(20.10 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Zvyšuje se nekonkurenceschopnost finálních produktů českých firem, samozřejmě kvůli zvyšujícím se nákladům, ať už energií, PHM, čehokoliv jiného. Obávám se, že jakmile vstoupí balíček v platnost, tyhle nákladové položky nám vzrostou, a tudíž nám vzroste i naše nekonkurenceschopnost.

Bohužel, co nám tedy nepěkně roste, je kriminalita, zejména ta přes internet, množí se podvody všeho druhu. Tak budeme mít sice nižší dluhy, ale ekonomika bude v rozkladu. Proti recesi by vláda měla jít navýšením investic proti vysokým úrokům s dotacemi v podobě jejich snížení, poskytování různých záruk, subvencí na návratné bázi a tak dále, jak o tom na začátku tohoto roku hovořila.

Kromě toho máme paralyzující státní správu, která jim vyhlásila již na mnoha úřadech pasivní rezistenci. Co mi neřeknou, zkrátka nebudu dělat. Když to chtějí, je to jejich věc, poradit si nenechají, řídím se vlastním rozumem, půjdu cestou nejmenšího odporu.

Schodek 250 miliard na příští rok považuje ministr financí za vyvážený a přijatelný. Je to rozpočet, který nepočítá s ničím jiným, než že všechno bude tak, jak on napsal a jak si naplánoval. Nepočítá s žádnými důsledky z důvodu válečných útrap, s energetickou krizí, nic. Naopak je to rozpočet, který počítá jenom se zvýšením daní a se škrtáním dotací.

Proč tedy vůbec plánujeme nějaký schodek? Protože tato vláda nehodlá splnit svůj politický slib a změnit zdanění mezd. Ono je to totiž 100 miliard za každý rok a to se přece hodí. Nechce uznat chybu a obnovit EET, neumí vyrovnat důchodový systém. Důchodová reforma v jejím pojetí je snižování důchodů, prodlužování doby odchodu do důchodu a podobné věci. Zdravotnictví, které přestalo děkovat, se znovu dostává do varu a tentokrát to vypadá velmi ošklivě. Náklady dluhové služby vzrostly této vládě o dalších 60 miliard a posílení rozpočtu armády nám zvedá věci, které jsme si možná mohli pro tohle období odpustit.

Mohla bych tak pokračovat dalšími kroky, se kterými nemohu souhlasit, protože je nepovažuji za prioritu pro tuto zemi, pro tuto maličkou zemi a pro její obyvatelstvo. Jednoduše řečeno, tato vláda se dle mého soudu střílí do nohy, a co je smutné, že za naše peníze. Česká ekonomika potřebuje oživit. Má všechny předpoklady růstu, plnou zaměstnanost, máme likviditní rezervy v bankách, a po krátké období nám tedy i klesala inflace. Bohužel jenom krátce. Plán příštího roku by tedy měl dle mého soudu směřovat k růstu HDP a k vyrovnanému rozpočtu. To je ovšem jenom z říše snů. Jednodušší je plánovat stamiliardové schodky a svádět to na předchozí vládu. To se vždycky hodí.

Týká se to i Popelky, našeho Ministerstva zemědělství, a tou pomyslnou Popelkou pro mě je náš potravinářsko-zpracovatelský průmysl. Samozřejmě že to neškrtl asi pan ministr zemědělství, asi to škrtl pan ministr financí, protože on vede hlavně boj proti těm velkým. a to je přece to nejdůležitější na světě, zlikvidovat ty, co nám tu platí daně, zaměstnávají lidi. Nevím, z čeho se ta státní pokladna bude plnit. Třeba má nějaké kouzlo. Tady jsme již v průběhu tohoto roku škrtli vše. Nechceme a tedy nebudeme zde pomáhat, protože stále slyšíme, a to i z úst obchodních řetězců, že Česku chybí financovat potravinářsko-zpracovatelský sektor. Ale my nepodpoříme ty firmy, které platí daně v České republice. Pan ministr financí to nechce slyšet, nebudeme přece podporovat ty bohaté, přestože jsou to pilíře našich příjmů do státní pokladny. Budeme podporovat jenom ty, kteří se nám hodí z jakéhokoliv patrně úplně jiného důvodu než ekonomického. Bude to důvod politický a ten přece nemá s ekonomikou nic společného. Budeme raději uměle upravovat rozpočet, aby to zdálky vypadalo dobře, jak tato vláda hospodaří a snižuje schodek státního dluhu. Ovšem při podrobnější analýze objevíte nedostatky, které jsou úsměvné. Vláda zkrátka nepočítá, že se nějaká dobrá duše najde a že se bude blíže seznamovat s rozpočty.

Tak například tento týden vláda projednává rozpočet SZIF. Co jsem si z předloženého materiálu vyčetla? To nejsou slova panu ministrovi zemědělství, protože přece autorem je Ministerstvo financí se svými úředníky, kteří si ostrouhali ostře tužky a škrtají, kde se podívají, hlavně při pohledu z okna upřeného do dáli. Takže co jsem se dočetla v materiálu? Že celkové příjmy na první straně jsou předpokládané ve výši 38 000 894 a nějakých drobných v roce 2024. Ovšem když si přečtete přílohu materiálu, zde je již uvedeno, že v roce 2024 budou příjmy 43 000 894 a tak dále a že nebude potřeba rozpočtová změna. No, to si, pane ministře financí, nemyslím. Závěrem? Rozdíl je 6 miliard. Tento rozdíl může být samozřejmě kryt ze zůstatku roku 2023, ale to nepředpokládám, že by nám tam zůstalo 6 miliard.

U SZIF, jak jsem se podívala deset let zpátky, bývá maximální zůstatek nespotřebovaných výdajů ve stovkách milionů korun. Ale podstatné je, že se nikdo nenamáhal vysvětlit, jak a z čeho bude pokryt tento nedostatek finančních prostředků. Chybí nám to hlavně u rozvoje venkova podle strategického plánu 2023, který neumožní SZIF vyplatit příslušné dotační tituly ze související evropské legislativy již proběhlého příjmu žádostí.

Dále není dostatečná ani přidělená dotace na opatření SOT, což jsou včely. Chybějící prostředky budou řešeny správcem kapitoly v průběhu roku, jak už jsme to zažili v roce 2022, kdy přišli před Vánocemi pracovníci ministerstva... Za to nemůže pan ministr, který tady sedí. Za to mohou ti, kteří to tak naplánovali a kteří moc dobře vědí, že jsem jim vyčítala, že potom o ty peníze přijdou žádat na rozpočtový výbor. My samozřejmě chceme pomáhat, tak jim to odsouhlasíme, oni to pošlou mezi Vánocemi, a protože v České republice se zdaňují dotace, tak jim to ještě zdaníme a oni z toho mají skoro nula nula nic. Ale to je asi v pořádku. Chápu, že vláda se může obhajovat, že použije ty nespotřebované nároky z roku 2023, ale to jim trošku nesedí. Je tu ale ještě jedno vysvětlení, že se zkrátka v roce 2024 nevyplatí všechny nároky, zaplatí se v roce 2025. Ty z roku 2025 se zase nevyplatí, a tak se nám kulička bude nabalovat, vláda to bude před sebou koulet, ale pak to jednoho dne spadne na ministra, který v té době bude sedět na tom ministerstvu, protože nám skončí programovací období a budeme to muset ukončit.

A to je celá rozpočtová pohádka Ministerstva financí. Blíží se Vánoce, s nimi moje oblíbená pohádka o Popelce s Libuškou Šafránkovou. Proto bych ráda té naší potravinářsko-zpracovatelské Popelce pomohla alespoň k malým dotacím. Určitě se nejedná o vysokou částku. Je to jenom pouhých 50 milionů. Investice ve velkých firmách, proti kterým velká část této vlády bojuje, začíná od 50 milionů nahoru, takže když jim dáte 2 miliony, vůbec jim nepomůžete, ale budete moci podpořit střední firmy, pro které to bude docela zajímavé, protože vy jste škrtli dotační titul 13, tedy bývalý pan ministr, který se právě týkal inovací a investic pro zvýšení kvality zpracovávání zemědělských produktů v potravinářském průmyslu.

Takže jak říkám, trn z paty nevytrhneme, budeme je moci podpořit. Myslím, že oni si to zaslouží, protože nás živí každý den. Máme od nich snídaně, obědy, večeře, pokud tedy nenakupujeme jako pan premiér v Německu a nemažeme si Nutellu, kterou zapíjíme Coca-Colou, pocákáme to kečupem a budeme tomu říkat základní potraviny. Já si takhle nákup v základních potravinách nepředstavuji, ale už jsem viděla, že lidi jedí kdeco, chuti různé. Nakonec nás velké potravinářské nadnárodní firmy přesvědčují, že my máme jinou chuť, nám chutná něco jiného. Proč ne Nutella s kečupem? Ono to může být docela dobré a určitě to může mít zajímavý projímavý účinek. Doporučuji zkusit, můžeme porovnat, jak to na koho účinkovalo. Zapijeme to Coca-Colou a bude vymalováno, alespoň pro příštích šest hodin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP