(18.00 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Shodou okolností vlastně v současné době projednáváme novelu zákona o zbraních a střelivu, která prošla prvním čtením, prošla druhým čtením, prošla výbory. Garanční výbor je výbor pro bezpečnost a do 21. prosince ve své podstatě už jsme byli před třetím čtením, přestože tam byly určité pozměňovací návrhy jak ze strany koalice, tak opozice, tak tento zákon byl nekonfliktní, byl napříč politickým spektrem, byla na něm shoda. A troufnu si říct, že nebýt 21. prosince loňského roku, ten zákon prošel možná s nějakými neshodami v rámci pozměňovacích návrhů třetím čtením a nabyl by účinnosti. Souběžně je tam ještě zákon o munici.

Pan ministr to tady často zmiňuje, já děkuji i za ten kulatý stůl, který proběhl minulý týden ve středu. Byli jsme tam účastni jako opoziční poslanci, vyslechli jsme si tam zástupce psychologů, psychiatrů, hovořili tam lidé, kteří se otázkou zbraní a střeliva zabývají. Byli tam pracovníci bezpečnostního odboru Ministerstva vnitra, což je gesční odbor na Ministerstvu vnitra, který dělá metodiku napříč dalšími ministerstvy a zabývá se touto problematikou. Na tom kulatém stolu, pan ministr to tady už zmiňoval, bylo řečeno, že se vytvoří pracovní skupina i za účasti opozice, kdy se budeme vyjadřovat nějakým způsobem, co vlastně ještě můžeme udělat v zákoně o zbraních a střelivu, co můžeme ještě udělat všichni navíc, abychom se pokusili zabránit nějakému dalšímu podobnému útoku. To je myslím úkol nás politiků.

Samozřejmě musíme si říct, že jsme se tam dohodli ve své podstatě, že tento zákon necháme projít s pozměňovacími návrhy třetím čtením, potom se bude pracovat v té pracovní skupině a případně by se přistoupilo k nějaké rychlé novele, protože ten zákon, jak tady dnes také už zaznělo, nabývá účinnosti 1. 1. 2026. Jestli do té doby bude společenská poptávka, bude něco tak urgentního, co by mohlo opravdu zabránit například nějakému podobnému činu, tak už je potom věcí nás politiků a tady si troufnu říct, že určitě my nebudeme tomu bránit.

Co bych chtěl jenom říci v této souvislosti s tím kulatým stolem, že tam vystoupili zástupci psychologů a psychiatrů. Já ta jména nemám tady napsána, ale tito zástupci, ti lékaři říkali, že jich je jenom omezený počet v České republice. Je to v souvislosti s tím, jak tady také zmiňoval pan ministr, že by buď prvožadatelé, anebo i držitelé zbrojních oprávnění měli procházet nějakými psychotesty. Jestli všichni, anebo jenom držitelé nějakých třeba delších zbraní a tak dále, to je věcí právě té pracovní skupiny. Ti lékaři nám tam říkali, že jich je jenom omezený počet, že osoba, která se nepodrobí například důkladnému psychologickému vyšetření, ne v nějakém rozsahu jedné, dvou hodin, ale musel by s ním ten psycholog pracovat třeba půl dne, tak potom by možná odhalil nějaké změny, které by vedly k tomu, že by mu například byl ten zbrojní průkaz odebrán, ale že se opravdu nedá zabránit tomu, aby v tom mezidobí, jestli to bude rok nebo dva roky mezi tím vyšetřením, kterým ten člověk projde, a potom se mu změní zdravotní stav nebo psychický stav, tak prostě nezabráníme tomu, aby ten člověk prostě nešel a neudělal nějaký takový ten nepředvídatelný skutek. To jenom, že tady teď ve veřejném prostoru se začíná objevovat to téma psychologického vyšetření nebo nějakého dalšího vyšetření. Je to věcí lékařů a odborníků v této oblasti, aby tam byla nějaká provázanost od obvodního lékaře, který dává dnes v tom platném zákoně dobrozdání k tomu, aby člověk vůbec splnil jednu z podmínek pro vydání zbrojního oprávnění.

Teď bych se chtěl vrátit zpátky, jak my pohlížíme vlastně na tu situaci 21. prosince 2023. Po útoku ve své podstatě, i k pietě k obětem a k těm zraněným, byl mediální klid ze strany - i jsme byli dotazováni třeba novináři, já jsem říkal, že se nechci vyjadřovat do té doby, než budeme trošku... než si to trošičku sedne, než vůbec pomine vlastně ten první šok. Bohužel musím říct, že se vyjadřovala celá řada kolegů, různých politiků k této věci, kteří okamžitě měli určité soudy, okamžitě se vyjadřovali k aktivnímu střelci, okamžitě se vyjadřovali k typovým plánům AMOK, což je typový plán, který policie využívá při těchto mimořádných situacích. A domnívám se, že některé výroky nebyly úplně v pořádku.

Když si rozfázujeme ty věci, tak my jsme nikdy neřekli, že od počátku ohlášení střelby na Filozofické fakultě na Palachově náměstí, což je vlastně pro nás podstatně důležitý čas, a to je čas 14.59, tak prosím vás, prvosledové hlídky, které byly na perimetru staré Prahy, protože souběžně možná bylo štěstí, že probíhalo i policejní opatření na vánoční trhy, které bylo vyhlášeno v souvislosti s měkkým cílem - Staroměstským náměstím, které je nedaleko, probíhaly tam vánoční trhy, máme izraelsko-palestinský konflikt a mohlo tam... byl předpoklad, že by mohlo teoreticky dojít k nějaké radikalizaci třeba i nějakých Palestinců, takže prvosledových hlídek na tom teritoriu bylo velké množství. 14.59 započala ta vražedná střelba a první policejní jednotky po vyhlášení kódu A1000, což je kódové označení pro hlídky, aby se sjely na místo aktivního střelce nebo této mimořádné situace, tak do tří, čtyř minut tam byly první prvosledové hlídky. Velké poděkování všem zasahujícím policistům. Velké poděkování toho osobního nasazení, protože šly do terénu. Ta budova nebyla zmapována. Dovedete si představit čtyřpatrovou budovu, kde probíhalo v té době nějaké vánoční zpívání, probíhaly tam ještě nějaké výuky. Někteří studenti vůbec nevěřili tomu, že se tam něco děje. Slyšeli jste, že někdo říkal, je to asi nějaké cvičení, které za deset, patnáct minut skončí. Teď tam přijíždějí ty prvosledové jednotky, které přesně podle typového plánu AMOK mají jediný cíl: jediný cíl je vyhledat aktivního střelce a eliminovat aktivního střelce. To znamená, oni jdou v tom prvním okamžiku, pokud možno, když slyší nějakou střelbu, a není jejich jiným cílem v tom prvním okamžiku než zabránit pokračování útoku, toho trestného činu, jestli tam dochází k nějakému vraždění civilistů, to znamená, eliminovat toho střelce. Potom nastupují všechny ty další úkony, které tam byly v rámci Policie České republiky, v rámci integrovaného záchranného systému, byly tam dál aplikovány.

Tady kromě věcí, které jsou předmětem nějakého spíš poučení, spíš abychom se podívali, co jsme mohli dělat ještě jinak a lépe, tak já tady osobně nevidím tak zásadní pochybení. Ano, můžeme se bavit o tom, že když pachatel byl vytlačen policejními hlídkami na ochoz pátého patra a měl tam tu dlouhou zbraň, tak zrovna se stalo to, že policisté vyváděli rukojmí, tedy osvobozené rukojmí přes to náměstí, a tam bohužel došlo taky k zranění několika osob. Jestli to šlo udělat nějakým jiným způsobem, lépe, je to vždycky na uváženou a bude to předmětem nějakého toho poučení.

Další věci, jak tady i zaznívalo - samozřejmě je tam vytyčen vždycky nějaký vnitřní perimetr. Nevěděli jsme, nebo policie nevěděla v tom okamžiku, jestli ten aktivní střelec je sám, nebo má nějakého spolupachatele, to znamená, policejní jednotky musely vlastně pročistit celou tu čtyřpatrovou budovu, velice rozsáhlou, bohužel neměly typové plány té budovy, neměly prostě informace, že tam je nějaké mezipatro, možná by se povedlo toho pachatele eliminovat dříve. Ale on vlastně nejvíc hrůzy spáchal na tom mezi čtvrtým a pátým patrem, tam v té učebně, do které se opakovaně vracel, což je něco nepředstavitelného pro ty lidi. A vlastně policie nedokázala zabránit tomu, a to je to, co říkám - nedokážeme zabránit člověku, který je připraven spáchat takovýto strašlivý čin a je k tomu odhodlán, prostě nesmířen se svým životem a z nějakého ideového důvodu, to potom má ty znaky terorismu, anebo prostě aktivní, osamělý střelec toto provede.

To, že ta policie tam byla rychle, možná on zpanikařil sám. Potom se dostal na ten ochoz, a když potom zjistil, že se dostává do neřešitelné situace, tak v okamžiku, než potom ta policie začala konat další věci, ve své podstatě 15.23 spáchal sebevraždu. Policie potom - 15.23 pachatel páchá sebevraždu na ochozu té budovy, 15.23 tam vstupuje zásahová jednotka, kdy našla vstup do pátého mezipatra, což bylo složité v té budově a nebyl tam přehled, a 15.42 je potvrzení úmrtí pachatele. Od toho okamžiku se rozbíhají všechny ty další činnosti, které byly popsány na té tiskové konferenci. My jsme byli svědky vlastně velice rychlé tiskové konference z logiky věci, protože se veřejnost ptala, to byl ten druhý den, bylo to takové emotivní, bylo tam i ze strany pana policejního prezidenta zmíněno, že tam byly nějaké nepřesnosti, které se potom ještě upřesňovaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP