(14.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Vy jste opět zopakoval, že to víceméně bude plus minus to 1 %, a že to bude tedy tak, jak citoval pan ředitel Beneš ČEZu pro tu největší skupinu. A musíme to doříct, pane premiére. Největší skupina u ČEZu je 40 % zákazníků. A já se ptám, co těch zbylých 60 % zákazníků? Čili nemůžeme to zjednodušovat tak, že to pouze zprůměrujeme, což správně říká v zásadě pan ministr Síkela, že to může být někde okolo třeba 10 %, to znamená pro někoho 1 %, pro někoho taky třeba 30 nebo 40 %. A já jenom chci, abychom informovali objektivně, protože ti lidé to nevědí. To není politická hříčka, to není marketing, že jim budeme říkat prosím pěkně, vy to máte o to procento. Vždyť oni to přece uvidí. Uvidí to za měsíc, za dva, za tři, až jim to začne chodit. Teď jim to musíme říct. A nevím, čeho se bojíme. Prostě je třeba jim korektně říct, že tímto opatřením, co se udělalo, to znamená, že jste přehodili těch víc jak 60 miliard korun, no tak se to prostě pro některé zdraží, to je realita. Takže nesnažme se to hnát jenom přes tu jednu skupinu, která vám samozřejmě vyhovuje. Já bych to taky mohl říkat o té poslední skupině, která to má víc jak 70 %, a nebylo by to fér, čili proto to musíme říkat na každou skupinu zvlášť. Ještě jednou: 40 % zákazníků kolem toho 1, 2 %, 45 % zákazníků mezi 10 až 25 % a zbytek těch 15 % až 70 %, dokonce někdy až víc jak 70 %, to jsou ti, kteří to měli z toho roku 2021. Firmy to budou mít, pokud neuděláte tu změnu, o které tady teď diskutujete, a uděláte to tak, jak je to v rozpočtu, ještě více.

Co se týká Energetického regulačního úřadu, pane premiére, tak to není o tom, kdo tam postavil ty lidi. Vy jste si samozřejmě mohli ty lidi vyměnit. A já vám to nevyčítám, já bych je tam nechal, ty lidi. Ale oni nevymyslí jaksi něco úplně zázračného, nového. Nemůžete jim dávat zadání à la vyřešte kvadraturu kruhu. Jestliže jim řeknete: tady je 64 miliard korun, kterými my nepodpoříme ten trh, tak je jasné, že oni to musí do těch cen promítnout. A taky to promítli. Mě vůbec nepřekvapuje to rozhodnutí, které dnes vydali. To znamená, není to 71 %, je to 66 %, to znamená v zásadě téměř stejné. Čili opakuji, cena elektřiny poroste pro někoho méně o jednotky procent, pro někoho více, pro někoho dokonce o desítky procent.

Zmínil jste zde správně Německo, Slovensko. A já v zásadě souhlasím s tím, že některé země skutečně už odstupují od podpory silové elektřiny, Slovensko tedy zrovna ne, to bude neustále podporovat těmi patnácti sty korunami, ale třeba Německo ano v tuto chvíli. Ale pozor, my se zde bavíme o regulovaných cenách, a tady Slovensko, kde by mělo nárůst o 20 % regulovaných cen, se rozhodlo dát na trh 1 miliardu eur a umožnit to, aby lidé a firmy měli stále stejné regulované složky. Ještě jednou - u nás porostou 66 %, na Slovensku o nulu. Pokud u nás porostou o těch 66 %, a to už je hotové, protože Energický regulační úřad to vydal, tak jenom se podívejme, jak to dopadne vůči Německu. Budeme mít o 50 % vyšší regulovanou složku elektřiny, než má Německo. Bavím se o regulované složce elektřiny. To je realita, s tím se nedá v tuto chvíli hnout.

A pak jste, pane premiére, šalamounsky chytře řekl, že se obnovitelné zdroje energie pouze vrací, ty poplatky, do té samé pozice, do té samé polohy, jako tomu bylo předtím, než jste to převedli na stát. A neřekl jste to B, a já děkuji za to, že to řekl pan ministr Stanjura - firmám jste přihodili. Přihodili jste jim 7 miliard korun. Čili nepřevádíte to ve stejné výši, převádíte výše.

Poté dovolte pár reakcí na pana ministra Hladíka, kterého považuji za vítěze dnešního setkání, protože ten skutečně vyrazil dech úplně všem. Tak pane ministře Hladíku, vy jste zde chytře přečetl headliny německých žurnálů, to je vše v pořádku, kterak nebudou dále podporovat silovou elektřinu. Ale znovu zopakuji: Mlho, řešíme regulované složky, nikoliv ty silové. O nich je tady celou dobu řeč. Takže to je za prvé.

Za další, pan Stanjura, pan ministr Stanjura, to uvedl na pravou míru. Vy stále hovoříte o voze, já o koze, ať vám nepodsouvám tu kozu. Neřešíme peníze, které jdou do toho zeleného vaku, tomu rozumíme. To jsou ty emisní povolenky, za které musíte pořídit investice, technologie zelené a tak dále. Na to vám, pane ministře Hladíku, nikdo nesahá. Problém je v tom, že za emisní povolenky jdou zdroje, příjmy ještě na Ministerstvo financí, a to je těch 40 miliard korun. A o tom tady byla celou dobu řeč. To znamená, tady musíme respektovat, že je možné je využívat i na jiné účely, než jak třeba budete využívat vy ten Modernizační fond. A to je to, o co my jsme bojovali, to je to, aby z těchhle peněz šly peníze na ty kompenzace. Snad je to jasné. A to je to, kdy my jsme říkali, že v tuto chvíli je předčasné přijímat ten zákon a bojovat za to, abychom mohli i z těchto zdrojů ještě v příštím roce využít ty peníze na kompenzace. Já myslím, že to je snad jasné.

Musel jsem se tedy opravdu pousmát, pane ministře Hladíku, když jste tady do placu hodil, že tedy ti nezbední uhelní baroni de facto zbohatli v tom minulém roce. No to fakt zbohatli, to máte pravdu, to byla jedna z mála věcí, se kterou jsem s vámi souhlasil. Proč proboha zbohatli? No protože jste umožnili, že se prodávala elektřina za ty ceny, za které se prodávala, právě proto, že jste nešli na to, co jsme navrhovali my, a to je zastropovat to kde? U výrobců. Chcete-li tedy tou vaší terminologii, u těch uhelných baronů. Pak by logicky nevydělávali desítky až stovky miliard korun a v tuto chvíli bychom byli někdy úplně jinde, protože ceny by byly za rok 2022 a možná 2023 jiné. Ano, oni by neměli ty výdělky, a pak byste je zase nemuseli tak komplikovaně danit a převádět tyto výdělky v uvozovkách na další dotační tituly. Vy jste tady vytvořili neuvěřitelný dotační kolotoč, protože jste nechali všechny vydělat, a teď se divíte, že vydělali? No vydělali proto, protože jste to nezastropovali u těch výrobců, to je jednoduchá odpověď. Tam jste si teda fakt naběhl.

Tak, ale velmi mě pobavilo ještě, pane Hladíku - proto říkám, že jste vítězem dnešního dne, a neříkám to ve zlém, fakt ne, ani si nedělám jaksi legraci z toho, že jste mladý člověk, to je naopak z mého pohledu spíš dobrá zpráva, co já bych za to dal, kdyby mi někdo říkal, že jsem mlaďoch - že to systémové řešení cen energií... Dobře poslouchejte, kolegové, nebavte se tam od nás. Systémové řešení cen energií zajistil pan ministr Jurečka tím, že vytvořil skvělou sociální podporu. Prosím, zamyslete se nad tím, co jsme teď řekli. Takže my necháme vyrazit ceny energií nahoru, a pak systémové řešení je takové, že vytvoříme sociální podporu, například příspěvky na bydlení a tak dál. To se vám zdá normální? Mně se to zdá úplně šílené teda. Jenom se nad tím zamysleme. Nebylo by jednodušší, kdyby ty ceny energií byly rovnou menší? A pak bychom nemuseli vytvářet sociální programy pro to, abychom to dotovali? Možná bychom tím nezahltili tisíce a desetitisíce úředníků na úřadech práce, možná by lidé nemuseli na tu podporu čekat měsíce a měsíce. Ano, můžete mít jediný argument, pak by to bylo pro všechny. Ano, v mimořádné době se musí dělat mimořádné věci a možná, když to řeknu úplně natvrdo, když se kácí les, lítají i třísky, tak by těch 15, 20 % bohatších domácností mělo i levnější energie. Ale bylo by to fér, bylo by to pro všechny a nemuseli byste tady dělat tenhleten šílený kolotoč. Takže mně se to naopak zdá velmi nesystémové, to, co vy činíte. A daleko systémovější by mi připadalo, kdybychom prostě na dobu jednoho roku tvrdě zregulovali ceny energií, nechali bychom je nízko, jak udělali ve Francii, a mohli bychom ušetřit čas, nervy a jsem přesvědčen, ve finále možná i peníze.

Musím ještě říct, že mě fakt pobavilo, když jste říkal: jsem přesvědčen, že Česká republika z toho vyjde jako vítěz. Pane ministře Hladíku, to teda bude fuška, protože zatím jsme skoro poslední. Já vám nechci brát vítr z plachet. Já vím, že ten vítr máte rád pro ty elektrárny, ale tedy jestli se domníváte, že z toho vzejdeme jako vítěz, nevím tedy, kterých zemí, musíte to ještě říct, jestli myslíte evropský vítěz, nebo světový vítěz, nebo vítěz, já nevím, středoevropských zemí, nebo vítěz mezi Českem a Slovenskem? Zatím se všemi těmito našimi protivníky, nebo chceme-li soupeři, drtivě, drtivě prohráváme. Takže budu vám v tomhle držet palce. No a pak jste tady použil - efektivní, nezávislá, decentralizovaná a tak dál.

Obnovitelné zdroje energie. Já vím, že tomu fandíte, a já vám ani nevyčítám to, že jako ministr pro ekologii, pro životní prostředí musíte hájit zájmy obnovitelných zdrojů a podobně. To asi není nenormální. Jenom prosím, pane ministře, dělejme to s rozumem a dělejme to vždycky tak, že se na to podíváme i z úhlu pohledu fyziky, mrkněme se na to, jak je to s tou vyrovnaností a vyvážeností té soustavy, že k těm nestabilním zdrojům nutně potřebujeme stabilní zdroje, a velmi správně to tady řekl pan poslanec Král, mimo jiné pan poslanec z pětikoalice, který si myslím, že vám lépe a možná decentněji než já vysvětlil to, že se mýlíte, pane ministře.

Tak a pak zde máme pana ministra Síkelu. Mě tak strašně mrzí, že tady není pan ministr Síkela, on mně tady nasázel deset otázek, tak kdybyste na něj někdo měl číslo, anebo jestli se dívá někde na televizi... Pane ministře, dopijte kafe, dokouřete cigárko a přijďte, já vám na ty otázky (Poznámka mimo mikrofon, že ministr Síkela nekouří.)... Nekouří pan Síkela? No tak já nevím, kde je. To nevadí, tak pojďme, já to rychle dotáhnu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP