(11.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Martin Kolovratník se již nehlásí do rozpravy, ano? Já vás tedy odmažu. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím.

Pan navrhovatel má zájem se závěrečným slovem vystoupit. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Budu jenom velmi stručně reagovat na připomínky Martina Kolovratníka. Ale všimněte si, že on nezmínil jediný důvod, proč by měl ten příslušný úřad fungovat samostatně. A co stát ztratí, když jeho agendu v plném rozsahu bude vykonávat jiný existující úřad. To je přece to, co tím sledujeme. Agenda bude zajištěna, a to úsporněji, s menším počtem míst pod jiným úřadem - a teď zdůrazním jednu věc - jehož nezávislost je legislativně silnější, než byla nezávislost Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, a to zcela prokazatelně. Protože zatímco v případě ÚPDI jmenuje předsedu vláda, v případě ÚOHSu tak činí na návrh vlády prezident. A tohle je jednoznačný a funkční argument z hlediska těch pochybností, které sem Martin Kolovratník vznášel. S tím, že to, co sledujeme, je komplexní posouzení agendy v rámci ÚOHSu, protože pochopitelně na ÚOHSu se celá řada témat, celá řada podání v oblasti drážní dopravy už v současné době posuzuje. A v tomto směru je naprosto funkční, aby opravdu ty agendy zůstaly pod jednou střechou.

A poslední klíčová poznámka z hlediska výkonu těch jednotlivých kroků. Tak kompletní analýza toho, kdo by to mohl dělat, začala probíhat už v roce 2022 a tehdejší předseda Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře o těchto analýzách věděl. Věděl o tom, že zvažujeme, jak zajistit v rámci státní správy úspory a neohrozit agendy. Výsledkem té analýzy na konci roku 2022 a na začátku roku 2023 skutečně bylo, že nemůže ty kompetence při současném nastavení převzít Drážní úřad, protože bychom nebyli schopni zajistit srovnatelnou nezávislost, ale v případě ÚOHSu takové převzetí je nejenom možné, ale je z hlediska nezávislosti dokonce bytelnější. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo? Je tomu tak. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Tesařík: Já děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád poděkoval za věcnou a odbornou diskusi, kterou jsme tady vedli jak na plénu ve Sněmovně, tak i v hospodářském výboru. Dovolím si ale také ještě reagovat na vystoupení kolegy Martina Kolovratníka, prostřednictvím paní předsedající. A tady bych zdůraznil jenom několik důležitých aspektů, protože v případě agendy rušeného Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře jde především o oblast soutěžního práva. Jde o regulaci přístupu dopravců k přeplněné dopravní cestě. Součinnost obou úřadů, to znamená Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře i ÚOHSu předvídal už dříve § 7 rušeného zákona. Takže tady jde o skutečně sjednocení rozhodovacích procesů, dosažení úspor ve výkonu státní správy. A co je důležité, tak toto rozhodnutí také není v rozporu s legislativou Evropské unie.

Jenom krátká ještě informace. Garanční hospodářský výbor projednal návrh zákona po druhém čtení 20. října 2023 v usnesení doručeném poslancům jako sněmovní tisk 454/5. Hospodářský výbor doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona v pořadí, které následně uvedu v návrhu hlasovací procedury. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní přikročíme k hlasování o pozměňovacím návrhu. Myslím, že tam je jenom jeden. Ano. Je to tak, pane zpravodaji? (Zpravodaj: Ano, je to tak.) Momentíček, ještě bychom, jestli byste byl tak laskav a přednesl nám návrh procedury.

 

Poslanec Antonín Tesařík: Ano, děkuji. Konstatuji, že nebyl podán návrh na zamítnutí. Nebyla v rozpravě ve třetím čtení navržena ani žádná legislativně technická úprava. Navrhuji tedy hlasovat tak, jak bylo doporučeno garančním hospodářským výborem, pokud nebudou námitky, nejprve o pozměňovacím návrhu, který má dva body, bod 1 a 2 jedním hlasováním, a poté o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Děkuji. Také vás poprosím, abyste přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Já se táži, jestli je nutné hlasovat o proceduře, která je velmi jednoduchá? Není tomu tak. Ovšem zaznamenala jsem žádost o odhlášení, čili vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

A nyní vás prosím, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Antonín Tesařík: Nyní tedy budeme hlasovat jedním hlasováním o pozměňovacím návrhu kolegy poslance Stanislava Blahy, který má dva body. Bod 1 dle sněmovního tisku 454/4. Jde o technickou úpravu přečíslování odstavců v souladu s provedenou změnou kompetenčního zákona. A bodu 2 pozměňovacího návrhu téhož poslance pana Stanislava Blahy a téhož sněmovního tisku 454/4. Zde jde o zpřesnění služeb převáděných z Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Stanovisko hospodářského výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 24, přihlášeno 161 poslanců a poslankyň, pro 160, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní bylo hlasování o jediném pozměňovacím návrhu a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Martina Kupky a dalších na vydání zákona, kterým se mění a ruší některé zákony v souvislosti se zrušením Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, podle sněmovního tisku 454, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 25, přihlášeno 162 poslanců a poslankyň, pro 102, proti 55. Návrh byl přijat. Já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu navrhovateli, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

Nyní přistoupíme k projednávání bodu číslo 5, což je... (V sále je hluk.) Kolegové, kolegyně, prosím, přesuňte své hovory do předsálí. Opakuji. Mohu poprosit zde vpravo, po mé pravé ruce uprostřed? Děkuji moc.

 

Nyní tedy přistoupíme k projednávání bodu

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb.,
o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 450/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a zpravodajka garančního výboru, výboru pro sociální politiku, poslankyně Jana Pastuchová. Už se tak stalo. Aha, nestalo se tak. Vidím, že místo pana ministra Jurečky, který je řádně omluven, zaskočí a bude zákon obhajovat pan ministr zemědělství Marek Výborný.***




Přihlásit/registrovat se do ISP