(10.20 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Pane ministře, vy si ze mě děláte srandu? To snad nemůže ani myslet vážně, tohleto. Takže vy ne že byste měli připravit, vy jste to už měli mít dávno připravené. Vy jste měli mít už dávno tu studii dopadů a měli jste vědět, o jakých zemích se bavíme, o kolika lidech se bavíme a kde co potřebujeme. To je jedna věc.

Když tady volilo v roce - v minulých volbách volilo nějakých 13 000, možná pan poslanec Haas, prostřednictvím paní předsedající, mě upraví, nevím, 13 800 zhruba, 13 800, tak se bavíme o nějakých dvou třetinách v Evropě a jedna třetina byla mimo Evropu, aspoň tak jak já jsem to zaznamenala z těch statistik. Takže se bavíme o dvou třetinách, které jsou v Evropě, které tu dojezdovou - nebo kteří tu dojezdovou vzdálenost nemají velkou. Takže se bavíme o té jedné třetině, která je mimo Evropu. Ale stále jste mi zde neodpověděli na to, jakým způsobem ošetříte to, co ten pan pisatel, respektive ten dotazující se v pátek nebo včera, co nám přišel napříč politickým spektrem ten e-mail (Předsedající: Čas.), jak to ošetříte. On má v ruce ty lístky a může si volit, koho chce.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem se dneska poprvé přihlásila k faktické poznámce, jelikož chci reagovat na pana ministra. Mě zaujala hned jedna z počátečních věcí, že nepředkládáte text té vyhlášky, že nebyl politický požadavek. A víte, proč nebyl politický požadavek? Protože to nešlo standardní legislativní cestou. Je to poslanecký návrh. Já jenom tak, že jsem včera citovala, a já se dneska těším na pana ministra pro legislativu, právě ze sekce Legislativa z vašeho programového prohlášení: prosekání byrokratické džungle, kvalitní legislativa a chytré řízení státu. Já jsem na to upozorňovala. A tady ve vztahu k tomu, co říkal pan ministr Lipavský, je to zcela zjevné. Kdyby to šlo standardní legislativní cestou, tak tu analýzu dostupnosti poštovních služeb už máte zpracovanou, máte zpracované teze vyhlášky, máte oponenturu, musíte se vypořádat - ne tady se všemi diskusními příspěvky, ale už byste se museli s tou odbornou veřejností. Vy jste řekl, že nebyl politický požadavek na teze vyhlášky. Domnívám se, že ten politický požadavek je snad vždycky. Že chceme vědět, co schvalujeme, chceme vědět, jak budou vypadat prováděcí předpisy. Já si myslím, že to nikdo nemusí nahlas říkat. Prosím vás, zkuste nám to připravit. A když nepřipravíte, nic se neděje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jiří Mašek a poté paní poslankyně Oulehlová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem velmi rád, že tady je dneska osobně přítomen pan ministr Lipavský, protože včera tady za něho odpovídal, vaším prostřednictvím, pan kolega Haas, opakovaně dával nám číslovky, googloval nám informace z různých zdrojů.

Pane ministře, vy jste nám dneska tady vyjmenoval desetitisíce potenciálních voličů, tedy občanů, kteří mají české občanství, v jednotlivých zemích světa. Já bych vás chtěl poprosit, předpokládám, že v tom máme pořádek, víme, jaké doklady vydáváme, včera jsem se tady na to ptal opakovaně pana kolegy Haase, já bych byl strašně rád, kdyby se protnuly dvě množiny: jedna - kolik tam máme českých občanů, a ta druhá - kolik z nich aktuálně má platný cestovní doklad, nazvěme to pas. Na to byste měl být schopen odpovědět a odpoví nám to také na to, co od těch voleb můžeme očekávat, komu ty volby vlastně otevíráme a kdo se může legálně voleb zúčastnit. A samozřejmě to není jenom o primární důvěře, že někdo řekne, že ten platný pas má, ale je to o jeho kontrole. Čili ten, kdo bude hlasovat, tak by v tom zahraničí měl mít jednak ověřený svůj podpis, jednak ověřenou platnost pasu. Česká republika by měla toto ověření akceptovat. Já prosím o jasnou odpověď na toto, jestli v tom hodláte něco dělat, anebo jestli to chcete nechat prostě tak nějak proplout. Takže tu odpověď bych od vás očekával, na ta čísla se těším. A nakonec zjistíme, že ty voliče fakt máme tam, kde ta dostupnost je relativně dobrá, a my kvůli dostupnosti v Etiopii tady děláme korespondenční volby. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Další faktická následuje v podání paní poslankyně Oulehlové, poté se připraví pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla reagovat na pana ministra Lipavského, který nám tady vyjmenoval, v jakých zemích nejčastěji žijí naši krajané. Pane ministře, vy jste zmiňoval, že v Izraeli žije 20 až 30 000 našich krajanů, kteří by potenciálně mohli volit. A u těchto všech zemí, které jste vyjmenoval, kde je těch našich krajanů nejvíce, tak jste řekl, že si nejste vědom, že by někde stávkovala 30 dní pošta. To asi tak je, já jsem také v životě neslyšela, že by někde 30 dní stávkovala pošta. Ale já vám řeknu jiný příběh. Jeden můj známý před měsícem chtěl poslat balíček do Izraele. A víte, jak to funguje? Česká pošta vůbec do Izraele ani z Izraele nedoručuje, takže my jsme se museli sbalit, jeli jsme do Německa, protože bydlíme u hranic, tam jsme bez problémů balíček poslali. Tak jako - zjišťujete si vůbec, jak funguje Česká pošta a kam se dá poslat a nedá poslat? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na řadě je nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Hubert Lang, připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Já také k panu ministrovi Lipavskému, jsem rád, že tady dneska je, protože včera padaly dotazy, na které jste nedokázali odpovědět. Já jsem ho velice bedlivě poslouchal, on prostě řekl, že většina našich krajanů v zahraničí žije v takzvaném západním civilizačním okruhu. To znamená, já si z toho dovozuji, že to jsou místa na světě, která jsou civilizovaná, bezpečná. To znamená, máme tam nějaký zastupitelský úřad nebo ambasádu. To znamená, lze tam za stávající legislativy vykonat to právo volební. To znamená, dostavit se tam a odvolit, jak jsem řekl, jednou za čtyři roky třeba u těch parlamentních voleb. Je to, jestli jsem si to dobře poznamenal, 111 českých ambasád a generálních konzulátů. Potom jste zmiňoval tu Kanadu. My jsme tady říkali v tom našem návrhu, jestliže tam je prostě taková vzdálenost a je tam tolik lidí v tom jednom městě, jak jste jmenoval, tak tam udělám prostě po dobu těch voleb, opravdu tam vyšlu nějaké konzulární úředníky, udělám tu zvláštní volební místnost, zvláštní volební komisi a prostě umožním to tam těm lidem, a určitě by to nestálo tolik peněz. A potom jste sám tady zmínil, že ve své podstatě v tom zbytku světa už se nejedná o nějaké velké enklávy, akorát v té Jižní Americe jsem zaznamenal, že jste říkal tuším Argentina, a jinak prostě jsou to jednotky nebo desítky našich krajanů. A jak tady říkal ctihodný kolega Mašek, prostřednictvím paní předsedající, jestli opravdu kvůli těmto jednotkám nebo desítkám občanů měníme vlastně volební zákon, zasahujeme vlastně do něčeho, co - opět tady opakuji - nikdy nebylo zpochybněno, ať v průběhu naší samostatnosti od roku 1993 vyhrál někdo zleva, nebo někdo zprava, byly tam vždycky jenom nějaké dílčí pochybnosti, že se někde přepočítaly nějaké hlasy, ale všichni uznávali vlastně, že někdo prostě zvítězil v těch volbách, tak jestli rozkolísáme ten robustní systém a vneseme ještě nějaké nejasnosti s potenciálními žalobami do tohoto systému jenom díky několika desítkám občanů, tak si myslím, že to není v pořádku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Na řadě je s faktickou poznámkou paní poslankyně Hanzlíková, připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych také ráda zareagovala na pana ministra Lipavského. Musím říct, že na jednu stranu jsem ráda, že dnes jsme se dozvěděli tedy nějaká konkrétní čísla lidí zařazená ke konkrétním státům, ale na druhou stranu jsem velmi smutná z toho, že se to dozvídáme pátý den, kdy tady jednáme. My jsme tady kladli mnoho otázek, padala tady různá čísla, statisíce, pak jsme se dostávali k desetitisícům. Nikdo vlastně tady nebyl schopný říct přesná čísla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP