(9.50 hodin)

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji pěkně. Já si vám dovolím načíst návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k návrhu rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2024 a střednědobého výhledu na léta 2025 a 2026: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie na rok 2024 a střednědobého výhledu na léta 2025 a 2026."

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Opět už nevnímám žádného zájemce o vystoupení v podrobné rozpravě, takže ji končím pro pořádek.

Opět nepředpokládám zájem o závěrečná slova. (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není.

 

My tedy přistoupíme k hlasování o předneseném návrhu usnesení. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby se mohli hlasováním vyjádřit o předneseném návrhu usnesení. Počty přítomných v sále se ustalují.

Zahajuji tedy hlasování o předneseném návrhu. Kdo je pro přednesený návrh usnesení? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti přednesenému návrhu?

hlasování číslo 35 se vyjádřilo 146 poslankyň a poslanců, pro 126, proti 0. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám bod následující, a to

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/2003 Sb.,
o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže
a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 540/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento předložený návrh uvede ministr spravedlnosti pan Pavel Blažek. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Budu se držet svého oblíbeného hesla, že ve stručnosti je síla, to znamená, tento návrh zákona reaguje na nedostatky vytýkané České republice v rozhodnutí Evropského výboru pro sociální práva. Navržená úprava i ve fázi objasňování činu jinak trestného a zjišťování, zda je spáchalo dítě mladší 15 let, a v následné fázi před státním zastupitelstvím, garantuje tomuto dítěti právo na právní pomoc advokátem. Současně se navrhuje umožnit státnímu zastupitelství nepodat k soudu návrh na uložení výchovného opatření při splnění zákonem stanovených podmínek. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. To bylo vskutku stručné.

Nicméně nyní, kdybych měla vyzvat, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, nejprve musíme hlasovat o změně zpravodaje v této fázi. Takže opět zagonguji, aby se shromáždili poslankyně a poslanci v sále. Mám zde nahlášenou výměnu pana poslance Aleše Dufka za pana poslance Michaela Kohajdu. Ještě se opticky ujišťuji, že to je v pořádku.

 

Pokud není žádný protinávrh, poprosím, abychom mohli přistoupit k hlasování o výměně zpravodaje pro prvé čtení. Mění se pan poslanec Dufek za pana poslance Michaela Kohajdu.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu na zpravodaje. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 36 se účastnilo 144 poslankyň a poslanců, pro 107, proti 0. Nový zpravodaj byl schválen.

 

Tímto ho tedy požádám, aby přistoupil k pultíku a ujal se slova. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážené dámy a pánové, jenom krátce navážu na pana ministra. Z hlediska procesu chci jenom informovat, že návrh zákona byl rozeslán nám poslancům jako tisk číslo 540 dne 15. září 2024 a organizační výbor navrhl ústavně-právní výbor jako výbor garanční. Věcně je to tak, jak řekl pan ministr, to znamená, reagujeme na výtky Evropského výboru pro sociální práva, abychom posílili práva dětí mladších 15 let v rámci trestního procesu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášenou paní poslankyni Ivetu Štefanovou. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, i za sebe tento předložený tisk tady krátce shrnu. Tento návrh novely tedy reaguje na nedostatky naší legislativy, které České republice vytýká Evropský výbor pro sociální práva, kdy v naší legislativě chybí zajištění povinného právního zastoupení dítěte mladšího 15 let ve věci řízení, a to i v době předcházení řízení před soudem pro mládež, zejména během podávání vysvětlení v rámci objasňování, zda se jedná o čin jinak trestný, kterého se to dítě mělo tedy dopustit.

Podání vysvětlení jednak zaručuje právo dítěte se k podezření také vyjádřit a jednak slouží i policii k posouzení, jak ve věci dále postupovat. Podle naší stávající právní úpravy má dítě mladší 15 let nárok na právní pomoc, ale orgány činné v trestném řízení nemají tu povinnost mu přítomnost právního zástupce zajišťovat. Není zde ani možnost žádosti dítěte o bezplatné právní zastoupení, takže cílem této novely je toto v legislativě napravit, a to i ve fázi objasňování činu jinak trestného, a právní zastoupení dítěti zajistit.

Druhá část, které se tato novela týká, je další nedostatek, a to ve formě absence možnosti skončit řízení, aniž by dítě mladší 15 let muselo být postaveno před soud. Takže tento návrh dále umožňuje, aby státní zástupce mohl nepodat návrh, jímž by se zahájilo řízení před soudem pro mládež. Zároveň také umožňuje soudu pro mládež upustit od uložení opatření bez nutnosti nařídit jednání v těch konkrétních případech. Takže se jedná o jakési sladění nerovností Evropské sociální charty a naší stávající legislativy, a to ve prospěch práva dětí. Takový tisk je SPD připraveno nadále projednávat a případně ho i podpořit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Táži se, zda je ještě někdo se zájmem vystoupit v obecné rozpravě? Není tomu tak, takže obecnou rozpravu končím. Pro pořádek se táži, zda je zájem o závěrečná slova? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není tomu tak.

Můžeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Táži se, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak, takže přistoupíme k hlasování. Už jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí.

Táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru? Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 37 se účastnilo 147 hlasujících, pro 121, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru, takže se táži, zda má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Nikoho takového nevidím, takže jsme se vypořádali s prvním čtením tohoto tisku.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 13.

 

Otevírám bod

 

81.
Návrh poslanců Michaela Rataje, Jana Bauera, Miloše Nového, Olgy Richterové
a Antonína Tesaříka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb.,
o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 428/ - prvé čtení

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 428/1.

Nyní požádám, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Michael Rataj, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP