(16.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Všichni víte, že zákony ve třetím čtení se mohou projednávat pouze ve středu a v pátek, a to v čase od 9 do 14 hodin. Je před námi projednání zákona ve třetím čtení, zákona o zbraních a střelivu. Pan ministr vnitra teď na začátku ledna, a já mu za to děkuju, svolal kulatý stůl, kde jsme řešili všechny pozměňovací návrhy, a jasně, a všichni víme, že ten zákon přináší zpřísnění některých podmínek, ale přináší především digitalizaci, která je klíčová k propojení všech systémů, ať už je to registru zbraní, lékařů a všech dalších, kteří by měli být v rámci tohoto zákona a všech těch věcí propojeni.

Proto zde přicházím opravdu s výzvou a prosbou toho, aby došlo k posunutí, popřípadě přerušení této mimořádné schůze a aby nejdříve byl projednán tento zákon o zbraních a střelivu. Takže můj návrh bodu zní, a chtěla bych opravdu o to požádat předsedy všech poslaneckých klubů, chtěla bych o to požádat ministra vnitra Víta Rakušana, protože on je předkladatelem jak zákona o zbraních a střelivu, tak i zákona o korespondenční volbě - a řekněme si, který zákon je důležitější. Opravdu vás, vážené kolegyně, kolegové, žádám a vyzývám, je to výzva k přerušení, posunutí schůze o korespondenční volbě a projednání zákona o zbraních a střelivu, sněmovní tisk 465. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, děkuji. To znamená, že žádáte o předřazení tohoto bodu, respektive tohoto sněmovního tisku.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, jak jsem řekla, a pan ministr vnitra to moc dobře ví, zákony ve třetím čtení se mohou projednávat pouze ve dnech, jakými je středa a pátek, a to v čase od 9 do 14 hodin. Proto moje žádost je taková, já uvidím a nazvu to, tak, jak jsem řekla, já vám ten bod přinesu a byla bych ráda, aby předsedové poslaneckých klubů a popřípadě pan ministr vnitra, jestli by opravdu nezvážili tento návrh, abychom zítra projednávali tento zákon ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Pan ministr Rakušan s přednostním právem.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Dobrý den, vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já do toho opravdu dneska nebudu a nechci, a to do celé debaty - a zařazení toho prvního bodu, který samozřejmě podpořím, jak navrhoval pan kolega Richter, což jsem dopředu avizoval, ale kvůli tomu tady teď nejsem, a ani tady nebudu konfliktně diskutovat s paní poslankyní Vildumetzovou - jen se pokusím vysvětlit, v jakém stadiu jsme. My jsme v projednávání třetího čtení zákona, ano, ale jeho účinnost je plánována tak, jak bychom zítra schvalovali, pokud by to tak bylo zařazeno, na 1. 1. 2026. (Poslankyně Mračková z místa: My chceme tu digitalizaci dřív.) Takže ve chvíli - já bych, tady na sebe...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, prosím, kolegové, kolegyně, pane ministře, momentíček, omlouvám se, prosím o ztišení v sále!

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ta digitalizace, paní kolegyně, je prostě naplánována tak, že ten registr zbraňový bude programován velmi intenzivně, inhousově, nezadávaně, a to datum 1. 1. 2026 už je v téhle chvíli datem relativně ambiciózním. Já se jenom snažím vysvětlit ten postup ,a jenom mně to dovolte, prosím. Takže je to za prvé zákon, jehož účinnost je od 1. 1. 2026, a poté už jsme svolali, jak jsme slíbili, pracovní skupinu, která se bude zabývat průběžnou novelizací stávajícího zákona č. 119/22 Sb., pokud se nepletu. A tady, pokud bude politická shoda na jeho základních danostech, jak jsme se dohodli na kulatém stole, budu chtít, aby pokud možno v devadesátce prošel a platil od 1. 7. tohoto roku. To je ambiciózní plán a já doufám, že to projde. Ale u toho zákona, který vy chcete zařadit, je skutečně v podstatě v téhle chvíli jedno, jestli o něm budeme při účinnosti 1. 1. 2026 hlasovat teď, zítra anebo za několik týdnů. To na tom faktu a přípravě toho zákona se opravdu nic jako takového nezmění ani neurychlí. A ještě v téhle chvíli jsem chtěl mít prostor se bavit i s poslanci, kteří ve druhém čtení podali pozměňovací návrhy, a u tří z nich jsem je chtěl osobně požádat o to, aby i ve stínu události, kterou jsme zažili 21. 12 na univerzitě Karlově, tyto pozměňovací návrhy stáhli. To mně do zítra určitě neumožníte. Je to výstup z kulatého stolu, který říká, které ty pozměňovací návrhy i na základě některých ukázek na bezpečnostním výboru a podobně se zdají být řekněme proti smyslu současné veřejné debaty i záměru toho zákona zpřísňovat. Já do zítra určitě s těmito poslanci nebudu mít čas komunikovat a znovu říkám, na účinnosti zákona od 1. 1. 2026 se opravdu nic nezmění tím, kdybychom ten zákon projednávali zítra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já se velmi omlouvám, ale já ten bod nazvu Reakce na pana ministra vnitra. Já totiž musím říct, že jsem na bezpečnostním výboru, kde už pan ministr vnitra Vít Rakušan nebyl a byli tam zástupci Ministerstva vnitra, tak jsem je žádala, že digitalizace a propojení těch systémů je opravdu, by mělo být teď prioritou vlády. Dostala jsem od Ministerstva vnitra na bezpečnostním výboru takovou odpověď: Ano, potřebujeme k tomu dvě věci, jsou to peníze a lidi. A já jsem, jestliže, pane ministře, říkáte, že v návrhu zákona je 1. ledna roku 2026, tak právě proto je velmi nutné ten zákon co nejdříve schválit a co nejdříve začít pracovat na propojení těch systémů.

Zároveň když tady hovoříte o těch pozměňovacích návrzích, které jsme projednávali v bezpečnostním výboru, váš kolega pan Letocha, který je zpravodajem, moc dobře ví, že skoro žádný z těch pozměňovacích návrhů nebyl na výboru podpořen. Byly podpořeny pouze dva ty návrhy a k ostatním jsou negativní stanoviska. Opravdu považuji - a vy jste to jasně řekl, i v tomto návrhu zákona je určité zpřísnění - a proto považuji za nutné a chtěla bych vás znovu o to požádat, aby to mělo prioritu a ten návrh zákona jsme tady zítra projednali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Já si momentálně dovolím navrhnout krátké přerušení, abychom si vyjasnili to, co navrhuje paní poslankyně Vildumetzová, a to z toho důvodu, že dává návrh na přerušení, což může dávat pouze předseda klubu, popřípadě řídící schůze, ale ona dává návrh na přerušení schůze, která ještě nebyla zahájena, takže si dovolím vyhlásit pauzu v délce trvání 5 minut. (Poslanec Benda ze sálu: Je to nehlasovatelné.)

Právě proto, abychom předešli nedorozumění, se domnívám, že je dobré si vyjasnit postoj, protože tento návrh, který byl přednesen, je nehlasovatelný.

 

(Jednání přerušeno v 16.48 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP