(13.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já musím poděkovat panu ministrovi, že mně nechal trošku prostoru, abych dohledala tu tabulku. (Ukazuje tabulku.) Takže to jsou vaše tabulky, pane ministře, jenom abychom se v tom shodli. Tam se samozřejmě, když se schvaloval daňový balíček a když jste tak bombasticky oznámili, že snížíme dotace, tenkrát tedy to bylo 54,4 miliardy korun, tak tady máte přesně tu tabulku Přechodové regiony a tak dále a pod ní máte vyčísleno, kolika peněz se to bude týkat, to znamená období 2014 až 2020, 2021 až 2027, kdy pro 2021 až 2027 je tam 67,6 miliardy korun - neříkám, že to je celá ta částka, že z toho samozřejmě bude adekvátní to procento, takže vy sám jste si to vyčíslil. Máte tady zakřížkované, že se to skutečně týká těch přechodových regionů na všechny ty věci. Ale dobře, já se tedy podívám do poslední tabulky, pokud tam školy nejsou, tak se třeba budu zabývat, kde je kyberbezpečnost a tak dále, kde jsou samozřejmě významné projekty pro města a obce, takže vy to samozřejmě snižujete. Ale znovu říkám, klidně mně neodpovězte, mě by jenom zajímalo, z čeho bude MMR proplácet ty faktury, které logicky, a doufám, že děláte všechno pro to, aby se to skutečně snížilo a certifikovalo vůči Evropské komisi, z čeho bude proplácet těch 45 miliard, když tam ty peníze nemá. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré odpoledne. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já myslím, že nemusíme objevovat Ameriku. Evropské peníze jsou rozpočtově neutrální. Rozpočtově neutrální jsou evropské peníze. Ano, nejsou v každém konkrétním rozpočtovém roce, protože to prostě nejde udělat, ale jinak je to jednoduché. Z toho, co dostaneme, to dáme těm zájemcům a těm, kteří uspěli v žádosti o dotace. Je to rozpočtově neutrální. Stát si podle pravidel z toho nesmí nechat ani jednu korunu. Tak odpověď na otázku, z čeho vyplatíte část pro úspěšné žadatele - z toho, co dostaneme, co budou uznatelné náklady z Evropské unie. Ani korunu si z toho stát nenechá. Je to rozpočtově neutrální v rámci celého programovacího období. Paní místopředsedkyně to samozřejmě ví, jenom nás tak trochu zkouší a diví se, že třeba v jednom konkrétním roce to rozpočtově neutrální není. Bylo to za vaší vlády, je to za naší vlády, bude to za příští vlády, nedá se to v rámci jednoho rozpočtového roku mít vždy rozpočtově neutrální. V rámci programovacího období to samozřejmě rozpočtově neutrální je. Jsme ve státním rozpočtu, tady se ty evropské peníze, ne podle zákona, ale z dobrých důvodů, pravidelně rozpočtují jako neutrální, to znamená, jsou naplánovány stejná výše příjmů evropských peněz jako stejná výše výdajů. Samozřejmě to tak nebude, ale nikdo z nás není schopen říct, jestli příští rok to bude přebytkové - já myslím, že ano - anebo by to bylo deficitní, jak bylo například v roce 2022. A neslyšel jsem z řad opozice, že by říkala: Máte 360 miliard deficit, že 45 miliard z těch 360 byl deficit na účtu evropských peněz, který se vyrovná částečně letos a částečně příští rok. A nejsou to žádné čáry, žádný David Copperfield, je to normální rozpočtová politika, pane poslanče Nachere.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Oslovujeme prostřednictvím. Nyní ne ještě paní místopředsedkyně, ale pan poslanec Haas se přihlásil před vámi, takže prosím o vystoupení s faktickou poznámkou pana poslance. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážená paní předsedkyně. Chci reagovat ve faktické na slova svého předřečníka, vaším prostřednictvím, Patrika Nachera, na jeho slova o kouzlení ve státním rozpočtu v souvislosti s přijetím úvěru od Evropské investiční banky. Ona se ta kritika tady objevuje dlouhodobě.

Tak prosím vás, zase dvě citace: usnesení vlády České republiky číslo 323 z 30. března 2020, pod kterým je podepsán Ing. Andrej Babiš, předseda vlády, o úvěrovém financování projektů vodního hospodářství v letech 2020 až 2025 z prostředků Evropské investiční banky na spolufinancování výdajů státního rozpočtu. Velmi obdobné usnesení číslo 726 ze 7. listopadu 2018, opět podepsán předseda vlády Ing. Andrej Babiš, o úvěrovém financování na modernizaci vybraných úseků železničních koridorů z prostředků Evropské investiční banky.

Tím chci říct to, že věc, kterou kritizujete na návrhu státního rozpočtu, kterou kolega Patrik Nacher nazval kouzlením, a ta kritika se tady objevuje pořád, je prosím vás věc, kterou tato země používá od té doby, kdy je Česká republika jedním z akcionářů Evropské investiční banky. Podobných smluv, která je uzavřena i teď, uzavřela Česká republika za tu dobu devatenáct, na financování plnění služeb státu v celkovém objemu 7,2 miliardy eur. Můžete se, pane kolego, chytat za hlavu, to je fakt. Usnesení vaší vlády vám rád klidně předám nebo poskytnu nebo nafotím. Tak prosím už nepoužívejte slova o kouzlení nebo o čachrech se státním rozpočtem. Úplně stejný nástroj používala i vaše vláda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní místopředsedkyně vystoupí následně s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Slibuji, že už to bude naposledy. Chtěla bych jenom poděkovat panu ministrovi Stanjurovi, který přiznal, že to v rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj není. A nebylo to úplně obvyklé, pane ministře, protože rozpočet MMR byl vždycky kolem 30, 32 miliard právě proto, že tam byly peníze na kofinancování evropských projektů. Takže vy jste jasně přiznal, že rozpočet MMR to sice neobsahuje, ale že mu to tam samozřejmě dodáte, což je dobrá zpráva pro starosty a obce, horší zpráva pro legitimitu státního rozpočtu. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Na kolegu Karla Haase. Já jsem mluvil o kouzlení, ne o čachrech. To za prvé.

Za druhé, ta soustavná výmluva, co bylo předtím. Jednak já bych odlišil v momentě, kdy ty půjčky se týkají státu, státního rozpočtu, a v momentě, kdy si to půjčuje SFDI, jestli mě pan kolega poslouchá - neposlouchá, on pak bude zase reagovat na něco jiného, co jsem neřekl - takže to je docela rozdíl. To za prvé.

Za druhé, vy jste byli těmi, co jste v opozici vždycky kritizovali, když je to netransparentní. Já si pamatuju jako příklad, když se tady z jiného ranku projednávala ve druhém čtení digitální daň, že je ve státním rozpočtu 2,5 miliardy, které se teprve budou projednávat. Vy, když už to tedy takhle srovnáváte, tak jste tam měli 14 miliard, snížení pojištění za státní pojištěnce o 14 miliard, a teprve jsme to tady projednávali. Vy jste se tady vymysleli 100 miliard u windfall tax a teď to těch 100 miliard rozhodně není. To znamená, vy násobně, desetinásobně počítáte obecně, neříkám v tomhle rozpočtu, ale obecně, je to vaše vize, jak vy fungujete, desetinásobně to, co vám vadilo na předchozí vládě, když už to tedy furt srovnáváte. Vždyť vy bez toho srovnání nejste schopni vůbec fungovat. To znamená, že vy to děláte desetkrát hůř, než jste to předtím kritizovali na té předchozí vládě, z hlediska nějaké transparentnosti. Z hlediska nějaké transparentnosti! A to jsou fakta. Tak se na to taky podívejte. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já mám otázku na pana poslance Nachera, ale samozřejmě mi nemusí odpovídat, nejsem tu od toho, abych ho vyvolával. Já jsem si nevšiml, že by si SFDI půjčoval od Evropské investiční banky, jak jste před chvílí tvrdil. Tak jestli byste mě mohl seznámit, jakým aktem si SFDI půjčilo od Evropské investiční banky peníze? Mně to není známo. Nic takového se zatím nestalo.

A když už říkáte, že desetkrát horší než za vás, tak pan poslanec Haas tady říkal objem 7,4 miliardy euro. Já myslím, že to bylo správně. To není kritika, to je váš oblíbený dvojí metr. Když to dělal Babiš, že to v pohodě, když to dělá Fiala, tak je to podvod a čachry. Tak si sami odpovězme, co je dvojí metr, nebo ne. Říkám, že to bylo správně. Já dodneška podepisuji konkrétní plnění z těch uzavřených rámcových smluv s EIB. A my jsme s panem ministrem Kupkou dojednali rámcovou smlouvu na 7 miliard eur na železniční infrastrukturu, 7 miliard eur, což je méně než 7,4, to není desetkrát víc. Desetkrát víc by bylo 74 miliard euro. A zatím jsme z toho vyčerpali 18 miliard korun kurzem, tak já nevím, jestli je to 800 milionů? A platí ta podmínka, musí to být výhodnější než standardní úroky, které platíme z emise vládních dluhopisů, a to se zatím plní.

Takže pokud chceme, a pan poslanec Nacher si zakládá na tom, že pracuje s čísly, tak jsem to zařadil do kontextu. 7 miliard úvěrový rámec není desetkrát víc než 7,4 miliardy - není. A nepamatuji si, že jste informovali Sněmovnu v okamžiku, kdy jste to podepisovali, že takový závazek si Česká republika bere - úvěrový rámec 7,4 miliardy korun. Podotýkám, to není kritika, já myslím, že to byl správný krok. Proto jsme akcionáři Evropské investiční banky a proto si tam akcionáři taky chodí pro úvěry na rozumné věci.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Feranec s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP