(14.00 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

Proč se tedy bránit referendu? Vždyť je to natolik závažné téma, že tady se to referendum přímo nabízí. Udělejme referendum klidně i pro občany v zahraničí, kteří se k tomu hlásí. To referendum nemusí být za jeden víkend, můžeme to nechat třeba půl roku, aby oni měli čas, když sem jedou na dovolenou, abychom si je prověřili, aby se mohli zúčastnit. Jenže tady je asi problém, to bychom asi nestihli do příštích parlamentních voleb, že? Tady asi vítr fouká. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další vystoupí paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Koten.

Než paní kolegyně dorazí, načtu jednu omluvu. Pan poslanec Kaňkovský Vít se omlouvá od 14 hodin z pracovních důvodů.

Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěla reagovat na pana ministra Lipavského. Bohužel vidím, že se tady střídáte jak do houslí, takže mi zase mezitím utekl. Já jsem chtěla říct, že on mě vůbec nepochopil. On mě vůbec nepochopil! Já jsem tady neříkala nic, co by bylo - já nevím, on říkal, že někomu chci brát právo, nechci, aby volil. To přece není pravda. Celou dobu říkám, že nikomu žádné právo neberu.

Já jsem tady řekla hned na začátku faktickou poznámkou, která reagovala na mého předřečníka pana Vondráčka, prostřednictvím pana předsedajícího, že každý z nás můžeme volit v daném okresu nebo městě, musíme to doložit trvalým bydlištěm, nebo v kraji, musíme to doložit, že v tom kraji žijeme. Já také nemůžu z Ústeckého kraje volit v Moravskoslezském, protože se mi tam chce volit a mám tam někoho, koho bych chtěla ráda volit. Taky nemůžu, ne? To jsem řekla. Řekla jsem to, že nemůžou být přísnější podmínky pro naše občany než pro občany v zahraničí. Já když půjdu k volbám a budu mít dva dny propadlou občanku, tak mě nenechají volit, a naši občané v zahraničí si budou prostě chodit na nějaké čestné prohlášení? Co to jako je? Tak mě vyhodí od komise, byť o mně vědí, že jsem v seznamu, mám tam trvalé bydliště, všechno o mně vědí, to tady bylo řečeno. Přesto propadlá občanka mě vyloučí od toho, abych mohla volit. A v zahraničí přijdou a doloží tam čestné prohlášení, že tam někde asi bydlí možná? To tady bylo řečeno.

A pak to další, co jsem tady řekla. Ano, všichni, co zde žijeme, se podílíme na chodu tohoto státu a svojí volbou si vlastně volíme tu cestu. Proto chodíme k volbám, proto to dáváme buď tomu, nebo onomu, já nebudu říkat, jaké straně, jo? Ale oni si volí (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) v Americe třeba toho Trumpa (Předsedající: Čas.), jak tady bylo řečeno (Předsedající: Děkuju, děkuju, čas, prosím.), a pak jdou volit našeho prezidenta.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Koten. Prosím, abychom dodržovali ty dvě minuty - vzhledem k tomu, že se hlásíte opakovaně, tak o to více. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych tady rád zareagoval na svého ctěného předřečníka pana Cogana, vaším prostřednictvím, protože tady se pořád říká, že ti občané v zahraničí mají ústavou zaručená práva. Ano, samozřejmě že máme ústavou zaručené právo volit. Ovšem tento návrh právě tu propagovanou ústavu naši, jak se má dodržovat, tak ho flagrantně porušuje, protože porušuje právě ta pravidla, která jsou napsána v ústavě, jaká má být vlastně volba, že musí být rovné to právo pro všechny lidi. A přesně, jak tady kolegyně, vaším prostřednictvím, Berenika Peštová řekla, tak ta práva právě tímto zákonem vy chcete flagrantně porušovat, protože to právo nebude rovné.

A co se týká kontroly identity: no, tak pokud tedy nemusí být ani ověřený podpis v zahraničí, to už samo o sobě dokazuje, že to je naprosto účelově napsaný dopis, samozřejmě i s navazujícím zákonem o změně občanství České republiky, protože tam se dá vygenerovat téměř nekonečné množství těch lístků. A vzhledem k tomu, že jak tady říkal pan ministr Lipavský, vaším prostřednictvím, tak oni ty lidi mají zmonitorované, kteří žijí ve Spojených státech a chodí třeba volit, anebo z té diaspory, která tam žije. Podle mého to je účelová a naprosto zoufalá snaha se dostat pomocí korespondenční volby k těmto hlasům potenciálním. A pak už jenom poběží rotačky, jak jsme to viděli ve Spojených státech, a vznikne tam samozřejmě obrovské množství vygenerovaných podpisů, které nikdo nemusí ověřovat. A pachuť občanů, kteří žijí zde v České republice, na regulérnost voleb bude naprosto obrovská. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Berki, připraví se pan poslanec Rais.

 

Poslanec Jan Berki: Vážený pane místopředsedo, vaším prostřednictvím bych se chtěl omluvit kolegyni Ožanové za to, že jsem na ni pokřikoval, to považuji z mé strany za velmi nedůstojné. A na druhé straně bych chtěl upozornit, že v tom § 60 odst. 1 je: "Poslanec se může přihlásit k faktické poznámce, kterou reaguje na průběh rozpravy, nikoliv konkrétního poslance či poslankyni." A já jsem ve svém příspěvku reagoval na to, že se domnívám, že průběh té rozpravy není úplně v souladu s jednacím řádem.

Zároveň bych, vaším prostřednictvím, kolegovi Kettnerovi chtěl říci, že ten odstavec má také více vět než jen tu první a je tam také, že nelze v ní však uplatňovat věcná stanoviska k projednávané otázce. A protože jsem si vědom, pane místopředsedo, vaším prostřednictvím, toho, co jste říkal, že to vyžaduje, aby všichni řídící schůze ji řídili stejně, proto jsem vyzval organizační výbor, aby se této otázce věnoval. Nepodával jsem konkrétní návrh týkající se průběhu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za vyjasnění a nyní bude následovat faktická poznámka pana poslance Raise, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Já bych dokončil tu myšlenku ohledně těch Erasmus studentů, že skrze zavádět korespondenční hlasování si myslím, že je zbytečné, protože když bych to zkrátil ta čísla, nebo neuváděl přesně ta čísla, která tady samozřejmě mám, Erasmus je prioritně určen asi pro deset evropských zemí, a řádově jde, když to vezmu v ten konkrétní měsíc, kdy by byly ty volby, jde maximálně o desítky lidí včetně ještě dalších programů, které univerzity dělají, to je Tempus třeba nebo CEEPUS a další. Takže myslím si, že ta metoda, přístup k zahuštění volebních míst a snížení vzdálenosti - třeba v Anglii, když jsou volby, v podstatě je to všechno v dosahu i toho studenta, který by případně chtěl volit. To si myslím, že je lepší cesta zahustit ta volební místa v těch jednotlivých zemích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a bude pokračovat s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Já si opět dovolím reagovat na kolegu Vondráčka, vaším prostřednictvím, a na více kolegů, kteří se již zmínili o jedné věci. Týká se to částečně Ministerstva zahraničních věcí a tam je to doručování. Tam je napsáno, že budou dávat vyhlášku, budou brát respekt na dostupnost podmínek poskytování poštovních služeb na příslušném území. Já jenom bych to chtěl rozšířit, jestli si fakt uvědomujete, co to znamená, protože doručování třeba i na území cizího státu, oni ne všichni znají doručování do vlastních rukou. Zkuste se podívat jenom do Polska. Když se pokusíte něco doručit do vlastních rukou, tak to může převzít kdokoliv z rodiny, kdo tam bydlí na té adrese. To znamená, opravdu nejsem si jistá, do kolika zemí, a to by mě zajímalo. Ministerstvo zahraničí o tom uvažuje. Opravdu ty poštovní podmínky jsou v každém státě různé, a to doručování - tady je jedno nebezpečí, nemusí být do vlastních rukou.

Další věc, která mě zaujala, je - a možná se k tomu ještě budu muset vracet s ohledem na čas - hodně o tom hovořil i kolega Patrik Nacher, vaším prostřednictvím, pane předsedající, i kolegyně Mračková Vildumetzová, vaším prostřednictví, a to je ta účinnost, protože v odůvodnění, které máte, je, aby bylo možné korespondenční hlasování využít ještě pro volby před nabytím účinnosti zákona o správě voleb, fakticky jde jen o volby do Poslanecké sněmovny na podzim 2025, případně předčasné volby do Poslanecké sněmovny nebo volbu prezidenta republiky, pokud by se musela konat nová volba před uplynutím funkčního období stávajícího prezidenta. Jenom tak pro vaše upozornění, protože si nejsem jista, zda jste to všichni četli - takže uvažujete i o předčasných volbách a za to vám děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP