(15.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, a pak tu máme rodiny, například maminky starající se celodenně o těžce postižené děti nebo lidi s postižením, kterým kromě dlouhodobé finanční podpory musíme být schopni nabídnout i funkční systém podpůrných služeb, postarat se, aby v rámci svého omezení žily důstojný život. Opět práce pro sociálního pracovníka, který je s člověkem dlouhodobě v kontaktu a je schopen reagovat na jeho měnící se potřeby.

Chci zmínit ještě jednu skupinu lidí a to jsou ti, kterým osud zcela zamíchal jejich dosavadním životem. Matky s dětmi, kterým náhle zemřel partner, nebo rodiny, kterým do života vstoupilo agresivní onkologické onemocnění. Tyto rodiny potřebují okamžitou pomoc, doslova záchranné lano, které jim umožní se co nejrychleji zorientovat, stabilizovat a přizpůsobit nové situaci. Opravdu je v pořádku, aby čerstvě ovdovělé mamince se dvěma malými dětmi na úřadě práce řekli, že nemá nárok na žádnou pomoc, protože má přece byt, na který splácí hypotéku - že když dětem zemřel táta, tak jim má ještě prodat domov, ve kterém vyrůstaly, a auto, které rodina potřebuje? Tady je asi něco špatně. Je to špatně! Takže pan ministr tam nechodí, on nemluví s těmi úřednicemi.

Mimochodem, když pan premiér se chlubí tím, že snížili počet zaměstnanců, na úřadech práce nebo na Ministerstvu práce a sociálních věcí je to 1 450 lidí, pokud si to dobře pamatuji. Takže pošta nejdřív propustí 300 lidí, potom tvrdí, že ji nahradí částečně úřad práce. Normálně chaos a nepořádek.

Takže já bych byl strašně rád, abychom tady probrali tento bod Zpřísnění posuzování žádostí o dávky v hmotné nouzi. Jak kolikrát ten stát funguje? Přijde ta matka a oni jí řeknou: Sem radši nechoďte, to je nadlouho, choďte na nějakou nadaci. Tohle není možné. To není možné v situaci, kdy vy kasírujete 300 miliard od lidí za inflaci, příští rok budete navyšovat daně a vůbec nikdo neví, co se vlastně stane, takže to takhle funguje. Je to úplná katastrofa.

Potom bychom si mohli říct, jak je to s těmi důchodci. Tady je článek: "Důchodci přijdou o peníze tak či tak." Jaká past se chystá na důchodce spořící penzijko? Ano, milion seniorů, kteří si penzijko spoří i po odchodu do důchodu, však o státní příspěvky přijde. Nebude jim tak dávat smysl, aby ve třetím důchodovém pilíři zůstávali. To je stále dokola. Stále kritika, že jsme nedělali důchodovou reformu. Ne, my jsme řekli, že pro naše důchodce budou vždy peníze, a my jsme na rozdíl od vás v programovém prohlášení vlády měli konkrétní částku.

No, velká komedie je skutečně ohledně energetické závislosti. Nechám si to na čtvrtek, ale znovu, prosím vás, pan ministr průmyslu je tam a stále nepochopil, že ropa má různé kvality, a plyn je jeden. To znamená, že když ho někdo napumpuje do trubky v Německu na LNG terminálu, tak nikdo neví, jestli je to ruský nebo norský nebo americký nebo katarský nebo ománský nebo nevím jaký. Takže celý čas tady na nás útočila pětikoalice, že my jsme něco zanedbali. Nezanedbali, vy jste tady všechno rozprodali. Patří nám tady minimum a ty firmy, které zůstaly, jsme dali my do pořádku, jako MERO, ČEPRO, letiště, ano? ČSA jsme taky zachránili od bankrotu, protože vy jste ho zničili. Takže tady je jasný důkaz, jak všichni lhali. Pan premiér řekl: Odstřihneme se od ruské ropy. No, dovezl minulý rok - já si myslím, že on nedováží, ale on to říká - o 820 000 tun navíc. Teď je tu nějaká výjimka. Pan premiér teď už zapomněl, že nechce ruskou ropu, ale chce výjimku na ruskou ropu. No, jako v blázinci.

Ten ruský plyn tady samozřejmě teče, protože celá ta soustava je celý evropský trh. Ale to by musel Síkela pochopit, co jsou to SVOP a jak to vlastně všechno funguje. No, takže to byla další lež, ale nás obviňovali, co my jsme všechno neudělali. My jsme udělali, my jsme připravili Dukovany, takže můžete vybrat vítěze a můžete to postavit.

Ještě k té energii, prosím vás. Tady mě zaujalo, když tedy vláda nemá peníze pro kuchařky a uklízečky a další nepedagogické pracovníky v základkách - tady jsem se dočetl, že protože v České republice lidé nekupují moc elektroauta, Ministerstvo průmyslu dá dotace 2 miliardy korun pro živnostníky. Prosím vás, a proč? Dejte ty 2 miliardy těm kuchařkám. Elektroauto? Proč elektroauto? Často hoří, dojedete málo. Já nechci elektroauto, chci mít výběr.

Konečně už vidíme v prostoru, že se osmělili, protože je to politika, protože je to ta ideologie, ta nová totalita, zelená ideologie Evropy. Díkybohu, že v Nizozemsku nevyhrál ten zelený fanatik Timmermans, a v Německu se to také mění. Proto je důležité, vážení spoluobčané, abyste přišli k volbám. Ano, my chceme podporovat životní prostředí, my máme rádi přírodu, ano, ale my to tady nechceme zničit proto, že si zkrátka někdo myslí, že když máme jenom 8 % emisí na celé planetě, že my to spasíme. Ne, musíme společně, a je jasné, že teď konečně tady čtu: "Ideologie vládne nad prověřenými zákony trhu, říká šéf Toyoty Peleška." Tady je to černé na bílém. No, konečně se probudili.

Takže další bod, zrušit dotace na elektroauta. Já jsem vám na sítích ukazoval Taycan Porsche, jak ten pán řídil 150 kilometrů za hodinu, a zrazu hoří. No, tak brzdí, ale auto zrychluje, jede 190. Naštěstí skončil v té nádrži. Dá se to dohledat. Už šest taycanů takhle hořelo. Takže celá ta pitomost s těmito elektroauty - zase nutit někoho, že musíme něco kupovat, ta regulace v Bruselu nikým nevolenými úředníky. Ursulu nikdo nevolil, ani Jourovou, my jsme ji tam poslali. Evropská rada má rozhodovat a to se bohužel neděje.

Takže z těch dalších věcí, u kterých pan premiér vždycky neříká pravdu, je samozřejmě, že ušetřil údajně 80 miliard, ale nikdy nám neukázal rozklad těch 80 miliard. No, a co tam bylo, vážení spoluobčané? Víte, co tam bylo? 14 miliard minus pro zdravotnictví - tolik ušetřil - a platy státních zaměstnanců 9 miliard ušetřil a snížil investice, ano? Takže zase jenom lži, a samozřejmě, na provozu se nešetří. Všichni lítají někde po Africe, já nevím kde, úplně zbytečně. Mají sedět tady na zadku a chodit mezi lidi, aby zjistili... Protože pokud pan premiér po dvou letech zjistil, že v Německu je levnější Nutella jako základní potravina, plná cukru, a kečup, asi plný chemie, a Coca-Cola, plná cukru, u které se mimochodem DPH zvyšuje z 15 na 21 %, tak to je neuvěřitelné. Bylo by dobré, aby ti poradci, kteří ho včera poslali tam k Jurečkovým kámošům, a on neměl čas na ty demonstranty, ho vzali někam do fabriky a řekli mu: Pane premiére, to je elektřina. Představte si, my potřebujeme elektřinu všichni, i doma, i teplo, i vodu potřebujeme, pane premiére. Tak snad to do konce toho mandátu - protože oni se tam budou držet zuby nehty ještě dva roky a zničí tuto zemi totálně - tak snad by jim to mohl někdo vysvětlit, že je to o elektřině, že je to od začátku o elektřině. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP