(Jednání pokračovalo v 9.54 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Uplynul čas na vyhlášenou pauzu. Ještě probíhá porada s legislativou, a vzhledem k tomu, že jde skutečně ještě o zhruba dvouminutovou poradu, ještě poprosím - pan předseda, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych si dovolil ještě jednou vystoupit a tím otevřít rozpravu. My jsme měli ještě poradu s legislativou Sněmovny a poprosil bych pana kolegu Michálka, zda by nemohl vystoupit v této věci.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobrá, není to zcela standardní. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Skutečně jde o načtení legislativně technické úpravy, která se načítá ve třetím čtení, která se týká data nabytí účinnosti. Došlo tam, abych to objasnil pro kolegy, kteří mají zájem o legislativně technické pikanterie, dobře, tak já - došlo tam k tomu, že byl pozměňovací návrh, který měl nabýt účinnosti ve stejné části legislativní jako jiná část toho návrhu zákona, a mohlo by tam dojít k určité nejasnosti. Takže aby toto bylo odstraněno, navrhuji legislativně technickou opravu na návrh naší legislativy: v části šesté Účinnost se slova "dnem 1. ledna. 2024" nahrazují slovy "15. dnem po jeho vyhlášení". Čili ten zákon nejprve nabude účinnosti a pak ty některé části, které byly doplněny pozměňovacími návrhy, nabudou účinnosti později, 1. dnem následujícího kalendářního měsíce po vyhlášení. Tak doufám, že jsem to vysvětlil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím. Hlásí se paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Samozřejmě všichni víme, že je to taková mimořádná situace a že v takovém případě, který zde nám byl předložen a zdůvodněn tak, jak byl zdůvodněn, by ministr měl vystoupit a říci, proč je tedy důležité, abychom z toho pravidla, které jinak máme po novelizaci sbírky zákonů, ustoupili a nebylo to k 1. lednu nebo k 1. 7. Takže já očekávám, že nám řekne, že to je právě ten zvlášť důležitý výjimečný případ, a řekne nějaké konkrétnější okolnosti, protože jinak je to jednoznačně legislativní chyba, která v tomto případě není omluvitelná, a to už se mělo dávno vyřešit. Je to důvod i k přerušení tohoto bodu. Opravdu pokud tady ministr nevysvětlí, proč bychom se měli od toho standardu, který je zakotvený ve Sbírce zákonů, odchýlit, tak si myslím, že pro to nemůžeme zvednout ruku. Je mi líto. (Tleskají někteří poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní pan místopředseda vlády, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych zareagoval. To časování tak, jak to bylo napsáno, bylo skutečně od 1. ledna. My jsme byli legislativou upozorněni, že část, která má v pozměňovacím návrhu specifický náběh, v souvislosti s tím by začala platit ve stejný den a že by to bylo matoucí, že by vlastně došlo ve stejný den k přepisu paragrafu číslo 9, takže se snažíme udělat tam jakoby časovou vatu takzvanou. Pokud by nebyla vůle podpořit ten technický, můžeme to schválit i bez toho legislativně technického návrhu, ale pak si tam musíme pomoci asi nějakým výkladem, protože nás to dostává do situace, která může být lehce matoucí. To je ten důvod. Já bych byl radši, aby bylo jasné, jak ty věci postupně nabíhají, ale kdybyste podpořili tu legislativně technickou změnu, tak bych byl za to vděčen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a už nevnímám nikoho dalšího přihlášeného, takže tentokrát opravdu rozpravu končím.

Ještě se zeptám, zda je zájem o závěrečná slova po ukončení rozpravy? Pan ministr nikoliv, pan zpravodaj také ne.

 

Opět tedy přivolám kolegyně, kolegy z předsálí, protože nyní se dle jednacího řádu podle § 95 odst. 3 bude hlasovat návrh přednesený panem poslancem Robertem Králíčkem, návrh na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona. Počty přihlášených jsou myslím ustálené.

A já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro opakování druhého čtení tohoto zákona? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti opakování druhého čtení?

Hlasování číslo 121 se účastnilo 159 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 70. Tento návrh na opakování druhého čtení nebyl přijat.

 

A my tedy nyní přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích a já poprosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, aby poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte mi tedy krátkou rekapitulaci. Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl ve druhém čtení podán, s návrhem na opakování druhého čtení jsme se vypořádali v předcházejícím hlasování. Byl ale přednesen návrh na legislativně technickou úpravu podle § 95 odst. 2 jednacího řádu. V souladu s doporučením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj tedy navrhuji následující proceduru hlasování ve třetím čtení: za prvé návrh legislativně technické úpravy podaný podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, za druhé pozměňovací návrh A1, za třetí pozměňovací návrh A2, za čtvrté pozměňovací návrh A3, za páté návrh zákona jako celek.

Poprosím vás tedy hlasovat nejdříve o mnou navržené proceduře, pokud není jiný návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nevnímám žádný jiný návrh na jinou proceduru.

Ještě konstatuji, že s náhradní kartou 28 bude hlasovat pan poslanec Jiří Havránek.

 

A nyní tedy přistoupíme k hlasování o navržené proceduře.

Prosím, kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu procedury?

Hlasování číslo 122 se účastnilo 167 hlasujících, pro 167, proti 0. Procedura byla přijata. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o jednotlivých bodech. Nejdříve o legislativně technické úpravě, která zní takto: v části šesté Účinnost se slova "dnem 1. ledna 2024" nahrazují slovy "15. dnem po jeho vyhlášení". ***




Přihlásit/registrovat se do ISP