(15.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

5. Zahraniční zkušenosti z posledních let. Vím, že to není úplně srovnatelné, ale už to tady padlo z úst některých předřečníků ze strany pětikoalice, tak se k tomu vrátím. Třetina Američanů dnes hovoří o ukradených volbách. Nejen poražený bývalý prezident, ale velká část politiků i veřejnosti je stále přesvědčena, že byl prostřednictvím korespondenčního hlasování spáchán obrovský volební podvod. Země je v důsledku toho fatálně rozdělena, demokracie otřesena a tak dále. Každopádně co se stalo my nezjistíme, nejsme takovými znalci, nežijeme tam. Co se přesně stalo, nebudu to tady soudit. Mám informace z veřejných zdrojů jenom tak jako většina z vás. Ale stalo se to, že korespondenční volba fakticky rozložila důvěru ve volební systém, a stalo se to v dalších zemích. A mě opravdu zajímá, jak vysvětlíte občanům České republiky, že korespondenční volba nenaruší nebo nějakým zásadním způsobem nepoškodí robustní volební systém v České republice? V situaci, kdy volební komise budou sčítat desetitisíce obálek s volebními hlasy a tak dále, kdovíkým adresované. Nezapomínejme prosím, že i demokracie má své silné nepřátele. Nezapomínejme, že tito nepřátelé mají své mocné nástroje, kterými jsou schopni ovlivňovat chod nejen státních institucí, ale i mechanismy, které jsou tradičně zaběhlé.

6. I dnes je v zahraničí možné volit na zastupitelských úřadech, na velvyslanectvích a na konzulátech. Takže jak naši krajané, tak naši občané v zahraničí možnost volby mají. To je potřeba zdůraznit, protože se občas setkáváme s dotazy, že snad nechceme, aby volili naši krajané v zahraničí. To je samozřejmě nesmysl. Oni dni dnes tu možnost mají. A nezpochybnitelnou cestou, kterou by bezesporu hnutí ANO podpořilo, by bylo naopak ve dnech voleb rozšířit možnosti, kde se dá volit. Zastupitelské úřady si tak například pronajmou další místa, aby se přiblížili voličům. Proč vymýšlet kolo, když máme osvědčený systém? Jak vysvětlíte občanům, že jste dali přednost nákladnějšímu řešení, navíc spojenému s rizikem v podobě ohrožení důvěry ve výsledky voleb jako takových?

7. Koalice korespondenční volby tlačí na sílu už pro volby v příštím roce, to znamená v roce 2025, a to bez konzultace s opozicí či s příslušnými státními orgány, to je poslanecký návrh. Ptám se, proč takhle zásadní věc nepřichází do Parlamentu jako vládní návrh? Proč ministr vnitra Vít Rakušan obešel připomínkové řízení i Legislativní radu vlády. Proč se nemohla vyjádřit připomínková místa? Nebylo tomu tak proto, že uvnitř samotné pětikoalice panuje obava, že připomínky jednotlivých ministerstev by mohly přijetí zákona zkomplikovat a dodat argumenty odpůrcům zákona?

A úplně nakonec, dejme tomu za osmé. Jaké jsou tedy vlastně priority vlády Petra Fialy ve světle fiaska její hospodářské politiky a slábnoucích volebních preferencí? Statisíce lidí v uplynulých dvou letech upadly v České republice do chudoby a v jednom žebříčku za druhým se propadáme na úplný chvost. A v tuto chvíli se pětikoalice spojí jako jeden muž a přichází do Sněmovny s něčím tak kontroverzním a zástupným, jako je korespondenční volba. Nezlobte se, ale to je pro mě čiré zoufalství. Zjednodušit volební účast krajanů v zahraničí lze i bez toho, aby důvěru v náš kvalitní volební systém narušovaly pytle poštovních obálek. Názor hnutí ANO na korespondenční volbu je ostatně úplně stejný, jako byl názor premiéra Petra Fialy na tuto volbu ještě v listopadu 2020. Kdyby pětikoalice místo politikaření a zoufalé snahy o politickou záchranu, a to za jakoukoliv cenu, měla opravdu na srdci kvalitu demokracie v Česku, k úvahám o změně volebního systému bez diskuse s opozicí by nepřistoupila a každopádně by k tomu přistupovala s větším respektem.

Já vás proto vyzývám, abyste tento nepodařený návrh v zájmu politické stability a ochrany demokracie stáhli, zasedli s námi k jednacímu stolu a o zavedení korespondenční volby jednali způsobem, který povede k nalezení udržitelného a přijatelného řešení, a to v rámci řádného legislativního procesu. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další přihlášenou s přednostním právem je paní místopředsedkyně Dostálová, následuje pan místopředseda Havlíček, pan předseda Okamura a pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený člene vlády, pane ministře, dovolte mi se také vyjádřit k návrhu 15 poslanců vládní koalice, kteří plánují pravděpodobně téměř bez povšimnutí a hlubší diskuse ve společnosti, mezi reszrty a ideálně tady na půdě Poslanecké sněmovny přijmout zcela zásadní návrh, který zásadním způsobem mění formu základního pilíře v demokracii, a to je způsob, jakým přistupujeme k samotnému volebnímu aktu. Při tomto zásadním zákonu, který mění český volební systém, a tím ve svém důsledku i pravidla naší společné demokracie, by měla být politická, ale i celospolečenská diskuse, obšírná a mohutná. To však zcela zřejmě není v zájmu navrhovatelů, a tak využívají krátké historické okénko, kdy mají převahu i v Poslanecké sněmovně, tak také v Senátu, a silou své pohodlné většiny v obou těchto komorách Parlamentu očekávají hladký a bezproblémový průběh.

Kdyby skutečně šlo pětikoalici o řešení nějakého zásadního problému ve způsobu volby, který korespondenční volbou údajně má být vyřešen, chtěla by také pětikoalice co nejširší společenskou akceptaci této zásadní změny. V tom případě by bylo i v jejím zájmu, aby byla navržena změna, která je širokou veřejností postupně prodiskutována, a aby v této diskusi i oni sami mohli rozvinout své pravděpodobně přesvědčivé názory a argumenty dokládající nezbytnost přijetí této novely. Bohužel tak tomu však není. Dovolím si proto prezentovat aspoň svůj názor. Názor, proč zavedení korespondenční volby je krokem nesprávným směrem, chybou a proč politický kalkul pětikoalice je v této chvíli zcela zásadní chybou, která se České republice může výrazně nevyplatit.

Tak tedy, vážení kolegové, proč jsem proti korespondenční volbě, alespoň pár věcných argumentů. Musím začít svou zcela zásadní a hlavní výhradou. V rámci korespondenční volby bude zcela jasně a jednoznačně prolomen princip svobodné volby. To je jeden ze základních stavebních kamenů demokratické, svobodné volby. V korespondenční volbě nelze žádným způsobem zkontrolovat, zda volič někde na druhé straně planety skutečně volí svobodně a tajně. Jak ověříme, že někdo někoho nenutil anebo že za volbu (ne)získal například nějaký benefit, klidně ve formě finanční odměny? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP