(10.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Vláda si asi myslí, že když udělá hezkou tiskovou konferenci, na kterou si pozve velký počet kývajících ekonomek a ekonomů, z nichž některé následně odmění lukrativní nominací na europoslance a jiné miliardovými úlitbami jejich mateřským bankám, například díky záměrně zpackané dani z neočekávaných zisků nebo díky pokutám pro držitele hypoték, už má splněno. Že když se imaginární úspory napíšou do tiskové zprávy a prezentace a stokrát je pak zopakují novináři, kteří jsou asi ještě ze setrvačnosti zvyklí přistupovat k vládním údajům s jistou dávkou respektu, tak že už se pak vlastně nemusí napsat do státního rozpočtu a nikdo si toho ani nevšimne. A vlastně klobouk dolů! Je to vážně pořádně odvážný kousek. Kousek, který dokonale zapadá do stylu účetních triků Harryho Jelínka českých veřejných financí, pana ministra Zbyňka Stanjury.

Tvrzení, že vláda šetří na provozu, platech nebo národních dotacích, totiž zaznívá v médiích s železnou pravidelností, ne ale proto, že by k něčemu takovému snad reálně docházelo, to nikoliv. Provozní náklady narostly za Fialovy vlády o 25 %. Zaznívá to v médiích jen proto, že to vláda slíbila a že se tváří, že to plní, byť s drzým čelem dělá ve skutečnosti pravý opak, a předložený rozpočet je toho jasným důkazem.

Máte radost z vydařeného triku? Radujete se předčasně! Já vás totiž, dámy a pánové, mohu ujistit, že se pravdu dozví každý občan v této zemi. Kdybych měla osobně objet všechna náměstí, kulturní domy, kdybych to měla stokrát zopakovat na všech sítích a ve všech svých mediálních výstupech, kdybych měla kvůli tomu nacvičit charlestone, tak já vám slibuji, že lidé v České republice se surovou pravdu o tomhle nepodařeném rozpočtu prostě dozvědí. Dozvědí se, že rozpočet Fialovy vlády na rok 2024 je rozpočet, který zvedá provozní výdaje na chod vlády o 3,5 miliardy korun a oproti roku 2021 o celou čtvrtinu. Snižuje prorůstové investice do budoucnosti naší země o 18 miliard korun a nejvíc je snižuje tam, kde jsou nejpotřebnější - v dopravní infrastruktuře o 35 miliard korun, v místním rozvoji o 8. Že je to rozpočet, který přináší tupé škrty v energetické politice, protože zvýší náklady energeticky náročných firem o 200 až 300 % a ohrozí konkurenceschopnost našeho průmyslu i růst mezd v příštím roce. Že je to rozpočet, který o třetinu snižuje prostředky pro Ministerstvo zdravotnictví. Že místo slíbeného zatočení s národním dotačním byznysem přináší bizarní škrty ve výstavbě obecního bydlení, opravách silnic, zadržování vody v krajině nebo na výstavbu škol a školek v okolí velkých měst. Že na výdajové straně nezahrnuje mimorozpočtovou půjčku od EIB ve výši 18 miliard korun, bez které by byl deficit nikoliv 252, ale 270 miliard. Že jeho příjmy jsou nadhodnoceny, protože je založen na makroekonomické predikci, která na rozdíl od České národní banky nebo České bankovní asociace bagatelizuje negativní dopady daňového balíčku zhruba o 70 miliard korun. Že je to rozpočet, jehož skutečnými prioritami jsou zbrojení a byrokracie. Že je to rozpočet, který díky nezřízené inflaci disponuje oproti roku 2021 o 453 miliard korun vyššími příjmy, a přesto podlamuje hospodářský růst, narušuje sociální smír a velikostí svého schodku bude bezkonkurenčně nejhorším nekrizovým rozpočtem v novodobých dějinách naší země.

Takový rozpočet tady dnes máme! Není to rozpočet sebevědomé a vzkvétající země s jedním z nejnižších veřejných dluhů v Evropské unii, která chce kráčet dopředu a nahoru. Je to děravá účetní bilance ostrova sebevrahů, který řídí od reality odtržení šamani přesvědčení o své vyvolenosti porazit neexistujícího démona státního bankrotu, a to za jakoukoliv cenu. A víte co, dámy a pánové? On je to také rozpočet, který je v přímém rozporu skoro se vším, co koalice SPOLU slibovala ve svém volebním programu. Stačí ho otevřít a vzít si jeden příslib za druhým.

No, schválně. Slib, cituji: "Naši politiku budeme vždy stavět na principu nízkého zdanění práce, který urychlí dohánění západních mezd." Skutečnost: v důsledku zavedení nemocenské se čistá mzda průměrně odměňovaného zaměstnance sníží o 3 000 korun ročně. Statisícům státních zaměstnanců včetně policistů, hasičů pak klesnou reálné mzdy o více než 10 %

Slib: "Usnadníme život živnostníkům a malým a středním firmám a vytvoříme atraktivní prostředí pro klíčové partnery." Skutečnost: Zvýšení odvodu živnostníkům z 25 % na 40 % průměrné mzdy způsobí, že si aktivní lidé, kteří požadují od státu nejméně ze všech, připlatí 100 % současného odvodu a ročně tak přijdou o 23 000 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP