(Jednání pokračovalo v 17.34 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Přestávka pětiminutová na poradu předsedů klubů vypršela, takže předpokládám, že vystoupí pan předseda Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já po té naší diskusi, byť ještě máme v tom i určité nejasnosti, a říkali jsme, že to budeme případně i konzultovat dále, si dovolím ten návrh zredukovat, a navrhnu jménem pěti koaličních klubů, abychom dnes jednali o návrzích zákonů po 19. hodině. To znamená, že budeme končit v 21.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, takto skutečně dohoda padla. Pro jistotu ještě zagonguji pro kolegy ohledně procedurálního hlasování.

Vnímám zájem o odhlášení, všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Počkáme, až se nám počet přihlášených ustálí.

Zahajuji hlasování, ptám se... Pardon, prohlašuji hlasování (číslo 107) za zmatečné. Ještě prosím pana předsedu Cogana. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já pro jistotu zopakuji ještě jednou ten návrh jako celek, o kterém budeme hlasovat. Takže dovoluji si navrhnout jménem pěti koaličních klubů, aby dnes Poslanecká sněmovna jednala a hlasovala o návrzích zákona i po 19. hodině, to je, že budeme končit v 21. To už ten dodatek je jenom výkladový. To znamená, po 19. hodině.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano. Takže návrh zní, že budeme hlasovat o návrzích i po 19. hodině. Vnímám ještě... Mohu zahájit hlasování?

Zahajuji tedy hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, přihlášeno 173 poslankyň a poslanců, pro 92, proti 80. Návrh byl přijat.

 

Nyní, jestli dovolíte, ještě načtu omluvy a pak se vystřídáme při řízení schůze. Omlouvá se pan poslanec Farhan od 15.30 do 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kasal od 17 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Kubík od 16 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Němečková Crkvenjaš ze zdravotních důvodů po celý jednací den, paní poslankyně Pošarová od 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Vondráček od 17.45 z osobních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Kupka do 15 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Výborný od 17 do 17.30 z pracovních důvodů. Tak nyní se vystřídáme při řízení schůze a já vám přeji hezký zbytek dne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám přeji dobrý večer a zahajuji bod číslo

 

149.
Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany
v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států
na území České republiky v letech 2023 a 2024
/sněmovní tisk 566/

Předložený návrh postupně uvedou paní ministryně obrany Jana Černochová, a pokud zde je ministr zahraničních věcí, pan Jan Lipavský. Prosím, paní ministryně, můžete se ujmout slova.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, děkuji za příležitost dneska projednat návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích a na pobyt ozbrojených sil jiných států na území České republiky v letech 2023 a 2024. Předkládám vám tedy, společně s ministrem zahraničních věcí, návrh k projednání a ke schválení.

Tento materiál schválila vláda dne 11. října 2023 usnesením číslo 752. Předpokládaný návrh navazuje na předchozí mandáty platné na období let 2023 a 2024 a reaguje na aktuální potřeby. Prioritou návrhu je zajistit podmínky pro pokračování výcviku ukrajinských vojáků, a to jak na území České republiky, tak i mimo něj, na území Evropské unie nebo Severoatlantické aliance. Stávající mandát pro pobyt ukrajinských vojáků na území České republiky vyprší 31. prosince 2023. Vláda proto navrhuje prodloužit mandát pro pobyt příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny členských států Evropské unie a NATO na našem území o jeden rok, tedy do 31. prosince 2024.

Návrh zachovává stávající počty pro pobyt tedy do 800 osob v jednom okamžiku. Nově se rozšiřuje o instruktory ze států NATO pro výcvik i nad rámec asistenční mise Evropské unie pro Ukrajinu. Výcvik bude probíhat v několika turnusech podle konkrétních požadavků ukrajinské strany, stejně jako tomu bylo nyní. Nejedná se tedy o nepřetržitou přítomnost příslušníků ozbrojených sil jiného státu na území České republiky.

Doposud jsme, dámy a pánové, na území České republiky vycvičili asi 3 500 ukrajinských vojáků a naši instruktoři v Polsku vycvičili dalších téměř 500 vojáků. Zkušenosti ukrajinských vojáků z přímých bojů využíváme nejen ke zlepšení výcviku Ukrajinců, ale také pro zlepšení výcviku hlavně našich vlastních jednotek. Tyto zkušenosti pro nás opravdu mají zásadní přínos. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP