(Jednání pokračovalo v 11.18 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, skončila třicetiminutová pauza, kterou si vzalo hnutí ANO ústy své předsedkyně. A protože tady byly nejasnosti ohledně toho, jak znělo načtené znění, tak já si dovolím jenom zrekapitulovat ze stenozáznamu, jak zazněly ty předmětné procedurální návrhy.

A sice co se týče načtení panem předsedou Janem Jakobem, tak ten načetl - a já to přečtu v plném znění, aby bylo zcela jasno, načetl tedy druhý procedurální návrh podle § 59 odst. 2, který zní: Sněmovna se může bez rozpravy usnést, že k téže věci může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát. Navrhuji tedy jménem pěti koaličních klubů, že poslanec může vystoupit nejvýše dvakrát - tam bylo upozornění na čas a sílení hluku v sále - včetně faktických. Znovu tam bylo přerušení paní předsedající a pan poslanec Jakub dokončil: Já načítám usnesení včetně faktických poznámek, a to od tohoto okamžiku. A ještě před hlasováním zaznělo - a znovu to zrekapituluji ze stenozáznamu: Druhý návrh hlasujeme podle § 59 odst. 2. Je to omezení, že poslanec může vystoupit nejvýše dvakrát, a to včetně faktických poznámek.

Tak to k těm nejasnostem, které tady byly před pauzou, takto je to ve stenozáznamu. A my se vracíme k přihlášeným.

Já si jenom dovolím načíst omluvy, které v mezičase došly. Omlouvá se paní poslankyně Pavla Golasowská, a sice do 14 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Václav Král do 11 hodin z pracovních důvodů, Petr Letocha od 10 do 12 hodin z pracovních důvodů, Eliška Olšáková do 13.30 hodin z pracovních důvodů, Berenika Peštová do 12 hodin z pracovních důvodů, Karel Smetana do 10.20 hodin z osobních důvodů. A z členů vlády se omlouvá pan předseda vlády Petr Fiala od 11.20 hodin do 15 hodin z pracovních důvodů, pan ministr Mikuláš Bek z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Martin Kupka z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a Jan Lipavský bere zpět svou omluvu z pracovních důvodů, bere zpět omluvu do 13 i od 14 hodin.

Tímto se vracíme k přihlášeným. S faktickou poznámkou, která, upozorňuji, je evidována, se hlásí pan předseda Jakub Michálek. Prosím, pane předsedo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych přispěl trochu ke zklidnění současné situace. Cílem našeho postupu skutečně bylo dát všem řečníkům možnost vystoupit. Je tam přihlášeno přes 70 lidí. Sněmovna je zablokovaná. Já připomenu, že tady máme precedens. To, co bylo schváleno, už tady bylo a odhlasovali to všichni. Dne 4. března 2023 v 0 hodin 3 minuty byla projednávána novela zákona o důchodovém pojištění, kde Poslanecká sněmovna schválila usnesení č. 555, kterým souhlasila, že v rozpravě může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát včetně faktických poznámek. Toto byla dohoda z grémia, hlasovalo pro ni 49 poslanců ANO, 18 poslanců SPD. Je pravda, že to bylo ve stavu legislativní nouze, ale stav legislativní nouze má pro počet vystoupení stejnou úpravu jako standardní jednání. Takže faktické poznámky v řadě parlamentů vůbec nejsou připuštěny nebo v některých případech jsou omezeny a v případě našeho parlamentu je možnost i na základě tohoto precedentu, který jste sami odhlasovali, takováto vystoupení omezit z hlediska počtu. To naše omezení, které jsme navrhli, skutečně bylo motivováno snahou odblokovat parlament tak, aby se dostalo na všechny řádně přihlášené řečníky.

Já bych nyní chtěl poprosit za vládní kluby o přestávku v délce trvání 40 minut, v rámci které by bylo svoláno jednání grémia Poslanecké sněmovny, abychom se dohodli na dalším průběhu jednání tento týden, aby se skutečně dostalo na co nejvíce přihlášených řečníků. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Toto je tedy návrh na čtyřicetiminutovou přestávku, během níž proběhne grémium. A co se týče toho návrhu, tak paní předsedkyně s ním souhlasí, čili grémium může proběhnout čtyřicetiminutové, čili od 11.23, to znamená do 12.03. Domnívám se, že toto byla jasná žádost o přestávku. (Hlouček poslanců před řečništěm se vyjadřuje a reaguje na předsedající.) Organizačně je to možné. Je to možné, pane předsedo. Já jsem načítala jasný čas. Takže už není zájem vystoupit.

A nyní přerušuji toto jednání do 12.03 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.24 hodin.) ***


Související odkazy


Videoarchiv11:20


Přihlásit/registrovat se do ISP