(22.40 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Ještě chci reagovat na jednu poslední věc, která tady zazněla od pana poslance Vícha, a teď cituji. "Budovu Tokovo si dosud pronajímal Nejvyšší kontrolní úřad za cirka třetinovou cenu od 17 do 19,4 milionu korun ročně. Ministerstvo obrany mělo v plánu zaplatit 66,3 milionu korun ročně, celkem až 530 milionů korun za celou dobu pronájmu. To je takový rozdíl, že to nejde vysvětlit zvýšením cen kvůli inflaci nebo větší obsazeností budovy. Vždyť je pronajímána ta stejná a celá budova." Takže pane poslanče Víchu, žádná smlouva ve věci pronájmu není uzavřena a ani nebude v tuto chvíli. Stále se pouze jedná o vaše spekulace. Jednání stále probíhají, výslednou cenu zatím nikdo nezná. A NKÚ, opět tady teda dezinformace, NKÚ si nepronajímal celou budovu, což také i řekl pan prezident NKÚ Kala na jednání kontrolního výboru, kterému snad předsedáte, tak jste to tam snad slyšel, takže tady netvrďte, že ty podmínky jsou srovnatelné. Ministerstvo obrany potřebuje najít místo pro téměř 900 pracovníků na rozdíl asi od polovičního počtu úředníků NKÚ. Navíc každou budovu bude potřeba upravit tak, aby ta budova vyhovovala náročným podmínkám zabezpečení i rozmístění jednotlivých pracovních celků Ministerstva obrany, které se tam z budovy A budou přemisťovat, a těch je asi 14 nebo 15. To určitě pan bývalý ministr obrany také potvrdí, stejně jako potvrdí stav té nemovitosti, takzvaného áčka, který opravdu, opravdu je tristní. Více k tomu doložím a řeknu zítra na výboru pro obranu.

Jenom jsem tady chtěla reagovat na ty mně teda do uší opravdu špatně znějící lži, polopravdy a dezinformace, které tady od některých kolegů zazněly, a omlouvám se za zdržení, ale myslím si, že je zapotřebí na lži reagovat pravdou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní ministryně. Máme zde tři faktické poznámky. Jako první pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, kolegové, kolegyně, musím reagovat na paní ministryni proto, že mě jmenovala tady. Jmenovala mě v souvislosti s tím, že jsem ocenil na tom semináři skvělou práci ekonomických pracovnic a vrchních ředitelek Ministerstva obrany v tom, jak prezentovaly ekonomickou náročnost, respektive ten výběr pětatřicítky. Máte naprostou pravdu. Ale neřekla jste tu druhou větu, že jsem velmi kritizoval, že totéž nebylo učiněno vůči Gripenu. Pak bychom neměli o čem mluvit, měli bychom dvě nabídky, měli bychom jasnou výhodnost. Mimochodem ekonomika té věci se údajně hodnotila 33 % - nevím proti čemu, když druhá nabídka nebyla zpracována takhle detailně. Panu Babišovi tam skutečně přislíbili, že nám předložíte těch sedm dalších nabídek, budeme za to rádi. Nicméně už je po žních. Je po žních. Celý ten seminář byl až po tom výběru.

A já teď budu trošku osobní. Berte to, že to neříkám za ANO, ale říkám to za poslance Maška, který se v minulém období účastnil jednání, seznamování s velvyslancem Spojených států, a tam nejčastější slova, která padala, byla Westinghouse a Gripen, F-35. Připadal jsem si trošku jako na nějakém veletrhu. Jenom jsem čekal, jak se to celé bude vyvíjet, a velmi jsem doufal, že se to bude vyvíjet transparentně, což se úplně nestalo. Paní ministryně, vy jste tady sama přiznala, že teprve v lednu 2022 vám byl předložen ten výběr, který byl pro F-pětatřicítky. Alternativa tady nebyla. Týden před rozhodnutím vlády definitivním o podpisu jsme všichni poslanci, 200 poslanců, dostali alternativní nabídku od Gripenu, která byla řádově minimálně poloviční z hlediska ekonomické náročnosti. A já jsem tam poprosil o vysvětlení, proč se Česká republika prostřednictvím Ministerstva obrany neohradila proti této nabídce, pakliže nebyla pravdivá (Předsedající: Čas, pane poslanče.) a neodpovídala tomu, co mělo za nabídku (Předsedající: Čas!) Ministerstvo obrany. (Předsedající: Čas!)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já budu skutečně přesný teď, protože už je pozdní noční hodina, tak opravdu to budu dávat přesně na ty dvě minuty.

Poprosím pana poslance Bělicu. A prosím o dodržení času.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, paní ministryně, ono je velmi těžké na to reagovat, protože paní ministryně se tady vychválila tak, jak jsme to slyšeli v podstatě celé dva dny o tom, jak je všechno skvělé, zalité sluncem. Když tahleta vláda žádala o důvěru, já jsem šel paní ministryni upřímně poblahopřát, protože jsem si myslel, že svoji práci bude vykonávat dobře. Já jsem upřímně z toho velmi zklamán z jednoho prostého důvodu. Paní ministryně, vám se daří jedna zcela úžasná věc. Protože vy jste se nějak rozhodla z nás udělat nepřátele, nevím proč, nevím, co mělo být tou motivací, nevím, proč je z vaší strany vedena tak agresivní rétorika a proč je tak agresivně rétorika vedena vůči nám ze strany ministerstva. Já jsem na to nepřišel, protože my se na těch základních premisách shodneme. Bezpečnost je pro nás důležitá, měla by být nadstranická, já jsem vás to slyšel několikrát říkat, ale bohužel není.

Já bych chtěl panu poslanci Flekovi, vaším prostřednictvím, poděkovat. Já jsem netušil, že 400miliardová zakázka se schvaluje na základě jeho semináře. Ale děkuji vám za to, nebo gratuluji vám k tomu, jaký vy máte vliv. To je super. Nemyslím si, že by to tak úplně mělo probíhat. My jsme prostě čekali diskusi na to téma, chtěli jsme ji vést, byli jsme na to připraveni. Prostě ta diskuse není, nebude, je rozhodnuto, poslední zhasne, a tím pádem je vymalováno. My máme dotazy, budeme se na výboru dále ptát. My se nenecháme zastrašit ani tou agresivní rétorikou, ani těmi výpady, ani těmi osobními útoky proti nám. A já si myslím, že je to škoda, protože v konečném důsledku ta bezpečnost je důležitá pro nás pro všechny, měla by být nadstranická. No a holt že není, že z toho někdo dělá politikum... A pokud náčelník generálního štábu a ministryně podporuje vrchního praporčíka v těch politických projevech, které na Facebooku dělá, no tak k tomu není co dodat. Prostě politizujete to a je to velká škoda. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím pana poslance Metnara.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já myslím, že se shodneme. Ono to již tady z úst paní ministryně zaznělo. Já opravdu jsem na doporučení tehdy generálního štábu zadal takzvaný request - request for governmental information, což je pravda. Je také pravda, že z toho vznikl dokument, který - tady paní ministryně určitě potvrdí - který byl v utajeném režimu. A také potvrdí to, kdy jsme my s tímto dokumentem, ať už byl kdykoliv dokončen - já jsem nebyl s ním seznámen, je to utajený dokument, určitě je k tomu doprovodný, jak se říká sběrný arch, kde kdy kdo s tím byl seznámen, že to byl duben 2022. Je to tak? Předtím - a zaznělo to i na semináři, na kterém jsem nebyl, protože to jsme tehdy s kolegou místopředsedou Flekem, prostřednictvím pana předsedajícího, tu debatu vedli s tím, že jsem se dozvěděl, že ten seminář je, ale bohužel se nerozkrájím. Takže takto v tomto pořadí, na tom se asi shodneme. Nemohl jsem to vědět a věděl jsem. (?)

A ještě jednu věc bych chtěl říct. Ten dokument, který šel, request for governmental information, je předběžný dotaz, a že odpověď nebude použita k vyhodnocení soutěže, nebude brána jako oficiální nabídka a nebude na jejím základě ze soutěže nikdo vyloučen. Opakuji to několikrát, jenom abych to řekl. No a vaše kroky, které byly, a to jsem dneska také řekl - chybí ta mezifáze, která tam měla být, oslovení více dodavatelů, což od počátku já kritizuji. Ale to je vaše zodpovědnost, paní ministryně. To je jedna věc.

Co se týče vysvětlení toho dokumentu, myslím si, že to zaznělo, že to zaznělo pregnantně. My jsme o závěrech (Předsedající: Čas, pane poslanče.) věděli. A bylo tam sedm platforem (Předsedající: Čas!) k posouzení.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Růžička, faktická, a poté se připraví pan poslanec Flek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP