(18.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Vy ale víte, že jsme velmi kritizovali přijetí služebního zákona, který jste si přinesli. Nebylo k tomu připomínkové řízení, nebylo to projednáno s Evropskou komisí. Myslíme si, že to nastavení, jak je nastaven současný služební zákon, není apolitické tak, jak to bylo nastavené, jak se to požadovalo i v rámci toho, abychom mohli čerpat evropské fondy a tak dále.

Musím říct, že ten váš návrh, který jste si tady prosadili, například to, že u ředitelů odborů, u vedoucích služebních úřadů, bylo jmenování na dobu neurčitou a vy jste jim dali jmenování na pět let. Nemusím tady připomínat, že služební zákon se dotýká ústředních orgánů státní správy, to znamená jednotlivých ministerstev a jimi pověřených úřadů. Zákon o úřednících se dotýká měst, obcí a krajů.

Musím říct, že když jsme tady vystupovali, tak i od Marka Bendy - nevím, jestli od vás - bylo řečeno, že se to nějakým způsobem sjednotí, že když tedy ta změna se dělá ve služebním zákoně, tak se tomu vy jako ministr vnitra budete velmi intenzivně věnovat, a že tedy dojde i k případným změnám, protože to je nespravedlivé, v uvozovkách nespravedlivé. Jestli tedy je nějak nastaven služební zákon, tak si myslím, že by se to mělo popřípadě přenést a komunikovat s městy, obcemi, kraji, aby to nastavení bylo i v rámci zákona o úřednících.

Chtěla bych se zeptat, jestli něco takového proběhlo, jestli se to tedy komunikovalo s hejtmany, se starosty? Je jasné, že pokud by tam mělo být nějaké nastavení, tak určitě nepředpokládám, že tam bude souhlas ředitelů a tajemníků, ale myslím si, že - zajímal by mě názor od samospráv. To, co tady prezentovala a i nějakým způsobem citovala právě Zuzka Ožanová, co se tedy nějakým způsobem přislíbilo, prakticky není v žádném případě dodrženo, protože tento zákon, který jste, pane ministře, předložil, řeší především vzdělávání úředníků, řeší akreditace vzdělávacích institucí, vzdělávacího programu, rovnocennost vzdělávání, prakticky se to dotýká především právě toho vzdělávání.

Takže bych byla velmi ráda, kdybyste nám řekl, zda jste komunikoval to, co tady bylo přislíbeno, jestli se tedy na tom nějakým způsobem pracovalo. Třeba nám řeknete, že jste to komunikovali a že ze strany starostů, primátorů, hejtmanů, požadavek na sjednocení v některých těch věcech nebyl. Také se ptám, jestli jste připraven to popřípadě nějakým způsobem řešit, že bychom dali delší lhůtu v rámci projednávání druhého čtení, kde by bylo možné to vykomunikovat a popřípadě na základě právě požadavků samospráv připravit společný pozměňovací návrh. Samozřejmě mohu dát návrh, aby se to vracelo na dopracování, ale vy stejně máte většinu. Myslím si, že tady přicházím s velmi korektním návrhem, a to je prodloužit tu lhůtu a připravit případný pozměňovací návrh, který by vzešel právě od samospráv, jak od měst, obcí, tak i od krajů.

Budu velmi ráda, pane ministře, pokud na mé dotazy odpovíte a pokud na to budete reagovat. Byla bych úplně nejraději, kdybychom našli společnou cestu k případnému společnému pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, jenom se ptám, vy jste navrhla prodloužení? (Poslankyně Mračková Vildumetzová: Ne.) Ne, ještě ne.

Nyní faktická poznámka paní poslankyně Ožanové. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Nehlásila jsem se do rozpravy, protože na to, co řeknu ve faktické poznámce, mi ty dvě minuty budou dostačovat. Překvapilo mě mimo to, že se upravuje to vzdělávání, jedna věc a to je lhůta - lhůta, dokdy má ukončit člověk vstupní vzdělávání a zkoušku vstupního vzdělávání - do devíti měsíců. Ten, kdo vykonává správní činnosti, musí udělat odbornou způsobilost. Víte, jaká je zkušební doba vedoucího? Šest měsíců. Takže ten úřad ještě nebude vědět, jestli si ho nechá, ale do devíti měsíců musí udělat zkoušku zvláštní odborné způsobilosti. Promiňte, bylo by vhodné tuto lhůtu prostě prodloužit s ohledem na to, jaké jsou zkušební doby. Ono by bylo možná dobré seznámit se s realitou, že zkušební doba vedoucího je šest měsíců. Takže já ještě třeba nebudu vědět, jestli si toho úředníka nechám v té vedoucí funkci, ale aby splnil devítiměsíční lhůtu, tak už ho budu muset poslat na školení a zaplatit peníze za to školení. Takže se domnívám, že by bylo dobré zvážit změnu této lhůty. Děkuji. Dříve tam bylo myslím 18 měsíců.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Hlásí se předkladatel pan ministr, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Pár poznámek ještě tedy v rozpravě k tomu, co tady padlo za výhrady, případně poznámky, jenom obecně. Na nejmenších obcích tedy stačí veřejná výzva. Vybrat si nemůže na těch nejmenších obcích nadřízený, ale ten, koho si určí zaměstnavatel, tedy obec. To jenom technicky jak to funguje.

Novela o státní službě, ta velká novela, je v běhu, probíhá její připomínkové řízení, mezirezortní připomínkové řízení. Jedná se o život těch úřadů jako takových, tak logicky je tady to připomínkové řízení poměrně hutné, bouřlivé, dlouhé, ale už jsme se dostali do finální fáze vypořádání. Zrovna jsme se nedávno na formátu předsedů stran bavili o několika málo věcech, které tam zůstávají. Takže nemějte strach, ta velká diskuse o zákonu o státní službě, která určitě velká a obsáhlá bude - ten zákon si to každopádně zaslouží - zanedlouho přijde. Všichni z vás, kteří teď o tomto zákoně diskutují u jiného zákona, protože ten dnes neprobíráme, dostanou určitě příležitost, aby se seznámili s tím, co je součástí vládního prohlášení a co my jako vláda každopádně dodržíme.

Potom jsem úplně nerozuměl všem poznámkám, ale chápal to od paní kolegyně Vildumetzové, prostřednictvím pana místopředsedy, jako uznání správnosti toho, co v tom zákonu je, protože akreditace jako takové se skutečně ruší a obcím a městům se dává mnohem větší příležitost, aby finance, které měly určeny na vzdělávání, se určovaly podle toho principu: chceme nebo kupujeme si to, co reálně potřebujeme, ne to, co je nám nadiktováno. Což byl přesně princip, který byl dohodnutý - jak jste se tázali - právě se samosprávami, jak se Svazem měst a obcí, tak s Asociací krajů, tak se Sdružením místních samospráv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP