(10.10 hodin)
(pokračuje Taťána Malá)

Chtěla bych poděkovat Ministerstvu spravedlnosti za to, že otevřelo debatu o vzdělávání soudců, o povinném vzdělávání soudců, a velice ráda bych, aby tady zaznělo, že to nemá být pro soudce žádný trest - alespoň to takto určitě nikdo v podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí nevnímá, ale že bychom velmi rádi docílili toho, aby především v oblasti trestní justice, kde se právě rozhoduje o sexuálních trestných činech a trestných činech například, které se týkají různě domácího násilí, nebo i v opatrovnických věcech došlo k nějakému vývoji v tom směru, aby skutečně soudci nabývali i nějakých měkkých dovedností.

Využiju tohoto prostoru ještě pro to, že se tady zmíním o tom, že jsme pořádali několik kulatých stolů na toto téma, než jsme vůbec s redefinicí znásilnění začali. Měli jsme možnost si vyslechnout i řadu zahraničních odborníků a například soudci ve Velké Británii, pokud chtějí soudit sexuálně motivované trestné činy, se musí opravdu skutečně pravidelně vzdělávat a jsou specializovaní na tuto problematiku. Ten soudce nám říkal, že musí podstoupit skutečně několikahodinový trénink, musí se v té oblasti neustále vzdělávat, musí mít zkušenosti s měkkými technikami, jak vlastně vyslýchat ty oběti, aby nebyly druhotně viktimizovány, a tak dále. A tady si myslím, že ještě skutečně máme velké rezervy, a tady ode mě tedy velká prosba směrem k ministru spravedlnosti, abychom na tomto ještě zapracovali.

Potom co se týká dalších věcí, určitě nás ještě čeká řešení sexuálního násilí v kyberprostoru. To si myslím, že je náš veliký dluh vůči mladé generaci, protože skutečně to je věc, která se rozvíjí úplně extrémním tempem, a myslím si, že bohužel většina z nás je tady v tom věku, kdy se s tím úplně už nesetkala, kromě některých tedy, ale já třeba mám děti a tady tu zkušenost znám. Znám, jak to chodí. Vím, že to je prostě věc, která se týká skutečně velkého množství mladých lidí, a chtěla bych apelovat na to, abychom na toto téma určitě nerezignovali, a věřím, že pan ministr spravedlnosti nám bude v této agendě i dál nápomocen.

Takže ještě jednou velký dík a tolik ode mě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. S přednostním právem pan ministr.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já jen stručná reakce. Novela trestního zákona a trestního řádu je nachystána. Problém bude ještě dosáhnout řekněme politického konsenzu na některých věcech, a hlavně najít odvahu některé věci prosazovat. Když se podíváte na Slovensko, tam nejde pouze o otázku té speciální prokuratury, ale jakákoliv změna trestního práva vyvolává obrovské diskuse, a jedna z věcí, o kterou se každý dnes musí snažit včetně mě, je to, aby například změna trestního zákoníku nemohla být popisována tak jako na Slovensku, to znamená, že je činěna ve prospěch někoho. Věřte mi, že to je docela těžký úkol, protože člověk nemá úplně představu, kde kdo je stíhaný, ale protože žijeme v mediálním prostředí a prostředí sociálních sítí, tak dnes jeden z úkolů, který to ztěžuje, je to, abych - než to předložím - jsem si byl pokud možno jist, že v té veřejné debatě to nebude zneužito na téma, že se to dělá jen pro někoho.

Pokud jde o to, co říkala ještě kolegyně Malá, teď diskutuji se státním zastupitelstvím a teď se to tam ještě rychle pokusím dostat do té novely, to je otázka takzvaných deep fake, ta se nám teď objevuje. Napsáno to je - a neví to ani koalice, ale to není, že bych to tajil, to je otázka posledních dnů - kdy tam tuhle věc budu muset dát, kdy ten problém samozřejmě je, a týká se to zejména oblasti pornografie, ale nejenom tam, kdy nás asi čekají nebo nás čekají v téhle věci těžké věci, neboť - teď jsem si vzpomněl, to je zajímavý citát, který neřeknu přesně, ale je z Churchilla někdy, když byl ještě mladý, dvacátá, třicátá léta, a on si kladl otázku, do jaké míry lidský mozek a psychika je schopna sledovat pokroky v technice, a byl velmi skeptický. Tohle je přesně ta otázka, kterou si kladl správně, a nás se záležitostmi, jako je umělá inteligence a podobně, čekají věci, na které nejsme prostě vůbec připraveni, nejenom právně, ale možná - nebo ne možná, ale určitě - i duševně a tak dál, a tady hrozí každému státu v Evropě, ale i všude jinde, že to budeme dohánět v oblasti například trestního práva vždy, jak se říká, půjdeme až za kočárem, kde se bude prášit, že se prostě předvídat v tuto chvilku mnoho věcí nedá. Takhle to je.

Pokud jde o vzdělávání soudců, tady chci jenom říci, že spousta soudců se vzdělává. To vzdělávání není jenom v oblasti sexuální trestné činnosti, i v mnoha jiných. Teď jde o ty, co se nevzdělávají, a to si myslím, že ten mechanismus se najít dá, aby ta školení podstupovali, protože školení mají smysl, protože Justiční akademie v Kroměříži je skutečně kvalitní, poskytuje kvalitní servis bez ohledu na ministra, který tam je. Prosím, to nechápejte, že teď chválím nějak tuhle vládu za Justiční akademii, ona to není pravda, ona funguje dlouhodobě, funguje dobře, mimochodem díky výborné paní ředitelce paní Vodákové, ale nechci vás zdržovat. A teď jde jenom o to, jak ti soudci, kteří nechodí, aby pochopili, že by chodit měli, protože v mnoha oblastech nestačí jen znalost trestního zákoníku a trestního řádu, ale jde o to, mít tu znalost komplexnější, i z oblasti jiných věd, jako je třeba sociologie a spousta jiných - lékařské vědy a spousta jiných věcí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní přistoupíme k řádně přihlášeným. Jako první vystoupí pan poslanec Michal Zuna, připraví se paní poslankyně Klára Kocmanová. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Navážu na ta předchozí slova. Jsem rád, že máme aktuálně zařazen tento bod k redefinici znásilnění. Je to vlastně jeden z prvních bodů, které v oblasti domácího sexualizovaného násilí v rámci zlepšení situace můžeme udělat.

Jenom krátce. Kromě bodů, které tady zmínila kolegyně Táňa Malá, které povedou k lepšímu přístupu obětí ke spravedlnosti, si dovolím jenom krátkou poznámku, že jedna z těch příležitostí, z těch promarněných příležitostí bohužel nám skončila v Senátu tím, že nám sem neposunul dále ratifikaci úmluvy o prevenci a potírání násilí na ženách, ale i to, že tady máme rozpracovánu celou řadu dalších legislativních opatření nebo jiných legislativních opatření, tak se snažíme s touto problematikou dělat maximum.

Já tu problematiku domácího sexualizovaného násilí vnímám vždycky ve třech rovinách - jak v té společenské, kde bohužel tento problém je určitým morem společnosti nejenom v České republice, ale celosvětově. Některé statistiky tady zazněly. Já si dovolím doplnit ještě tu, že i třeba v každé čtvrté domácnosti dochází k domácímu násilí, a právě dlouhodobě tolerované násilí v domácnostech tím, že potom společnost bagatelizuje nebo i často přehlíží to, co se za zavřenými dveřmi našich domácností děje, potom generuje tu další statistiku, kterou tady Táňa Malá otevřela, to je těch 12 000 případů znásilnění ročně. Je potřeba k tomu doplnit, že tato čísla, že se nejedná o znásilnění, jak si možná většina společnosti představí nějakou situaci někde na ulici nebo v temném lese, ale drtivá většina těch případů se právě stává za zavřenými dveřmi našich domácností, a s tím je potřeba něco dělat právě i v společenské rovině, to znamená o tom otevřeně hovořit.

Ta další je legislativní. Bodů v rámci podvýboru domácího a sexuálního násilí, které se průběžně řeší, je celá řada a to, že redefinice skutkové podstaty trestného činu znásilnění je připravena a je tady dnes k projednání, je velmi dobře. Já si od toho slibuji i vlastně částečné řešení té soudní roviny, protože aplikační praxe soudců, státních zástupců, která nám v této oblasti doteď generovala celou řadu osvobozujících rozsudků nebo podmíněných trestů - tady navážu na předchozí statistiku, že vlastně z těch 12 000 případů a 5 % nahlášených, což je nějakých 600 přibližně, polovina potom odchází s osvobozujícími rozsudky a ta zbývající polovina zase v 50 % případů s podmíněnými tresty, a to je velmi málo. Jeden z těch případů byl i mediálně teď známý, myslím, že z minulého týdne, ale to je opravdu jedna stopadesátina toho, co se každý rok tady odehrává a co se děje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP