(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To je strašně důležitá informace, protože Ukrajinci stále dostávají obrovské peníze za tranzit ropy a plynu přes své území a západní země nadále ruské suroviny i teď, v tomto okamžiku, odebírají. Plyn a ropa přes Ukrajinu tekly do Československa od šedesátých let bez technických problémů. Nyní z toho politici vytvořili pouze problém politický a ideologický. I v dobách studené války teklo přes Československo více než 50 miliard m3 zemního plynu ročně do západního Německa. Proč čeští, bohužel téměř jen čeští, vládní politici několik let zastávají filozofii: my nechceme laciný ruský plyn, nechceme lacinou ruskou ropu, raději budeme kupovat drahou ropu z Arábie nebo drahý zkapalněný zemní plyn LNG ze Spojených států, Kataru a podobně. To je otázka na Fialovy vládní aktivistické politiky. Ostatně LNG není embargovaný a jeho import z Ruska do Evropy meziročně, mezi lety 2021 a 2022, stoupl asi o 21 %. Takže tady nebyl vůbec žádný technický či investiční důvod pro zvyšování ceny elektřiny. To je ten důvod, proč o tom hovořím. Hlavním důvodem bylo, že se začaly odstavovat pevné zdroje v Německu a jinde v Evropě.

Osobně fandím obnovitelným zdrojům, například vodním elektrárnám. Fandím i tomu, když si někdo pořídí na střechu fotovoltaiku. Ale nedá se na tom energetika stavět. Ten energetický mix na té státní úrovni musí být robustní a vyvážený, i když zrovna nesvítí a nefouká. A samozřejmě ta šílená ideologie Green Dealu, ta samozřejmě náš souhlas nemá. A znovu zopakuji, hnutí SPD prosazuje ochranu přírody, rozumnou ochranu přírody, v souladu s možnostmi a podmínkami České republiky, v souladu s možnostmi našich občanů a našeho průmyslu. A to ovšem Green Deal není.

Poměr ceny plynu pro uživatele USA a Evropy je sedmkrát ve prospěch těch amerických. To je opravdu velké selhání Evropské unie. A také Fialovy vlády, která k tomu mlčí, nebo to dokonce ještě aktivně podporuje. Ze závislosti na Rusku jsme se stali závislými na zemích, které bezostyšně hájí své zájmy a využívají neschopnosti Evropy si zajistit suroviny za příznivé ceny. To je fakt. Co s tím? - ptám se znovu vlády. Co s tím vy uděláte?

Já jsem tady řadu konkrétních návrhů energetické koncepce z pera SPD sdělil. A budu pokračovat. Odprostěme se od ideologie, jakékoliv, protože klapky na očích a na mozku vždy škodí. Přijměme řešení, která jsou výhodná pro naši ekonomiku, pro naše občany a naši zemi. Tečka. Tak jako to obvykle dělají všude jinde naši spojenci i nepřátelé. Dělají to tak v USA, v Německu, v Japonsku, v Rusku, v Číně a v mnoha dalších světových zemích. A ani v těchto zemích, v USA, v Německu, v Japonsku, v Rusku, v Číně a dalších vyspělých zemích, nenajdeme tak zaslepené protinárodní politiky jako u nás v České republice. Dokonce i ten Green Deal prosazovalo Německo jako pro sebe výhodnější alternativu k ekonomickému vazalství Evropské unie vůči USA. A spolu s ruskými surovinami by se jim to podařilo. Německá zdánlivě šílená politika měla své racionální jádro. Ale to, co je či bylo výhodné pro Němce a Rusy, nebylo nikdy výhodné pro nás. V čase, kdy tu byl jen ruský plyn, jsem byl mezi prvními politiky v České republice, a už jsem po tom volal i v minulém volebním období veřejně, a volal jsem po diverzifikaci zdrojů. A ne proto, že jsem byl protiruský, ale proto, že jsem pročeský. Dnes znovu volám po diverzifikaci a odběru energií od každého, kdo je dá lacino. A není to proto, že bych se stal proruským, ale proto, že jsem stále na stejné lodi a jsem stále jen a jen pročeský.

Zkuste to jednou, vážené dámy a pánové, pochopit. Přijímejme taková řešení, která pomohou nám, ne taková, která si myslíme, že chtějí jinde. Zrušme emisní povolenky, zastropujme ceny energií, nakupujme tam, kde je to levné, a vyvážejme elektřinu jen tehdy, když jí bude přebytek. Ihned pojďme urychlit projekty na výstavbu vícero bloků jaderných elektráren. A pokud jde o obnovitelné zdroje, podporujme přednostně jen takové projekty, které nezatíží a nedestabilizují páteřní síť, to znamená jen solární či větrné ostrovy. Kvůli Fialově vládě jsme jedinou zemí v Evropě, která vlastním občanům a firmám nekompenzuje růst ceny energií. Zdražení energií bude od 1. ledna 2024 dalším velkým problémem pro mnoho českých domácností a pro řadu českých firem bude likvidační.

Poslanci vládní koalice začátkem listopadu skandálně zamítli návrh programu předešlé opoziční mimořádné schůze Sněmovny ke stejnému tématu - a to byl ještě čas. Blíží se už začátek prosince. A samozřejmě to, že vy blokujete jakoukoliv diskusi na toto mimořádně závažné téma, znemožnilo detailní prodiskutování této zásadní problematiky, ještě když byl čas. a také jakékoliv vyjádření poslanců bez takzvaného přednostního práva.

Jak jsem uvedl, výrazné zdražení elektřiny a plynu od ledna příštího roku o 71 až 206 % v regulované složce energií pro domácnosti a firmy je absolutně nepřijatelné. A dochází k němu kvůli naprosté nečinnosti a neschopnosti vlády Petra Fialy. Úplně zbytečně k tomu dochází. Dopady tohoto zdražení zejména na české průmyslové podniky budou likvidační a fatální. A jak víme podle posledních průzkumů, tak 3 miliony občanů České republiky jsou za dvouleté působení Fialovy vlády na nebo pod hranicí chudoby. Každý třetí občan v České republice. A vy jim teď ještě chcete od ledna zdražit energie a prohlasovali jste si tady, se souhlasem prezidenta Pavla, prudké zvýšení daní. SPD je proti těmto vašim návrhům. My chceme, aby čeští občané měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti, aby české firmy prosperovaly. SPD nehájí zájmy ciziny a zahraničních korporací jako vy.

Jsme jedinou zemí v Evropě, jak už jsem říkal, která nekompenzuje občanům a firmám růst cen energií. Pomoc v příštím roce chystá Polsko i Slovensko. Například německá spolková vláda schválila masivní dotační program pro německé firmy, který na energie přispěje v příštích dvou letech 12 miliardami korun, pardon 12 miliardami eur, což je v přepočtu 300 miliard korun. Ekonomové spočítali, že v přepočtu na sílu české ekonomiky by měla v tomto porovnání s německou ekonomikou česká vláda pomoci českým firmám s kompenzacemi cen energií přibližně 30 miliardami korun, což z hlediska státního rozpočtu a vzhledem k tomu, že už jste dali na Ukrajinu 100 miliard Ukrajincům, rozhodně není mnoho. Ale jsou na tom vidět ty vaše priority. Vy hájíte zájmy Bruselu, Berlína, Kyjeva, ale Fialova vláda bohužel nehájí zájmy České republiky a českých firem a našeho průmyslu.

Když se vrátím zpátky do Německa, tak do roku 2028, kdy by tyto dotace měly dosáhnout celkově 28 miliard eur, což je v přepočtu 700 miliard korun, no a při existenci společného trhu Evropské unie to bude znamenat další ohrožení konkurenceschopnosti i samotné existence mnoha českých firem se všemi představitelnými negativními důsledky.

Premiér Fiala a další ministři navíc neříkají pravdu o skutečném růstu cen elektřiny a jeho příčinách a důsledcích v příštím roce. Fialova vláda svými diletantskými kroky v oblasti energetiky opakovaně a nevratně poškozuje české hospodářství, průmysl, zaměstnanost a životní úroveň českých občanů. Musí okamžitě skončit, než napáchá ještě větší a obtížně napravitelné škody.***




Přihlásit/registrovat se do ISP