(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ještě jednou, vážení spoluobčané, 300 miliard inkasuje tato vláda za Fialovu drahotu, za to, že to podpořili! Oni udělali tu inflaci. Oni ji způsobili tím, že dovolili, abychom měli jedny z nejdražších cen energií v Evropě. Ano, mohli tomu zabránit, kdyby byli zastropovali ceny energií, ale oni nechtěli. Oni nechtěli! A kolikrát pan premiér změnil svoji pozici? Jednou říkal, za to může Česká národní banka, nejdřív Babiš, potom Putin, potom ČNB, potom šel na tiskovku a chlubil se, že má pod 10 %. Takže je to jenom manipulace! Oni můžou za to, že u nás je všechno drahé. Teď vyšla nějaká analýza, dělali Poláci u nás průzkum cen a všichni jsou v šoku. Takže ještě jednou, oni můžou za tu inflaci! Fiala za to může. Je to profesionální lhář, manipuluje a nevěřte mu! Za říjen máme poslední čísla inflace a pan premiér je druhý nejhorší v Evropě podle Eurostatu - 9,5 %. Maďarsko má 9,6, už se dotahujeme. A řekli vám ti novináři, ti provládní novináři, hlavně z České televize, která samozřejmě stále jede ty své aktivistické pořady, že už Belgie je v deflaci, že má minus 1,7 a Nizozemsko má minus 1,0? Dánsko 0,4, Itálie má 1,8, eurozóna má 2,9. Vážení spoluobčané, soustřeďte se. Česká republika má 9,5, eurozóna má 2,9 a Evropská unie má 3,6, takže premiér vám zase lže. Je jasné, že inflace bude klesat, jasně že, ale ona bude klesat, protože samozřejmě tahle vláda ničí spotřebu. Oni by chtěli, abyste byli doma a abyste nic nekupovali, abyste nejedli, abyste nejezdili k moři, nic. Oni chtějí zdevastovat tuhle zemi, chtějí zdevastovat firmy, a potom samozřejmě ta inflace bude nízká. Takže tyhle věci, to je jejich program! Pamatujte si, co vám říkám. Oni tohle budou stále opakovat, že ozdravují finance. My máme zdravé finance. Oni to říkají proto, aby vám nedali peníze. Nedali peníze! Oni vám nechtějí dát ty peníze. Jsou to vaše peníze. Vaše peníze! Takže lžou a toto je další mantra - ozdravování financí. Máme je zdravé. Oni jsou na vině a jim to hraje do karet. Jim to hraje do karet, protože samozřejmě vysoká inflace, vysoké ceny, je vysoké HDP, takže to jsou ty hlavní problémy, které tady jsou.

A my, věřte mi, že my jsme to věděli. Pamatujete na tenhle náš plakát, na ten billboard? Pamatujete, to bylo 2021. Co je tady napsáno? Nižší důchody. To dělají. Jaká důchodová reforma? To není žádná důchodová reforma. Berou peníze důchodcům. Vzali jim slevu, navyšují daně!

Zrušit auta. Vždyť 19. prosince 2021 v neděli pan premiér říkal, že nedovolí, aby zkrátka se nevyráběla auta se spalovacími motory. Takže to také platí.

Uprchlíci, vítejte! Ano, to je ono. Oni je pozvali. Pozvali je. Protože když třiceti tisícům řekli, že můžete přijít, tak možná to slyšely 2 miliony těch ilegálních migrantů a každý má mobil, tak si řekl: To jsem já. To jsem já, jeden z těch třiceti tisíc.

Zdanit start-upy. Gratulujeme, Piráti, to je vaše dílo, a zvýšit daně. Tohle jsme my říkali. Před volbami 2021 jste nám nevěřili a přesně se to naplnilo. Je to pravda. A trestat úspěšné. Všichni, kteří jsou úspěšní, tak zdanit. Všude zdanit. Start-upy? Piráti prosadili. Takže který startupista tady bude začínat, když potom bude mít nějakého investora, tak ho zdaní? Takže o tom to je, vážení! Takže prosím vás, nevěřte jim ani slovo.

A co se vlastně tady stalo včera? Tak mě strašně baví, když pan premiér vystoupil - neuvěřitelná arogance. Já jsem byl úplně z toho šoku. My jsme podporovali tu stávku samozřejmě, ale aktivně jsme se na tom neúčastnili. A co vlastně pan premiér nám řekl? Protože Twitter má paměť, ne? 6. listopadu, vážení spoluobčané, roku 2019 pan premiér na Twitteru: "Ráno jsem navštívil stávkující učitele, abych slyšel jejich důvody, proč se připojili k protestům. Děkuji za milé přijetí na Základní škole Grafická a za skvělou diskusi. Premiér by měl plnit sliby, které dal učitelům." Ano, pane premiére, ale teď vy jste premiér! Já jsem jako premiér plnil sliby. A víte, kde je to napsané? V této knížce. Může za to Babiš se to jmenuje. Víte, kolik byl plat učitele 2013, když jste končili, pane premiére? 26 111. Za nás, když jsme končili, bylo 48 444. My jsme to měli i v programu. My jsme plnili program! Vy žádný program nemáte! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Vy stále říkáte, že plníte nějaký program. Vždyť jste ho ani jednou nevyhodnotili. Vždyť to je sranda, vy se stále vymlouváte. Covid? Žádný jste neměli, lež. Ukrajina? Jaký dopad Ukrajiny? Ano, to se dá vypočítat, 90 miliard možná.

A pojďme tady na průměrné platy nepedagogů. Kolik vy jste jim dávali, pane premiére? Vy jste byl ministr školství 2013, 14 000 jste jim dal, pane premiére Fialo, 14 000. My, když jsme skončili, to bylo 25 684. To jsou čísla a z těch se nevykecáte! Takže co potom pan premiér, když tedy navštívil ty stávkující učitele, tweetoval a říká: "Sliby premiéra" - to jsem byl tehdy já - "slyšela celá Česká republika, že tento rok přidá učitelům 15 %. Učitelé mají právo předsedovi vlády hlasitě připomenout, že je podvedl." Ano, já jsem je nepodvedl. Vy podvádíte všechny - vaše voliče, celou republiku, všechny občany, všechny firmy, zkrátka všechny,k a ještě děláte ostudu všude po světě! "Takže nepodporuji stávky," říká pan premiér, "ale v tomto případě učitelům rozumím. A opakuji závazek ODS dostat příjem učitele na 150 % průměrné mzdy." Vážení spoluobčané, toto je tady, pan premiér Fiala tehdy. Ale tak je to se vším!

Já fakt nevím, pane premiére, kdo vám radí. Tušíte vy vůbec, kde jste včera byl? Víte, kdo to je, ten pan Jurečka? Vy si neděláte monitoring? Vy nevíte, kde pracoval ministr Jurečka? Přece ve firmě Agro 2000, ale jako dealer na pesticidy by tolik nevydělal, tak šel do politiky. Tam se přece vydělává o mnoho lépe, ne? Pro některé! Vy nevíte, že ten bratr, kterého jste včera navštívil, byl dokonce poradce ministra Jurečky? Odmítá protekci při čerpání dotací, že čerpal a radil bráchovi? Na to jste zapomněli? Co tam dělá to vaše PR oddělení? Ale když už jste tam byl, pane premiére, tak vy jste navštívil i tu soukromou střední školu zemědělskou. Ta mu také patří, to je také jeho škola. A ptal jste se na hospodářský výsledek pana Jurečky? Víte, kolik měl zisk v roce 2022? 232 milionů! Není to skandální, pane premiére? A v roce 2021 měl 79 milionů. Vždyť jste kritizoval všechny zemědělce. Vysvětlil vám to včera pan Jurečka? Ne včera, kdy to bylo? Prosím? (Z pléna: Včera.) Včera. Takže ještě jednou, to je super, ne? Zemědělec vydělal 232 milionů. Já mu fandím. Musíme fandit zemědělcům, ne? Takže aspoň vás to naučili? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP