(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Člen Národní rozpočtové rady vlády Petr Musil k tomu uvedl, cituji: "Pokud by zadlužování České republiky pokračovalo podle současného scénáře, na dluhovou brzdu by veřejné finance narazily do pěti let, v optimističtějším scénáři až v roce 2032." Já s tímto hodnocením souhlasím. Fialova vládní pětikoalice astronomicky zadlužuje naši zemi, zvyšuje daně, vyhazuje peníze do zahraničí, které nejsou vůbec potřeba takto vyhazovat. Prostě se jedná o naprosté selhání této vlády a musím říci, že při současném tempu zadlužování to bude pro Českou republiku a pro naše občany a firmy náraz velmi bolestivý, protože by znamenal nutnost a povinnost škrtnout při zachování současného trendu cirka 300 miliard rozpočtových výdajů z roku na rok, a do takového děsivého a hrozivého scénáře nás tady právě žene Fialova vládní pětikoalice. Je to řecký scénář, jak jsem říkal. Je to řecký scénář.

Náš čas se ovšem krátí a i v onom v uvozovkách optimistickém scénáři musíme náš rozpočtový deficit výrazně srazit během osmi následujících let, respektive spíše během šesti let - mezi roky 2026 a 2031, protože současná Fialova vláda v následujících dvou letech rozpočtový deficit a poměr celkového veřejného dluhu k HDP nesníží vůbec. Fialova vláda ničí Českou republiku, a samozřejmě, čím dřív skončí, tím lépe pro všechny. Fialova vláda nejenom že nesníží rozpočtový deficit a poměr celkového veřejného dluhu HDP, ale naopak jej výrazně prohloubí a v případě pesimistického scénáře na to máme v podstatě jen tři roky.

Jestli si nějaká vláda zaslouží označení vláda sebevrahů, bude to ta příští - kvůli nekompetentní, škodlivé a diletantské Fialově vládě, která takovýmto způsobem zadluží a zadlužuje Českou republiku, ale udělat to musíme. SPD je připraveno být součástí příští vlády, protože jsme vázáni zodpovědností vůči této zemi a vůči budoucím generacím. Ale znovu říkám, je potřeba vyměnit a ukončit Fialovu vládu co nejrychleji.

Nedávno jsem zde citoval Výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2022. Nebude od věci právě dnes při projednávání návrhu státního rozpočtu připomenout si některé její důležité pasáže a zamyslet se nad nimi. Tato vláda zprávy tohoto respektovaného úřadu buď nečte, nebo jich nedbá. Nevím, co je horší a méně odpovědné.

Zpráva NKÚ mimo jiné upozorňuje na stále se prohlubující strukturální deficit rozpočtu a také růst tempa zadlužování. Zpráva také apeluje na změnu systému dotací a další rozpočtové reformy. Cituji: "Naši ekonomickou kondici v roce 2022 bezesporu částečně ovlivnila válka na Ukrajině a její dopady. Většina nedostatků, na které ve zprávě poukazujeme, ale s válkou nijak nesouvisí." Konec citátu ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu.

Nejvyšší kontrolní úřad ve zprávě upozornil také například na růst hrubého domácího produktu, který byl za loňský rok o 1,1 procentního bodu nižší, než byl průměr Evropské unie. Naopak inflace v České republice kvůli nekompetentní Fialově vládě rostla pátým nejrychlejším tempem v Evropě, což výrazně snížilo životní úroveň našich obyvatel. Reálná mzda v Česku pak meziročně klesla opět kvůli Fialově vládě o rekordních 7,5 %, což je nejhorší výsledek v rámci zemí organizace OECD. Takže to, že říkám, že je to kvůli Fialově vládě, je evidentní, protože i mezi zeměmi v rámci OECD je to nejhorší výsledek ze všech. To znamená, Fialova vláda je podle zcela objektivních kritérií nejhorší vládou v Evropě a i v širším kontextu zemí. A přitom právě zadlužení, růst HDP, inflace, výše reálných mezd, růst či pokles, jsou přitom základní faktory a parametry, které ovlivňují náš rozpočet, jeho příjmy a deficit. Cituji dále ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu: "Tempo růstu státního dluhu České republiky bylo v evropském srovnání v roce 2022 třetí nejvyšší. Tento trend ohrožuje stabilitu veřejných financí. Stabilizování veřejných rozpočtů je přitom nutností pro to, aby financování chodu státu bylo dlouhodobě udržitelné." Konec citátu - dalšího citátu ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jednou z oblastí, kde je možné významně ušetřit, je podle Nejvyššího kontrolního úřadu také systém dotací, kde se rozdělují stovky miliard korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu se dotační systém stal neřiditelným a administrativně náročným. Z kontrol úřadu vyplývá, že jednotlivé ministerské vládní rezorty podporovaly neúčelné a neefektivní projekty a že je často hlavním cílem čerpat peníze, aniž by se sledovalo, jaký užitek dotace přinese. Opět řeknu citaci ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu - cituji: "Přebujelý dotační systém, v němž vítězí formální stránka věci nad skutečným smyslem, a hlavně přínosem dotací, je luxus, který si v době obrovských strukturálních deficitů státního rozpočtu naše republika nemůže dovolit." Konec citátu ze zprávy NKÚ.

Ne, skutečně nyní necituji z aktuálních stanovisek hnutí SPD k politické situaci, ale ze zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu, ale ta podobnost nemusí být čistě jen náhodná. Česká ekonomika podle NKÚ začíná být na dotacích závislá. Cituji: "Naše ekonomika tak nějak neřízeně a plíživě přešla z tržní ekonomiky do ekonomiky, která je velmi silně závislá na dotacích. Součástí podnikání některých podnikatelů se prostě stane pravidelná dotace, pravidelná injekce nějakých finančních prostředků." Konec citátu ze zprávy NKÚ.

Podle předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly se nedaří zvýšit ani efektivitu digitalizace státní správy, přestože na ni stát vynakládá stále více peněz. Upozornil na to, že vloni na ni vydaly jen organizační složky státu a státní fondy přes 19 miliard korun, ale náš stát v mezinárodním srovnání DESI, které hodnotí postup digitalizace, klesl o jednu příčku a je v rámci evropské sedmadvacítky na 19. místě. To je tedy ta slavná vládní digitalizace, kterou slibovali Piráti? To mají být účelně vynaložené prostředky občanů? A co tedy dělá, jaké jsou výsledky práce ministra pro digitalizaci a předsedy Pirátů Ivana Bartoše? Takže tady opět vidíme, jakým způsobem Piráti selhávají. Sliby chyby, skutek utek. Ale je to selhání pochopitelně celé Fialovy vládní pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou z ODS.

Ministr financí Stanjura a premiér Fiala, oba z ODS, nám v souvislosti s konsolidačním balíčkem tvrdili, že má přinést úspory ve výši 94 miliard korun. Proč je tedy navrhovaný deklarovaný schodek pouze o 43 miliard korun nižší než ten letošní, když pominu ono čarování s čísly, kvůli kterému bude reálný deficit spíše 290 miliard korun? Kde je těch slibovaných dalších 51 miliard ušetřených korun? V realitě je to ovšem tak, že zvýšení daní a odvodů zhruba jen v nejlepším případě pokryje růst vládních výdajů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP