(11.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Žádáme Fialovu vládu, aby pomohla českým občanům a firmám s drahými cenami energií v příštím roce, a žádáme Fialovu vládu, aby v tomto smyslu urychleně představila řešení. Hnutí SPD podpoří veškeré návrhy, které povedou k levnějším energiím pro české občany a firmy. Bohužel Fialova vláda s žádnými nepřichází. Návrhy SPD jsem tady teď podrobně představil a je na vládě, jak se k tomu postaví.

A nyní bych představil usnesení, které navrhuje SPD a o kterém budeme hlasovat na závěr této mimořádné schůze. A je na vás, na vás ve vládní koalici, jak se k tomu postavíte. Takže usnesení, které navrhuje SPD:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. vyzývá vládu České republiky, aby učinila veškerá potřebná opatření k tomu, aby celková cena elektřiny a plynu pro české odběratele, domácnosti i firmy za množstevní jednotku v roce 2024 bude (byla) nižší než cena, která je garantovaná cenovými stropy na energie platnými pro rok 2023.

II. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby urychleně představila konkrétní a účinná opatření, například daňového charakteru, zaměřená na kompenzaci vysokých cen energií a související pomoc českému podnikatelskému sektoru, zejména v oblasti průmyslu, s cílem udržet jeho mezinárodní konkurenceschopnost.

III. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby na kompenzaci dopadů vysokých cen energií českým domácnostem a firmám použila prostředky získané z dražby emisních povolenek Evropské unie.

IV. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby na kompenzaci dopadů vysokých cen energií českým domácnostem a firmám použila zisky a dividendy společnosti ČEZ."

Stále je to návrh usnesení z pera SPD, o kterém bude hlasovat Poslanecká sněmovna na konci této mimořádné schůze.

"V. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby na příští řádné schůzi Poslanecké sněmovny představila střednědobý výhled opatření směřujících k zajištění převzetí kontroly státu nad procesem cenotvorby energií pro jejich české spotřebitele, včetně návrhu změny fungování a kompetencí Energetického regulačního úřadu v této oblasti.

VI. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně zahájila proces vyjednávání s Evropskou komisí, jehož cílem bude odstoupení České republiky od závazku zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě do roku 2030 na 30 %.

VII. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby přehodnotila závazek ukončit provoz uhelných elektráren v České republice do roku 2030.

VIII. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně učinila veškeré kroky potřebné k tomu, aby se cena elektřiny v České republice neodvíjela od její ceny na lipské komoditní burze.

IX. Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby na jednáních orgánů Evropské unie vždy hlasovala proti jakýmkoliv opatřením směřujícím ke zvyšování cen energií v České republice.

X. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně představila funkční plán na zachování energetické soběstačnosti a energetické bezpečnosti České republiky."

Toto je návrh usnesení, desetibodového usnesení, z pera SPD, které bychom chtěli, aby přijala většinovými hlasy Poslanecká sněmovna dnes na konci schůze Poslanecké sněmovny.

Na závěr zmíním ještě dvě aktuality. Fialova vládní koalice už je tak zoufalá a tak trapná, že někteří exponenti vládních stran v čele s Miroslavem Kalouskem z TOP 09 a provládní pisálkové mají druhé Vánoce z toho, že jsem předevčírem na ČT24 v hektickém závěru pořadu, že jsem se tam přeřekl a místo toho, že Rakousko není v NATO, jsem řekl, že není v EU. Naštěstí to drtivá většina diváků v kontextu přirozeně pochopila a nepotřebovala se k tomu okamžitě vyjadřovat, k mému jednomu přeřeknutí. Jak ubohé a zoufalé! Ale za přeřeknutí se i tak omlouvám. A poslední aktualita. Je to ukázka toho, co řeší představitelé vládní koalice, přestože to drtivá většina diváků samozřejmě bez problémů pochopila. Mimochodem, volič SPD, ti, co mám na Facebooku, mi nenapsal v podstatě žádný, ale pisálkové vládní hned se rozepsali. Směšné.

No a poslední aktualita, kterou tady ještě zmíním. Dnešní čtyřicátníky čeká prudký růst odchodu věku do důchodu - jsou teď v tomto okamžiku titulky hlavních médií. Ano, vládní koalice už naplno přiznala, že bude prolamovat hranici věku odchodu do důchodu a lidé budou odcházet do důchodu nad 65 let. Nad 65 let! Dokdy chcete, aby lidi pracovali? Aby se nedožili důchodu už nikdy? Přičemž tu horní hranici dokonce vůbec neurčujete. Návrh Fialovy vládní koalice je, že nebude vůbec určena horní hranice věku odchodu do důchodu! Vážení občané, dámy a pánové, slyšíte dobře! Fialova vládní koalice navrhla a navrhuje a prosazuje, že bude prolomena hranice 65 let věku odchodu do důchodu a nebude určena horní hranice! A až když vám bude 50, tak se budete dozvídat, v kolik vlastně půjdete do důchodu! To je šílený plán! Šílený plán. Takže lidé narození po roce 1981 budou odcházet do penze až po 67. roce života, v případě ročníku 1983 dokonce ještě o půl roku později. A u nejmladší generace, ta se to teď nedozví vůbec a bude se to dozvídat až kolem 50 let. Až jim bude kolem 50, tak se konečně dozvědí, kdy vlastně půjdou do důchodu. V sedmdesáti? V pětasedmdesáti? V kolika letech? To je otřesné. Takovouhle šílenou vládu jsem ještě nezažil, a to je mi 51. Samozřejmě, i já budu odcházet do důchodu později na základě vládního návrhu. Ale dobře, o to nejde. Nestěžuju si sám za sebe, to je v pořádku. Ale co to je za návrh? Co to má znamenat?

A hnutí SPD říká jasně, že je zásadně proti zvýšení odchodu věku do důchodu nad 65 let! A naším cílem je co nejrychleji ukončit vaši škodlivou Fialovu vládní pětikoalici ODS, Pirátů, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Hnutí SPD chce být součástí příští vlády. A pakliže vy si tady prosadíte na sílu zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let, my to vrátíme zpátky!!! Pakliže bude SPD ve vládě, vrátíme to zpátky. Pro nás je neprolomitelná hranice 65 let. Navíc - vy tady argumentujete nějakým věkem dožití. Je to opět, je to opět, je to v podstatě špatný pohled, protože důležitý není věk dožití, ale věk dožití ve zdraví! To je oficiální statistika Ministerstva zdravotnictví a ta se pohybuje pod 65 let. Už dnes, v tuto chvíli! To znamená, ti lidé, pakliže zdvihnete věk odchodu důchodu nad 65 let, tak v podstatě lidé, kteří už mají značné zdravotní problémy, mnoho z nich, tak vy je nutíte do práce. A jak si bude v 70 letech člověk hledat práci? Spousta našich spoluobčanů pracuje v manuální profesích, ať jsou to dělníci, prodavačky, servírky, ale spousta, spousta dalších lidí stojí na nohou nebo pracují rukama. Jak si budou hledat práci v 70 letech? Ale i v 68? Ale i třeba řidič autobusu - jak bude řídit v 70?

Takže tenhleten neskutečně asociální návrh, který navrhuje, dostal to za úkol předseda KDU-ČSL, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka - ale ať jsem spravedlivý, není to jenom jeho návrh, je to návrh celé vládní pětikoalice - ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a TOP 09.

A my s tím zásadně nesouhlasíme! A my chceme být v příští vládě. A jestli SPD bude ve vládě, a chceme být součástí příští vlády, tak otevřeme jak tuhletu problematiku, nedovolíme, aby byl věk odchodu do důchodu nad 65 let, otevřeme i Green Deal Evropské unie na evropské úrovni, o tom jsem tady dneska hovořil, protože energie budou už pořád jenom zdražovat, důsledkem jsou i drahé potraviny. Draze se staví, je drahá doprava, ovšem reálné příjmy českých občanů nestoupají. Jak víme, tak kvůli Fialově vládě má Česká republika nejvyšší propad reálných mezd dokonce v celé Evropské unii! Jsou to oficiální statistická čísla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP