(14.30 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Co se týká Energetického regulačního úřadu, v zásadě správně jste uvedl, že se to může pohybovat někde okolo 10 % v průměru, myslíme tím celkový nárůst cen energií. Nicméně musíte to říkat přesně. Je mi líto, budu v tomhle důsledný, musíte to říct na ty skupiny, to znamená skupina, která to bude mít o jednotky, skupina, která to bude mít o desítky procent, skupina firem a tak dále. A není možné to bagatelizovat a průměrovat tak, že řekneme, ono to bude někde plus minus třeba těch 10 %. Tak musím si trošku popíchnout, i když vy jste moc nepíchal... (Reakce v plénu.) Omlouvám se, myslím, jako do nás, že jste nepíchal. Kolegové se tady smějí

Tak o tom plynu. Vy jste tvrdil, že díky vám nedošel plyn. Je to dobře, že nedošel plyn, ale pozor, pane ministře, nebylo to díky vám. Prostě byla dobrá zima, zaplať pánbůh, že byla dobrá zima. My jsme nesýčkovali a nevarovali jsme před tím, že tady dojde plyn, a bojte se všichni! My jsme chtěli po vás jednu jedinou věc, abyste se připravil na variantu - protože nikdo nevěděl, jak se to bude vyvíjet, to bylo pochopitelně v době, kdy začala válka - abyste se připravil na variantu, kdyby ten plyn skutečně docházel, jakým způsobem se bude zásobovat. Je na tom něco divného? Já myslím, že to je normální akt ku bezpečnosti a akt k tomu, abychom se připravili třeba na dobu horší, na dobu, která nastat mohla. A je dobře, že nenastala. Ale fakt to nebylo díky vám. Protože vy jste opravdu nerozhodovali o tom, jak to bude celkově se zásobami plynu v Evropě, a fakt si tedy nemyslím, že byste ovlivnili úplně počasí. Ale to jenom takové malé popíchnutí.

A to druhé, co jste řekl, to považuji za důležitější, pane ministře Síkelo, když jste říkal: Vidíte - vy jste strašili - že neskončily ty firmy v roce 2022. Vy jste říkali, že skončí, Havlíčku, a ony neskončily. Tak firmy neskončily v roce 2022 proto, že za prvé měly hodně zafixované ceny energií ještě z roku 2020, 2021 a tak dál. Jedou do značné míry ze setrvačnosti, což byste měl vědět, jste v průmyslu. A za další taky proto, že jsme podpořili v rámci covidové krize v roce 2020, 2021 a že jsme nezavřeli průmysl. I proto jsme měli v roce 2022 poměrně slušné výsledky v průmyslu. Když se podíváte na rok 2023, žádná hitparáda, pane ministře, minus 5 %, co se týká poklesu průmyslu, minus 1,5 % poklesu investic do průmyslu. Takže byl bych velmi obezřetný. A jsem zvědavý na ty výsledky za rok 2023.

Ale znovu se vrátím k tomu, co jste zde zmínil, a to je ta závislost na Rusku. Žádná vláda, ani vaše, ani naše, ani předcházející Sobotkova, Nečasova a tak dále, neměla v tomto případě vliv na to, jestli k nám bude putovat či neputovat plyn ruský či jakýkoliv jiný. Znovu říkám, podívejme se, podívejte se na plynovou infrastrukturu. Nakupuje se v Německu, v německých trubkách se to míchá a k nám teče plyn takový, který doputuje do Německa. Notabene naše firmy, což tedy mimo jiné jste teď viděl, nemají, respektive naše firmy nakupují plyn, nikoliv stát. Takže to, co jste zde tvrdili několik měsíců, kterak jste zabezpečili to, že sem nejde ruský plyn, nebyla pravda. Já jsem vás na to mnohokrát upozorňoval. Dělali jste z nás ruské šváby, smáli jste se nám, teď jste na to doběhli. A to není o tom, že bych vám to přál, já tomu rozumím. Ale nerozumím tomu, proč jste si přivlastňovali něco, na čem nemáte vliv. Teď jste v situaci úplně opačné, že vám sem proudí neuvěřitelným způsobem ruský plyn, a máte pravdu, pane ministře, vy na to vliv nemáte, to je prostě realita. Ty firmy si to kupují a co tak asi můžete dělat? A to jste taky konečně zkonstatoval. Takže neměl jste zásluhu na tom, že sem šlo méně ruského plynu, a nemáte vinu na tom, že sem v tuto chvíli jde hodně ruského plynu. To jen abychom si to ujasnili, ať to vidí lidé, a víceméně je to přesně to, co jsem tady říkal několik posledních měsíců.

Trošku mě překvapilo to, jak jste pojmenoval ty takzvané šťastné zákazníky z roku 2021. To skoro vypadalo, že by byla jako jejich chyba, že nesli to břímě ruské agrese na Ukrajině. Prostě ti lidé to takhle ale nedělají, pane ministře, oni to nedělají ze spekulativních důvodů. Oni si prostě v nějaké logické době zafixovali cenu. Protože jim končila fixace stará, tak to zafixovali 2021, někdo 2022, někdo samozřejmě později. Oni se na to nedívají z toho důvodu, co možná přijde, nepřijde a tak dále. Drtivá většina lidí to dělá intuitivně, to je realita. Ti lidé nad tím zas až tolik nepřemýšlí, mají jiné starosti, nerozumí tomu, je to normální věc. Prosím, vžijme se do běžné rodiny. Vy jste bankéř, nebo člověk, který dělal ve finančních institucích. To znamená, ano, dokážete si celou řadu věcí provázat, pracujete s tím, možná se podíváte, jak se vyvíjí cena na burze, možná si i zaspekulujete. Tomu všemu bych rozuměl. Ale drtivá většina lidí, 99 % lidí, takhle neuvažuje, nepřemýšlí takhle. Prostě skončila fixace, udělali další. Oni fakt za to vinu nenesou, že si dobře zafixovali z roku 2021.

Ale nezmínil jste už, pane ministře, což mě mrzelo, rok 2022 fixací. Čili když řeknete ano, šťastlivci z roku 2021, co nenesli břímě ruské agrese v roce 2022 a 2023, holt vyskočí nahoru, takže jaksi trošku se zvedl prst, připadalo mi to jako trest, ale možná se mýlím. Ale pozor, i ti, kteří si fixovali v roce 2022, tak ti taky půjdou nahoru. A nebudou to jednotky, může to být 10 až 20 %, to je realita. A 2022, to už byla válka v Rusku.

S čím nemohou souhlasit, pane ministře Síkelo, je to, co jste tvrdil, že těch 64 miliard korun, které převádíte ze státu na zákazníky - to je to, oč tady běží celou dobu, proto taky jdou ty ceny nahoru - tak že tvrdíte, že de facto je forma dotací. Ne, já s vámi fakt v tomhle nesouhlasím, a zásadně nesouhlasím. Protože na tiskové konferenci v pátém měsíci 2023 jste si nechali v rámci headlinu Česko ve formě zatleskat za to, že ukončíte dotační byznys. Prosím pěkně, dotační byznys všichni vnímají to, že odeberete těm firmám peníze, které sosají z těch dotací. Všichni vám zatleskali, my jsme vám říkali, že to je blbost, že to není možné, protože dotace jsou evropské, nikoliv národní. Vy jste řekli ne, my to vyřešíme. A nyní tvrdíte, že přehození těchhle plateb na zákazníky je v podstatě forma ukončení dotací? Ne! To je akorát forma zbavení se závazků státu a převádíte to na ty zákazníky. To se na mě nezlobte. To fakt nemůžeme dostat do šuplíčku, že ukončujeme dotace. To nemůžete fakt myslet vážně, to ne. Ano, přiznejme si, nechcete, aby to platil stát, bude to platit tím pádem zákazník, je to vaše rozhodnutí, proto porostou ty ceny, ale není to ukončení dotačního byznysu.

A nyní tedy ty odpovědi. Takže pane ministře, já věřím, že to sledují vaši kolegové, takže vám dají odpovědi. Já děkuji za to, že jste odpověděl na těch mých deset otázek. Bylo vidět, že vám to kolegové perfektně vypsali. V zásadě musím říct, že jste i věcně odpověděl. V něčem jste mi dokonce dal za pravdu, což mě těší.

Já jsem si tady v rychlosti poznamenal těch vašich deset otázek. Žádní kolegové mi k tomu nepřipravili nic a budu to říkat z hlavy. Tak pojeďme.

První otázka, a já spojím první a druhou: Proč jste nepřipravili zákon o komunitní energetice, případně zákon o akumulaci, ačkoliv byl tlak už v zákonu a tak dále z Evropské unie? - Velmi jednoduché. Komunitní energetika na to nebyla připravena, nebyly na to připraveny distribuční sítě, komerční partneři, a nejenom v České republice, v celé řadě dalších zemí okolo nás. Totiž komunitní energetika není to, že uděláte zákon. Komunitní energetika je to, že to začnete instalovat, že na tom začnete pracovat. A ani dnes, pane ministře, to není ještě definitivně připraveno. A vidíte, kolik to stojí peněz, a ti distributoři do toho budou muset dávat velké a velké peníze a bude to muset samozřejmě platit částečně i stát. To znamená, v tomto případě to není o tom, že někdo něco nechce, ale když se něco urychlí, udělá se více škody než užitku. Jenom se mrkněte schválně někdy a sejděte se s distributory, co znamená vyměňovat ty kabely. Jak je to náročné časově, finančně a tak dále. Takže to je ke komunitní.

Co se týká té akumulace, tak prosím pěkně, mrkněte se přesně, co je akumulace. Nevím, jestli to víte, nebo ne. Jestli se na nás dívá René Neděla, tak mu to, prosím, vysvětlete, René. U zdroje nebyl žádný problém. To znamená, akumulovat u zdroje vždycky bylo možné. Nebyl důvod, proč by se neakumulovalo. Pozor, takzvané scene de lone (?), to znamená, zjednodušeně řečeno, akumulovat na poli, to je něco jiného. A tomu jsme bránili. A víte, proč jsme tomu bránili? Protože jsme nechtěli, aby to dopadlo tak, jako to dopadlo mezi lety 2006 až 2010, kdy nám tady nastal ten solární tunel. Protože podívejte se, jaké firmy měly zájem už se toho v uvozovkách zúčastňovat. Já tomu rozumím a z jejich strany ten lobbing chápu. Taky proto jsme udělali testovací projekt s ČEZem, ten jsme začali někdy v roce tuším 2020 nebo 2021. A pan Fousek to určitě bude vědět, šéf Asociace pro akumulaci, že bychom k tomu postupně došli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP