(15.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Předtím než řeknu pár posledních postřehů, tak jenom v rychlosti ještě zareaguji na paní místopředsedkyni Richterovou, která má skvělé informace stran různých médií o tom takzvaném Storku II, to znamená o tom polském plynovodu. Tak stačila jedna jediná věc, paní místopředsedkyně, abyste si to ověřila na serveru Demagog, kde už pan premiér byl napomenut, že lže. Takže ještě jednou, co bylo rčení pana premiéra v momentě, kdy se otvíral na Slovensku ten plynovod. Slovensko minulý týden zprovoznilo nový plynovod z Polska. Stavbu zahájilo před čtyřmi lety, tedy v době, kdy se naše tehdejší vláda rozhodla, že my žádný takový plynovod nepotřebujeme. Rčení pana premiéra. Server demagog tento výrok ověřil jako nepravdu. Zkrácené odůvodnění: Před čtyřmi lety Babišova vláda s realizací plynovodu z Polska do České republiky počítala a ani později o ukončení projektu nerozhodla. Přípravu projektu Stork II provázely spory soukromých společností, které měly výstavbu na starost, a také problémy s unijním financováním stran Polska. Stačilo - za deset sekund byste to měla.

Ale ono je to totiž úplně signifikantní, toto. A já jsem nečekal od téhleté schůze, která pravděpodobně nebude zahájena, tak jak už tuším, žádné zázraky. Ale to, co přišlo, tedy popravdě řečeno, to překvapilo i mě. Proč jsme se tady potkali? Potkali jsme se tady proto, co bylo účelem té schůze, abyste sdělili, jak se budou vyvíjet ceny v roce 2024. Lidé jsou vystresovaní z toho, co jste provedli v těch posledních týdnech. Vždyť to přece musíte vidět. Vy jste otočil Českou republiku opět vzhůru nohama. Lidé byli nervózní a jsou nervózní a očekávali, že ukážete, jak ty ceny budou, jak se dotknou ty regulované složky jednotlivých domácností, očekávali, že ukážete, jaké by mohlo být řešení. Vy jste neukázali z toho vůbec nic. Zde nepadlo slovo k tomu, jak se to bude v roce 2024 vyvíjet! Opět žádná analýza, žádné ceny, žádné dopady, žádné řešení. Prosím vás, jestli se na to lidé dívají, co si z toho můžete odnést, z toho, co zde pětikoalice předvedla? Co si zapamatujete? Tak nepochybně to, že panu ministru Síkelovi tleskali vestoje v rámci České spořitelny. Tak to je určitě důležitá zpráva stran toho, jak se budou vyvíjet ceny energií v příštím roce. To je fakt neuvěřitelné. To je fakt peklo, tohleto!

Co jsme se dozvěděli? No dozvěděli jsme se, že máme skvělé ceny. Výborné, takže máme... (Poslanec Beitl nesouhlasně reaguje v poslanecké lavici.) Pane poslanče, vezměte si diazepam, jestli máte problém. Už tady jsem to říkal kdysi panu ministru Stanjurovi...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím, pane místopředsedo, oslovujte... (Místopředseda Havlíček: Prostřednictvím)... prostřednictvím, případně jménem. A kolegu poslance zase žádám, aby na vás nepokřikoval příliš hlasitě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nebo mi to pak řeknete venku. Nebo spolu půjdeme na pivo a tam si to vyjasníme.

Ale dozvěděli jsme se to, že máme skvělé ceny, výborné ceny, takže vlastně se vůbec nic neděje, a že naopak za nás byly ty ceny horší. Tak prosím pěkně, vy, co se díváte, porovnejte si to, jak byly ceny v roce 2019, 2020, 2021.

Já jsem neříkal, že vy můžete za to, že rostou ceny na světových trzích. My jsme chtěli diskutovat o tom, že vy můžete za to, že budete zvedat regulovanou složku energie zásadním způsobem a že zatímco ve světě ty ceny budou klesat, tak u vás bohužel porostou, u vás, u nás bohužel. Nicméně potvrdili jste jedinou věc. Jste úplně odtržení od světa v různých palácích tady malostranských, kde se pohybujete. Vy vůbec netušíte, kolikátá bije, kolik lidi musí platit za elektřinu. Vy vůbec netušíte, jak to dopadá na firmy, jakým způsobem se ty firmy musí vyrovnávat se svou konkurencí v zahraničí. Vám je to úplně jedno.

Co jste dále potvrdil, pane ministře Síkelo. Já nevím, jestli tady jste, nebo nejste, asi ono je to snad lepší, že tu nejste. Z té energetické malé násobilky, prosím pěkně, nechci po vás tu velkou, to vůbec, jako to chraň bůh, ale ani z té malé jste za ty dva roky nepochopil ale lautr vůbec nic. Vy jste dodnes nepochopil, jak fungují zásobníky. Kdy se to proboha měří? Ne 17. prosince, ale v první den, kdy začíná topná sezóna, a poté samozřejmě kdy se ukončuje, protože to má nějaké parametry, nějaká pravidla. A samozřejmě, když je chladno, no tak se vyprazdňují rychleji. A stejně tak to funguje opačně. Proboha, dostudujte si to! To je fakt šílené úplně. A to pomíjím to, že na to, kolik toho je v těch zásobnících, ta vláda nemá prakticky žádný vliv, protože to jsou soukromé subjekty. A když už jsme u toho, tak ty soukromé subjekty za nás měly v letech 2019, 2020 99 % 1. října. A tuším, že v tom roce 2021 to bylo 80 %procent, což bylo více o 10 %, než bylo v průměru Evropské unie. Ale to nebyla naše zásluha, tak jako to není nyní vaše zásluha. To je zásluha těch, kteří se jistí na tu sezónu, a to jsou komerční subjekty.

Ale tohleto by mě tolik netrápilo, pane ministře. Horší je, a to tedy fakt už spadla brada i těm, kteří vám docela fandí, když už tedy i ta skupina se silně zmenšuje, a to je, že jste opět potvrdil, že vy fakt dodnes nevíte, jak se určuje cena elektřiny. A já už nechci střílet na to, že jste nepochopil, že počet reaktorů neznamená, že budeme mít levnější elektřinu. To je hloupost a to vysvětlete prosím panu premiérovi. Ale to, co jste nám tady dneska předvedl ve smyslu těch solárů nebo těch obnovitelných zdrojů, to je fakt něco šíleného. Tak dobrá zpráva je ta, že už víte rozdíl mezi závěrným a závětrným zdrojem. To vám vysvětlili, fajn. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) Ale já se vám nechci smát. To se prostě stává, já jsem řekl víc blbostí než závětrný zdroj. To není to podstatné. Ale to, co je horší - vy fakt nevíte, jak to funguje prokristapána! To je fakt jako nebezpečné pro nás, a myslím to i tady vůči kolegům, kolegyním z pětikoalice. Jestli tenhleten člověk řídí energetiku a takhle se domnívá, že se určují ceny energií, tak to je opravdu vážná věc. Protože jestli se domníváte, že množství obnovitelných zdrojů v České republice, i kdyby jich tady bylo desetinásobně víc, ovlivní cenotvorbu a cenu na burze, tak jste regulérně zešílel, pane ministře. Přece musíte vědět - a jestli to nevíte, tak poprosím kolegy a kolegyně z Ministerstva průmyslu a obchodu, sedněte si s panem ministrem, vysvětlete mu to v klidu, dejte si s ním kafe a řekněte mu, že se to určuje na evropském trhu. To znamená, bere se součet všech zdrojů, to znamená obnovitelné, jaderné, uhelné, plynové. To znamená, i kdybychom tady u nás měli padesátinásobně víc solárních zdrojů, tak jak vy si hrozně přejete, tak by to neudělalo s tou cenou nic, protože vliv na cenu té energie v Evropě to má asi tak jako váš vliv na tání ledu na Antarktidě. To je dáno zejména německými zdroji. A to, že se řídíme bohužel takzvaným závěrným plynovým zdrojem, je dáno tím, že jich je extrémně mnoho vybudováno v Německu a jsou na tom závislé. To je totiž ta logika té cenotvorby. Takže tvrdit, že kdybychom tady měli více solárních zdrojů, že by to ovlivnilo cenu v České republice, to je úplná katastrofa. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

Stále jste nepochopil, a ani vaši kolegové, jak fungují plynovody, jak se k nám dostává plyn. Prosím, sedněte si na to někdy, mrkněte se na mapu, podívejte se, odkud kam teče plyn. Podívejte se, kde se to sbíhá, a podívejte se, odkud k nám vedou trubky, když pomíjím tu trubku ze Slovenska, kde nejde skoro nic a nikdy už nešlo v těch posledních letech, tak hlavní trubka k nám, pane ministře, vede odkud? Z Německa. To byste vědět mohl. Tak a když k nám vede z Německa, co to znamená? Že k nám doputuje směska plynu, která se míchá v tom Německu. Ne vy, vy nerozhodujete o ničem, ale komerční firmy v České republice, které kupují plyn jakožto obchodníci, si vybírají toho, kdo jim ho dodává. A kupodivu oni si ani v těch letech minulých nevybírali žádného Rusa. Oni si vybírali - víte koho? Německé velkoobchody. A ty sem dodávaly plyn. Něco jiného je, od koho ho kupujete a komu, kdo vám fakturuje něco úplně jiného, jaká molekula plynu k vám dorazí. Prosím pěkně, dostudujte si to. Nemáte vliv na to, jaký je původ plynu. Mimo jiné, to už vás několikrát opravili i energetici i energetičtí analytici, a to veřejně.

Pak zde někdo řekl ale úplný nesmysl, a to je to, že vlastně tahle vláda zapříčinila to, že už konečně máme méně ruské ropy. No tak je to opačně. Proboha, já nevím, to je takový problém pracovat s nějakým vyhledávačem? Ale to tedy nevyčítám panu ministru Síkelovi, on za to fakt vinu nenese. Kdo zde nakupuje ropu? PKN Orlen, rafinérie. A rafinérie si samy rozhodují, jestli budou brát ropu z Ruska, nebo ropu z nějaké jiné destinace. Prostě a jednoduše kupují v tuto chvíli ropu, která je pro ně výhodnější. Může se nám to líbit a nemusí se nám to líbit. Můžete s nimi jednat, jak chcete, ale faktem je to, že sem teče té ropy výrazně více, než jak tomu bylo za nás. A není to kapacitou trubek, je to dáno tím, že mají prostě výhodnější ceny. Takže za nás byl 50% podíl ruské ropy, dneska máte 65 %. Takže ještě jednou: jde sem více ruské ropy. Ale nevyčítám vám to. Já spíš na tom deklaruji tu fatální neznalost a řekl bych až tu bezelstnou naivitu.

Zajímavý je ještě postřeh pana ministra Hladíka. To docela zajímavá zpráva rovněž. Tak já rozumím, že to je člověk, který není na své pozici dlouho, chápu, že prostě se s tím musí seznamovat nějakou dobu. Ale mohl by už vědět, že peníze za emisní povolenky - pane ministře Hladíku, opět tu nejste - nejdou jenom do Modernizačního fondu. My jsme se tu celou dobu, celou dobu bavili o tom, že ty peníze, které jdou za emisní povolenky, tak končí na Ministerstvu financí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP