(13.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kobza, připraví se pan poslanec Sadovský, prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já bych si dovolil ještě vznést dotaz na pana doktora Vondráčka. V České republice máme zhruba 40 % nevoličů. Jsou to lidé, kteří tady žijí a na jejichž život přímo dopadá výsledek voleb. Takže teď je samozřejmě otázka: z těch statisíců Čechů z pátého kolene, kteří žijí v zahraničí, jaké procento u nich bude těchto nevoličů? To je jedna věc.

Druhá věc, která mě trochu ruší, je ta, že mezi těmito nevoliči vznikne bonanza identit, u které nebude možné kontrolovat, kdo vlastně ten lístek dal do obálky. Pak samozřejmě se otevírá obrovská možnost na volební manipulace. Takže jsem se chtěl zeptat, jestli pan kolega Vondráček nemá představu o tom, jakým způsobem toto bude ošetřeno, zabezpečeno, aby tady k tomu nedošlo. Protože jestli se bavíme o tom - my jsme to počítali, já potom o tom budu mluvit ve svém příspěvku - že se jedná přes milion osob, tak v tom případě tam těch nevoličů může být půl milionu, může tam být 600 000 nevoličů. Jejich jména ale těžko budeme kontrolovat, protože potom může dojít k tomu, že budou hlasovat i veteráni z občanské války. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Sadovský, připraví se pan vicepremiér Rakušan.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane předsedající. Budu navazovat na předcházející debatu o dopisu voličky z USA:

"Tito lidé se nestarají o politiku, nikde nemají svoje bydliště a mají jiné životní priority, takže zavádět korespondenční volby je z mé zkušenosti zbytečně nesmyslné.

Osobní vyjádření ke korespondenční volbě v USA, když jsem byla v době covidu volit amerického prezidenta, je velmi negativní. Poté, co jsem opustila volební místnost, řádně odvolila, mně ještě ten samý den byla doručena obálka s novými hlasovacími lístky a výzva ke korespondenčnímu hlasování, takže jsem mohla vlastně volit dvakrát, kdybych chtěla. Nestalo se to jen mně.

Také jsem byla svědkem toho, kdy v sousedním státě se až po volbách našla volební bedna s volebními lístky, která byla umístěna u pošty, kterou někdo v noci přemístil. Jakékoliv takové způsoby, kdy dáváte dopis s volebními lístky, nezaručují, že lístky budou doručeny, že se neztratí a podobně. Proto také došlo k mnoha podvodům. Byla to jen jediná alternativní volba z důvodu covidu a nikdy více se nebude opakovat zde u nás v USA.

Česká republika má 10 milionů obyvatel. Podle posledního věstníku u nás na konzulátu v USA žije asi 500 000 českých občanů. Při posledních volbách se zúčastnila desetina. Lidé opravdu nemají zájem a ten, kdo má zájem, těch pár kilometrů dojede. Zabralo by to velice mnoho práce pracovníkům konzulátu, musela by být zřízena další pracovní místa, náklady na tisk a rozesílání dopisů by byly vysoké. Hlavně pracovníci konzulátu nemají žádné adresy na doručení, jak jsem psala výše. Občané ČR nemají zájem, aby někde uveřejňovali svoje bydliště. Považuji celý tento systém, který je navržen současnou českou vládou, za nesmyslný." (Předsedající: Čas vypršel.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, vůbec tady nebudu nijak kriticky zpochybňovat průběh debaty. Je to legitimní právo kohokoliv diskutovat, ať už v obecné rozpravě, nebo faktickými připomínkami. Je i právo řečníka - klobouk dolů před výdrží - strávit dvanáct hodin u řečnického pultíku. Je to prostě právo, je to parlamentní diskuse a já to nezpochybňuji. Nicméně mě prosím nenuťte, abych v téhle chvíli já nějakým způsobem reagoval ve faktických poznámkách. Na pana předsedu Vondráčka tady mám - spočítejme si to - jedna, dva, tři, čtyři, pět a půl stran A4 textu z dnešního jednání. Tady mám rukou psány poznámky na dvě stránky ze včerejšího jednání, jmenovitě podle jednotlivých poslankyň a poslanců tady mám čtyři stránky poznámek. To je opravdu něco, co se do faktické připomínky nevejde. Já to nebudu kouskovat, chci se celistvě vyjádřit. Myslím si, že to je také mé osobní právo a mé osobní rozhodnutí, takže na výzvy, ať reaguji ve dvouminutových intervalech ve faktických poznámkách, prostě reflektovat nebudu. Budu trpělivý, budu čekat, až na mě dojde řada. Jenom prosím neargumentujte tím, že nejsem připraven diskutovat.

Včera jsem tady strávil tři zajímavé hodiny při projevu kolegy Okamury, poslechl jsem si něco z Masaryka. Znovu říkám, je to zcela legitimní, nicméně jsem čekal, zda ho náhodou nějaká potřeba přece jenom nepřiměje k tomu udělat nějakou pauzičku, abych se do ní vměstnal. Nestalo se tak, vydržel to celou dobu. Budu teď respektovat to, že vy se budete dále hlásit, budu poslouchat, psát si poznámky, ale dejte mi možnost potom celistvě vystoupit v takové délce, jako to třeba předvedl váš pan kolega Vondráček. Myslím, že je to zcela legitimní přístup.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, ale on mi utekl pan ministr zahraničních věcí. Chtěl jsem reagovat na jeho první faktickou poznámku, kde říkal, jak jsou ty ambasády perfektně připravené, jak se na to těší. Já mám úplně jinou zpětnou vazbu. Doporučil bych mu, aby se opravdu zajímal o život svých podřízených na ambasádách, kde prostě ví, že už tu stávající administrativu tak tak stíhají, a teď se jim hodí na krk kompletně ty volební lístky, obálky a všechno ostatní. Pak se to všechno vezme, ty dokumenty, a pošle na Prahu 1. Proč se pan Lipavský a Ministerstvo zahraničí trošku víc nebilo za svoje ministerstvo? Je normální, že v Rakousku a Německu se posílají ty hlasovací lístky domů, tak proč se to rovnou neposílá na Prahu 1? To jenom jedna faktická poznámka.

K panu kolegovi Kobzovi. Strašně děkuji za tu důvěru, ale já ty odpovědi nemám, prostě nemám. Děkuji panu ministrovi Rakušanovi, že tady je, že vystupuje, že chce diskutovat, že si dělá poznámky, má pět a půl stránek. Já vám ze srdce přeji, ať vás nezaříznou, pane ministře, ať na vás vyjde řada, protože když bylo lex Babiš, tak jsem měl dvanáct stránek poznámek a nepřišel jsem na řadu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Adámková s další faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Kettner.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych jenom chtěla kratičce reagovat, ještě doplnit k panu ministru Lipavskému, který tu není, ale chci, aby to zaznělo, abychom o tom mohli dále hovořit. Dávám k uvážení a teď jsem s některými lidmi hovořila - jsou různé krajanské spolky ve Spojených státech, které by se velmi rády aktivně zapojily eventuálně do nějaké organizace voleb tam, a jsou ochotny poskytnout i svá místa. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kettner, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Prostřednictvím pana předsedajícího bych chtěl reagovat na kolegu Berkiho. Je to faktická, je to reakce na jeho vystoupení, skutečně nemám přednostní právo, to znamená, nemůžu reagovat okamžitě, co tady zazní. Když jsem poslouchal všechny kolegy s faktickými, jsou to všechno reakce na něco, co tady v rámci toho, co probíráme, padlo. Mám tady taky poznámky ještě na něco, co se řeklo včera. Neměl jsem šanci nějak reagovat, bylo to pozdě a tak dále. Nezaznamenal jsem, že by tady někdo citoval bibli nebo svoje zážitky z dětství. Vždycky to je nějaká reakce na něco, co tady někdo řekl - ministr, předkladatel a tak dále, co řekl nějaký kolega, něco mě zaujalo a tak dál. To jsou prostě faktické poznámky, nemůžu si pomoct.

Mám ještě další poznámku. Pětikoalice se velice ráda ohání určitými průzkumy, které jsou pro ně výhodné. Poslední na Novinkách.cz byl, že nadpoloviční většina českých občanů chce tu korespondenční volbu. Ale to virtuální prostředí je trošičku nepříjemné v tom - byl to průzkum učiněný mezi 500 respondenty. To není nijak moc, tedy možná něco přes 500. Pod tím byla anketa, ve které, když jsem si včera večer kontroloval, tam bylo přes 6 000 lidí, kteří reagovali. Najednou 71 % bylo proti. Takže tady je nějaký velký nepoměr. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP