poprosím, kolegyně a kolegové, o ztišení. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se pokusím vrátit zpátky k projednávanému bodu, k trestnímu zákoníku, k redefinici znásilnění. S ohledem na to, jak probíhala ta hodina a půl v rámci toho projednání a to, že tady máme politickou shodu napříč politickým spektrem, tak bych si rád dovolil podat návrh na zkrácení lhůt na 30 dnů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní se chci zeptat, jestli pan předseda Michálek s faktickou poznámkou? Ne, stáhl jste svoji přihlášku. Dobře, nyní tedy přednostní právo pana ministra. Prosím, pan ministr Blažek. (Ministr se ptá, zdali jde o závěrečné slovo.) Ještě je stále rozprava, to znamená, že ještě není závěrečné slovo. Ptám se, zda se někdo další ještě hlásíte v obecné rozpravě? Nikoho takového nevidím, v tom případě obecnou rozpravu končím.

Nyní tedy, pane ministře, máte závěrečné slovo.

;Chci se zeptat paní zpravodajky, zda si chcete vzít závěrečné slovo? Není tomu tak.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Ještě jednou děkuji za slovo k tomuto bodu. Řeknu to asi takto. Nejenom čeština, ale i mnoho jiných jazyků používá, když se člověk dopustí něčeho špatného, naprosto nepřesné slovo zvěrstva. Tím vlastně urážíme zvířata. Jeleni nestaví pro jiné jeleny koncentrační tábory, jeleni pro své sexuální uspokojení netýrají jiné osoby a tak dál. Proč to říkám? Je to proto, že to, co dnes rozebíráme, je vlastně o vztahu člověka k člověku.

Ten návrh zákona vlastně má znamenat zhruba toto: žádný člověk nesmí jiného člověka, ať je to muž, žena nebo dítě, jakýmkoliv způsobem používat jako jakousi neživou věc k uspokojování nějakých sexuálních potřeb. O tom je právě to, že je potřeba, aby bylo zřejmé, že ta osoba s tím nesouhlasila a že i to je trestné. V tomhle je ten posun. Čili my děláme opravdu vztah člověka k člověku, a kdo se nechová jako člověk k člověku, ten dostane trest. Bez debat dostane trest, protože škodí celé společnosti a škodí zejména nenapravitelným způsobem na celý život jiným lidským bytostem. O tom to dnes je. Děkuji za pozornost. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Návrh na vrácení nebo zamítnutí tohoto tisku nepadl, proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Garanční výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Ptám se, zda někdo navrhujete změnu garančního výboru nebo máte jiný návrh? Nikoho takového nevidím. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 43, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců, pro 139, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu.

 

Organizační výbor dále nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ptám se, zda máte návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Nikoho takového nevidím.

 

V obecné rozpravě zazněl ještě návrh na zkrácení lhůty, a to na 30 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty o 30 dnů, tedy na 30 dnů, k projednání? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslo 44, přihlášeno je 162 poslankyň a poslanců, pro 143, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas a lhůtu na projednání jsme zkrátili na 30 dnů.

 

Kolegyně a kolegové, děkuji vám a končím projednávání tohoto tisku.

Přečtu omluvy. Od 11 hodin se ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Andrej Babiš, od 11.30 do 14 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Lubomír Metnar.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 623/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, pane ministře, abyste se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP