(23.30 hodin)

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane místopředsedo. Jenom krátce ještě reakce na paní poslankyni Zajíčkovou, vaším prostřednictvím. Mě zaujalo to, jak jste mluvila o tom, že tedy je to záležitost, ta kterou tady projednáváme, že je to výsledek jakési evoluce, že lidé cestují, daleko častěji pobývají v zahraničí a tak dále, tak nějak se pokouším vás parafrázovat, a proto by tato změna měla nastat v tomhle kontextu, a že bychom to měli dělat jemně a bez rychlých pohybů. S tím by se dalo souhlasit, pokud by tato norma prošla opravdu takovým tím řádným a standardním legislativním procesem. Pokud by to nebylo v tom režimu, jak to máme tady dneska. Pokud by to šlo přes Legislativní radu vlády a pokud by to šlo přes standardní připomínková řízení, jak už tady říkaly mé předřečnice před pár hodinami. To si myslím, že si trochu odporuje, to co říkáte. Bez rychlých pohybů i jemně, a přitom tímhle způsobem. To je můj názor na to. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Babka s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Berki. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já si dovolím ještě krátkou reakci na vás, vaším prostřednictvím. Omlouvám se, mohl jsem zmínit to, že ta vaše citace mířila tedy k těm domácím korespondenčním volbám. Já si myslím, že to z ní ale vyplynulo, nicméně jsem to mohl zmínit. Tak za to se omlouvám. Nicméně ten princip, o čem ta korespondenční volba je, jestli je ze zahraničí nebo jestli platí doma, tak ten princip té korespondenční volby je stejný. A vy to bohužel pravděpodobně zavedete v této řekl bych až silně polarizované době, právě bez nějakého širšího politického konsenzu. A notabene, může se právě stát, a už to tady dneska padlo, že Ústavní soud, až bude tento zákon prozkoumávat, tak právě může rozhodnout, že je to právě diskriminace těch domácích voličů, a rozhodne o tom, že by se ta korespondenční volba měla zavést nejen pro ty zahraniční, ale právě pro ty domácí z důvodu jejich diskriminace. Protože princip té domácí i zahraniční korespondenční volby je stejný. A proto jsem si tady dovolil vás citovat, protože tu Pandořinu skříňku prostě otevíráte. Ve všech zemích, ve kterých byla ta korespondenční volba zavedena, ať už byla ze zahraničí, nebo domácí, tak nějakým způsobem se samozřejmě v tom zavádění dalších sociálních skupin prostě pokračovalo. Nicméně princip té korespondenční volby domácí a zahraniční je podle mého názoru stejný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji, omluvu přijímám. A další vystoupí pan poslanec Berki.

 

Poslanec Jan Berki: Děkuji. Já vaším prostřednictvím, s dovolením, zase odpovím kolegovi Maškovi. Já jsem slyšel spoustu různých historek i o volebních komisích u nás a pořád z toho neusuzuji, že primárně jde některým lidem o to podvádět. Tudíž tento přístup jaksi aplikuji i na naše velvyslance. A tam já opravdu předpokládám velkou morální integritu. Většina našich velvyslanců je vybírána jako kariérní diplomati, a přesto i u těch, kteří tak nebyli vybráni, nemám já tendenci předpokládat, že by snad měli oni nějakou potřebu podvádět u sčítání voleb.

A ještě bych se vymezil proti jedné věci. Velvyslanec není poplatný tomu, kdo ho tam vyslal. Jeho úkolem je činit kroky, které jsou v souladu se zahraniční politikou České republiky. A zahraniční politiku České republiky povětšinou nastavuje vláda. Tedy nejsou poplatní, ale vykonávají to, co mají v náplni práce.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Mašek, připraví se paní poslankyně Zajíčková. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Já panu kolegovi Berkimu, vaším prostřednictvím, už jenom řeknu, já jsem porovnával ty dvě možnosti. Klasická komise obsazená napříč všemi stranami v uvozovkách versus ta komise, jestli se tomu tak dá říkat, na zastupitelském úřadu. Nic víc, nic míň. A porovnal jsem ty možnosti. Dál to nechci rozvádět. Morální integritu, to jsem tady říkal, žádných velvyslanců nerozporuji.

Na pana poslance Bělora, vaším prostřednictvím, který je předsedou podvýboru pro krajany a který nám zde vysvětlil, že dlouhodobě se asi na tom pracuje a že to je prostě zřejmě nějaký souběh, jak jsem pochopil, té práce na zákonu o státním občanství. No, souběh, když to chceme rozšířit na čtvrtou generaci, to je jako hra letadlo. Spočítejte si to. Ti lidé skutečně, řada z nich opravdu o České republice vůbec nic neví a nejsou s ní nijak spojeni, možná přes nějakou prababičku. A zároveň v této Sněmovně projednáváme zákon o korespondenční volbě. Tak prosím, nikdo z nás přece není tak naivní, aby mluvil o náhodném souběhu. Kdo z nás tu věří na náhody? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vystoupí paní poslankyně Zajíčková, připraví se paní poslankyně Pošarová.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Já už jsem se naučila to, že faktické poznámky jsou vlastně reakcemi na to, co tady zazní. Tak já mám tři reakce na tři reakce, které tedy tady proběhly.

Nejdříve na pana kolegu Nachera, prostřednictvím vás, pane předsedající. Vy jste šel těsně po mně, když jsem tady nezdůvodňovala korespondenční volbu příklady evropských zemí, nebo vůbec zemí v celém světě. Já jsem tady, ten jediný důvod, který já vnímám, který je pro korespondenční volbu, je změna v chování našich občanů, kdy vyjíždějí do zahraničí, a my se musíme této situaci přizpůsobit a adaptovat se na ni. Takže mě opravdu nezajímá, co se děje v Evropě nebo v Izraeli nebo na druhém konci světa, protože vždycky máme nějaký příklad, který to podporuje nebo to nepodporuje. Můj důvod, proč podporuji korespondenční volbu, je to, že celý život pracuji s mladými lidmi, vím, jak žijí, jak změnili své uvažování, vím, jak změnili své chování, jak cestují a chtějí se zúčastnit zároveň i voleb. Mám osobní příklad, kdy prostě můj syn šest hodin musel cestovat, aby mohl volit prezidenta. A bylo to velmi komplikované.

Druhá moje reakce je, tuším, na pana Hendrycha, teď se omlouvám, nebo na některého z kolegů, který tady zmínil mého kolegu z ODS pana Novotného. Já bych jenom chtěla říct, že já také nesouhlasím s některými výroky svého kolegy. A víte, co jsem udělala? Našla jsem odvahu a napsala mu veřejnou výzvu, aby prostě svoje chování usměrnil a přizpůsobil nějakým kulturním zvykům. Tu odvahu jsem našla. A teď už je to na něm a je to jeho zodpovědnost. Takže já s ním také nesouhlasím, ale já jsem taky pro to něco udělala a našla jsem, jak říkám, tu odvahu a ozvala jsem se.

A poslední reakce moje je na to, jak jsem tady říkala, že i já se snažím k věcem přistupovat velmi jemně (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) a nedělat prudké pohyby. Pokud bychom měli s vámi jiné zkušenosti, s vámi jako opozicí, tak bychom to tou standardní cestou určitě projednali.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, moc se omlouvám. Kdyžtak poprosím o přihlášení se k faktické poznámce opětovně, ale čas musíme dodržovat všichni. Paní poslankyně Pošarová vystoupí. Prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat na naše předřečníky. Víte, já jsem myslela, že žijeme v právním státě a že máme dodržovat ústavu. A tady vidím, že mění se tam možnost, protože tajné hlasování, když budu konkrétní, je, že tato zásada znamená, že nesmí být možné spojit voliče s odevzdaným hlasem. Pokud, máte to i na stránkách Sněmovny. To znamená, že tam vidíte, kdo odesílá přece ten lístek. A jak to pak jako můžete spojit, jako to pak může volit kdokoliv jiný? Vlastně budou chodit hlasy, nikdo nebude vědět, odkud chodí.

Za další, chci se ještě zeptat, co se týče přímosti. Přímá volba znamená, že přijde člověk a vhodí to do urny. Když to hodíte do pošty, chodí to přes desítky lidí, možná stovky lidí. Jak zaručíte, že ten hlas nebyl třeba cestou změněn nikým jiným? Prostě tam chybí ta přímost.

A další. Máme zkušenosti, že známí byli na Novém Zélandu a chtěli se účastnit voleb, vlastně být na velvyslanectví a dohlédnout. Nebylo jim to ani umožněno. Takže jak máme pak důvěřovat, že ani prostě se nemění lístky na tom velvyslanectví? Tady slyšíme autoritu, věřte, ale vy to absolutně zpochybňujete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Bělor s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Havel Matěj Ondřej. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Roman Bělor: Pane předsedající, dámy a pánové, já budu jenom reagovat na reakci pana kolegy Maška. Já chci jenom říct, že je to skutečně náhoda, a chci to jenom doložit ohledně tedy toho zákona o občanství tím, že se jedná podle odhadu Ministerstva zahraničních věcí o desítky, možná nižší stovky osob. Jedná se jednoznačně o historickou křivdu. A chci jenom ještě zdůraznit, že v této věci jsme našli poměrně velkou shodu s vašimi kolegy v tom podvýboru pro krajany, a pojďme se pokusit tuto agendu mít jako jakési oko uragánu v té dnešní bitvě. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP