(11.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Já bych tady chtěl ocenit u této věci tu shodu vlastně ze čtyř různých pohledů, tuším čtyři mě napadly, já jsem si tam dělal poznámky, když jsem poslouchal všechny.

Za prvé, že tady došlo ke shodě i v momentě, kdy vlastně se tady o tom rok nebo roky debatovalo. Na tom cíli jsme měli všichni stejný pohled, na cíl, ale ty cesty jsme každý viděli možná trošičku jinak, a to bych ocenil, to má svoji hodnotu.

Ta druhá úroveň je, že to je velmi citlivé téma a že jsem rád, že všichni protagonisté se dohodli, protože teď tady na mikrofon se začít předhánět třeba, jak jsme to teď viděli u toho věku, to prostě může působit navenek velmi senzitivně, necitlivě.

Zároveň jsem rád, a to si neodpustím, že jsme schopni se tady do toho pustit bez ohledu na nějaký vnější popud, který by přišel odněkud zvnějšku. Teď si dovolím nápadně tak jako narážet na - vy víte co, a nebudu to ani tady říkat, abych to nekontaminoval - co neprošlo nedávno v Senátu.

Ale to největší ocenění, co bych tady chtěl říct a co bych chtěl podtrhnout. To, co mi chybí u jiných zákonů, je, když se podíváte, tak první čtení, tady k shodě došlo před prvním čtením. To je to, na co já vždycky narážím, to, já vždycky chci za opozici vyzvat koalici k jednání o těch věcech před prvním čtením. Pak to sem pošleme a v druhém čtení už se ladí jenom některé detaily v rámci výboru. A často je argumentem: koalice sem něco pošle v prvním čtení a pak ve druhém to nějakým způsobem uděláme - teď zase si dovolím narážet třeba na korespondenční volbu - a to je pozdě. Tady bylo jasně řečeno: dva roky jsme se o tom bavili, já to oceňuji, a ta základní shoda je, že jste to sem - že to tady je před prvním čtením a teď už budeme fakt ladit technické věci.

Poslední rovina, jak vidíte, pátá dokonce, je, že bych chtěl ocenit, že tady došlo k dohodě a komunikaci mezi koalicí a opozicí, což si myslím, že je velmi užitečné. Dneska je to vlastně druhý tisk, předtím to bylo ve třetím čtení, jak vidíte, ty státní zastupitele, teď je to v prvním čtení, a vlastně z ranku Ministerstva spravedlnosti, čímž by chtěl ocenit pana ministra, je i v zásadě, byť s ním spolupracovalo Ministerstvo zdravotnictví, které také do toho dalo hodně, je třeba i shoda, která bude kolem milostivého podzimu.

Takže tady jsou takové ty ostrůvky pozitivní, kdy koalice s opozicí komunikuje, kdy je třeba, aby se na tom shodla a kdy se tady prezentuje nějaký výsledek, jakkoliv na to nemusí mít všichni ze sta procent stejný názor, takže to bych já tady chtěl velmi ocenit.

A k tomu ještě si dovolím dvě poznámky. Za prvé, a vy víte, že konzistentně o tom hovořím, já věřím a doufám, a bavil jsem se o tom se zpravodajkou, s ministrem i s lidmi, kteří se kolem toho pohybovali, že na to naváže debata o těch vyšších trestech. Aspoň za mě, opakuji donekonečna, je prostě pro mě neakceptovatelné, aby u nás padaly tresty za znásilnění nižší než za samopěstování konopí pro léčebné účely. To já tady říkám furt a budu to říkat dokola, prostě není možné, aby někdo pěstoval pět rostlinek konopí a dostal větší trest než za znásilnění. Není to možné za mě.

Ta druhá poznámka - a jsem rád, že na tom je, doufám, shoda - ta druhá poznámka, a navážu na to, o čem jsme se tady bavili, je, že součástí toho musí být i osvěta. To si myslím, že je úplný základ, protože my se tady teď na něčem shodneme, tím, že kolem toho není moc jako konflikt, tak je otázka, jakým způsobem se to dostane ven. Takže já bych tady hodně brojil pro to, aby ti, co se kolem toho pohybovali, aby se i přesto, že tam je na tom shoda, i přesto, že to půjde celkem rychle, tak aby kolem toho se udělala velká osvěta, aby to, co my tady teď probíráme, se propsalo i do reálného života. Já vám ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče, a nyní máme posledního přihlášeného v obecné rozpravě, je to pan předseda Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Přihlásil jsem se proto, abych tady doplnil to defilé různých politiků za různé strany. Chci zdůraznit, že KDU-ČSL se rovněž podílela na tvorbě tady tohoto návrhu. Dlouhodobě se jako lidovci samozřejmě vymezujeme vůči násilí na ženách a připomínám, že je tomu téměř již dvacet let, kdy jsme stáli vlastně u zrodu institutu vykázání násilníka ze společné domácnosti, což je institut, který se v boji proti násilí historicky výrazně osvědčil. Samozřejmě je zcela jasné, že jakýkoliv nedobrovolný pohlavní styk vyvolá v oběti, zanechá hluboké následky a často jsou ty následky i trvalé, a z tohoto důvodu jsme také samozřejmě souhlasili se zpřísněním trestů za takovéto klasické znásilnění, které ty následky samozřejmě zanechává největší.

Možná bych se chtěl trochu ohradit z těch vět, co jsem doteď slyšel, že největší problém v současnosti - stále se pohybujeme v nějakých dlouhodobých partnerských vztazích. Je pravda, byl jsem v devadesátých letech advokátním koncipientem v jednom valašském městečku a často, když se sepisovaly návrhy na rozvod a četl jsem ty různé story, v jakém hlubokém patriarchátu ty ženy tehdy žily, tak skutečně chápu, že jakýmsi dojezdem je, že pak může být nějaké vnímání, že ten největší problém je v současnosti v těch dlouhodobých vztazích. Já se osobně domnívám, že bychom se možná měli zaměřit na takový ten aktuální stav, kdy já osobně vnímám, že největším problémem jsou právě osudy mladých žen a dívek, které jsou často lovnou zvěří různých sexuálních predátorů. Každému asi doporučuji, aby se podíval třeba na film Pusinky, je to už starší film paní režisérky Karin Babinské. Zkrátka a dobře, že toto je prostě tím problémem, a všem bojovníkům či spíše bojovnicím, protože tady skutečně větší část skupiny tvořily ženy, bych doporučil, než pokračovat třeba v nějakých dalších zákonodárných iniciativách a pozměňovacích návrzích, aby pracovali právě na změně společenského vnímání, protože často ti různí sexuální predátoři žijí mezi námi, často mají vysoké společenské či majetkové postavení a často je jejich manipulace s mladými lidmi tolerována, či dokonce některými obdivována. Nebudu samozřejmě konkrétní, ale myslím, že chápeme, kterým směrem směřuji svoje vystoupení.

Takže na závěr moc chci poděkovat za tento výsledek. Myslím si, že je velmi racionální, velmi rozumný a myslím, že přispěje k tomu hlavnímu, to znamená k tomu, že jako poslanci, jak už řekl můj předřečník, dáváme pozitivní vzkaz do naší veřejnosti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vidím zde nějaké přihlášky z pléna, nejprve přednostní právo - pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já jsem chtěl také doplnit pár slov, protože vlastně tomuto tématu jsem se věnoval v minulém volebním období. V červenci 2021 jsem k tomu pořádal seminář a myslím si, že je dobře - a chtěl jsem za to poděkovat i všem kolegům a kolegyním, kteří se tomu věnovali - že se podařilo toto dotáhnout do konce v souladu s tím, co jsme slíbili v koaliční smlouvě. Nakonec tedy to dopadlo tak, jak jsme v podstatě i naznačovali po tom semináři. To znamená, zvolil se model, který má celkem blízko k německé úpravě, kdy jsme měli hosty, a nikoliv úplně ten maximalistický model. Myslím si, že když hledáme novou právní úpravu, tak se máme snažit o úpravu, která řekněme je osvědčená ve velké části ostatních států, a potřeba modernizovat nepochybné skuliny v naší právní úpravě znásilnění tam byla.

Chci zmínit ještě jednu legislativní záležitost, která tady trochu zapadla, je to záležitost legislativně technická, ale myslím, že se týká jednání celé naší komory, protože je připravováno několik novel trestního zákoníku. Je tam jedna novela, která se týká praní špinavých peněz a vedení trestních řízení v souvislosti se sankcemi. Bude se připravovat dekriminalizační novela, bude se připravovat novela z hlediska předsudečného násilí. Už si myslím, že nám tady dochází trochu k zmnožení novel trestního zákoníku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP